Dendrobium hybrydy - warunki uprawy
Re: Dendrobium nobile - keiki
Ja wychodziłem z wiaderkiem przed blok i zbierałem normalnie z samochodów i ławek, murków i tak kilka razy. Nie ma się co tym przejmować, zawsze można pytającemu odpowiedzieć, że potrzebny do badań.
Hybrydy Dendrobium kingianum - Berry 'Oda' i inne
Dostałam go wiosna ub.roku wyglądał tak
przekwitł, stal, zaczął gubić liście, teraz z pędów zaczęły wyrastać jakby kiełki z korzonkami, co z tym zrobić ? zostawić czy odciąć i zasadzić
przekwitł, stal, zaczął gubić liście, teraz z pędów zaczęły wyrastać jakby kiełki z korzonkami, co z tym zrobić ? zostawić czy odciąć i zasadzić
Al 56 - Ogród Alicji
Re: czy to Dendrobium phalaenopsis
Nie jest to Dendrobium phalaenopsis.
To jest "udoskonalona" krzyżówka z Dendrobium kingianum .
To jedna z ładniejszych form i chyba trwalsza w kwiatach ,do tego większych niż gatunek.
Jednocześnie to większa roślina... ale nie ma "nic za nic"
W handlu bywają z różnymi nazwami ale najczęściej mają określenie . Winter Beauty.]
W uprawie proszę kierować się wymaganiami jak dla Dendrobium kingianum.
Pozdrawiam JOVANKA
To jest "udoskonalona" krzyżówka z Dendrobium kingianum .
To jedna z ładniejszych form i chyba trwalsza w kwiatach ,do tego większych niż gatunek.
Jednocześnie to większa roślina... ale nie ma "nic za nic"
W handlu bywają z różnymi nazwami ale najczęściej mają określenie . Winter Beauty.]
W uprawie proszę kierować się wymaganiami jak dla Dendrobium kingianum.
Pozdrawiam JOVANKA
Czytalam, czytałam i dalej nie wiem co robić, natłok informacji mnie przytłacza
Al 56 - Ogród Alicji
No tak....ale to co wyczytałaś trzeba ułożyć sobie na procedurę uprawy w roku...-zrobic nawet kartkową ściągę
Jednak ...łatwiej byłoby nam rozmawiać czy podpowiedzieć .... gdybyś napisała co jest niezrozumiałe.
JOVANKA
Jednak ...łatwiej byłoby nam rozmawiać czy podpowiedzieć .... gdybyś napisała co jest niezrozumiałe.
JOVANKA
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj . Mam bardzo podobne dendrobium (w moim wątku storczykowym na 5 stronie mam jego zdj.) tylko moje ma nazwę -Dendrobium Berry Oda ; też wypuszcza nowe przyrosty z tym ,że u podstawy starych pseudobulw.Opiszę w skrócie jak je uprawiam - może coś pomogę . Traktuję je trochę podobnie jak den. typu nobile. Obecnie podlewam regularnie(z odżywką), stoi na wschodnim , widnym parapecie, temp. ok. 18-22st.C.Nowe przyrosty szybko rosną. Koniec kwietnia -maj wystawiam na zewnątrz(byleby nie było dużych przymrozków)-ważna jest dobowa różnica temp. -u mojego to inicjuje kwitnienie. Kwitnie ok. lipca a potem drugi raz późną jesienią po powrocie do domu - wraca ok. października ale to też zależy jaka jest pogoda. Zastanawia mnie to że Twoje tak masowo zgubiło liście i przyrosty tworzą się na pseudobulwach a niektóre pseudob. są zupełnie suche . Możliwe ,że ma/miało zbyt mokro lub jest przesuszone-jakiś problem z korzonkami.W jakich warunkach go trzymasz , jak podlewasz?
