Papryczka chili-jak pielęgnować
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Czyściliśmy papryczki Cayenne i kroiliśmy bo robiona miała być pasta na zimę.Po jakiejś godzinie zaczęły piec palce u rąk, przez 1 dzień trzeba było chłodzić ręce pod zimą wodą.
Ja to miałam wczoraj, obrałam tylko 10 a piekło jak... smarowałam fenistilem w żelu, przynosił ulgę
Co myślicie o tym żeby teraz wysiać na próbę papryczkę chili ? Ile papryczek wysiać do 15 cm doniczki (średnicy) ? Ile mniej więcej papryczek jest z krzaczka ?
Otóż tak dziś z okazji dnia chłopaka dostałem krzaczek papryczki (przypuszczam że chili bo bardzo ostra) i nie wiem jak go pielęgnować (podobno był kupiony na giełdzie kwiatowej w Tychach) oto jego foto http://imageshack.us/photo/my-images/65 ... 0260y.jpg/
Proszę o info na temat odmiany i jak pielęgnować.
Proszę o info na temat odmiany i jak pielęgnować.
To nic trudnego, po prostu co jakiś czas podlewaj, byle nie za mocno i postaw od południowej strony domu na oknie. Kiedy zrobi się mroźnie unikaj otwierania okna, bo zimne powietrze może zaszkodzić owocom. Co jakiś czas trzeba zebrać owoce a pozbawione owoców badylki skrócić nożyczkami. W zimę owoce mogą nie urosnąć z braku owadów, które mogły by zapylić kwiaty. Można próbować zapylać pędzelkiem, albo po prostu pogodzić się z brakiem owoców do wiosny i dopiero wiosną wystawić na parapet na zewnątrz.
Jeśli roślina przypadnie Ci do gustu to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nasion. Widziałem w kilku większych sklepach ogrodniczych.
Jeśli roślina przypadnie Ci do gustu to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nasion. Widziałem w kilku większych sklepach ogrodniczych.
Wielki dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie na zdjęciu widać owoce i do tego pytanie czy mogę już je zebrać??
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy to nie jest papryczka ozdobna?
Niedaleko mnie, w kwiaciarni kilka takich jest i właśnie jako ozdobne sprzedawane są.
Niedaleko mnie, w kwiaciarni kilka takich jest i właśnie jako ozdobne sprzedawane są.
Pozdrawiam Kaśka
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alembik oo to nie wiedziałam. Dziękuję bardzo za informację. W takim razie chyba sobie jakąś kupie, bo w tym roku tylko sadziłam słodką papryczkę
Pozdrawiam