Jeśli stare pseud. mają zniszczone korzenie(nowe im nie wyrosną) to dobrze by było podchodować keiki tak by miały wystarczająco długie korzonki- obciąć i zasadzićAl 56 pisze:co z tym zrobić ? zostawić czy odciąć i zasadzić
Nie kwitnące dendrobium
Witam,
Posiadam storczyka dendrobium nobile z tego co wywnioskowalem po tym jak kwitl i po tym jak zobaczylem zdjecia w internecie. I mam taki problem
Po tym jak przekwitl usunalem lodyge. Pozniej zauwazylem ze wyrosl odrost ale on wcale nie puszczal kwiatow tylko zaczely mu opadac liscie(z mlodego odrostu) Po Tym jak opadly liscie lodyga uschla. I zauwazulem ze od dolnej czesci lodyga tak jakby zczerniala, tak wiec wycialem ten odrost. I od tamtego czasu storczyk stoi i nic sie nie dzieje zmienilem podloze i nadal nic sie nie dzieje podlewam storczyki teraz raz na 6dni poprzez moczenie do 30min. jeśli ktos mi jest w stanie pomoc co zrobic po opisie będę wdzieczny. jeśli nie to wrzuce pozniej zdjecia jak teraz wyglada storczyk.
Posiadam storczyka dendrobium nobile z tego co wywnioskowalem po tym jak kwitl i po tym jak zobaczylem zdjecia w internecie. I mam taki problem
Po tym jak przekwitl usunalem lodyge. Pozniej zauwazylem ze wyrosl odrost ale on wcale nie puszczal kwiatow tylko zaczely mu opadac liscie(z mlodego odrostu) Po Tym jak opadly liscie lodyga uschla. I zauwazulem ze od dolnej czesci lodyga tak jakby zczerniala, tak wiec wycialem ten odrost. I od tamtego czasu storczyk stoi i nic sie nie dzieje zmienilem podloze i nadal nic sie nie dzieje podlewam storczyki teraz raz na 6dni poprzez moczenie do 30min. jeśli ktos mi jest w stanie pomoc co zrobic po opisie będę wdzieczny. jeśli nie to wrzuce pozniej zdjecia jak teraz wyglada storczyk.
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Nie kwitnące dendrobium
Witaj. Nie wygląda to optymistycznie.
Rozumiem cały przyrost-pseudobulwę , która kwitła
Rozumiem cały przyrost-pseudobulwę , która kwitła
młody przyrost -pseudobulwa często rosnąć korzysta z substancji zawartych w dorosłych pseudobulwach (nie wycina się ich)- a ich już nie było i może dlatego uschła. Być może roślina była chora albo po prostu zgniła. Moim zdaniem trudno tu będzie coś pomócRaspa pisze:Pozniej zauwazylem ze wyrosl odrost
Nie wyciąłem pseudobulwy, tylko sama lodygę.
Z tego co się przyjrzałem, to pseudobulwy są suche... na wiór.
Z tego co się przyjrzałem, to pseudobulwy są suche... na wiór.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale dendrobium nobile nie ma łodyg. Kwiaty rosną prosto z pseudobulwy, więc nie bardzo rozumiem co obcięłaś w takim razie? Jestem tego zdania co anabell młode przyrosty korzystają z substancji magazynowanych przez stare pseudobulwy, dlatego nie usuwa się ich, bo stanowią rezerwuar dla młodych..
Żebyśmy się źle nie zrozumieli, to pseudobulw nie usuwałem. Tylko przyrosty. I od 2-4 miesięcy nic się nie dzieje.
Annabell, tak właśnie myślałem, że storczyka moglo coś dopaść. Inne storczyki rosną i wszystko jest ok, tylko z tym miałem problem.
Annabell, tak właśnie myślałem, że storczyka moglo coś dopaść. Inne storczyki rosną i wszystko jest ok, tylko z tym miałem problem.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
nic już nie rozumiem.. a może to było D. phalaenopsis? Im liście często opadają a pseudobulwa sprawia wrażenie suchej ale jest w stanie kwitnąć, sama taką mam.. no i wypuszcza kwiaty na łodygach..
- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
co by to nie było to i tak niepotrzebnie cokolwiek ucinałes. W tej całej łodydze którą uciąłeś storczyk magazynuje sobie substancje odżywcze i dzięki nim rosną nowe przyrosty a ty ich tego pozbawiłes. Nigdy nie miałam do czynienia z dendrobium w aż tak złym stanie, ale raczej jest ono bez szans
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta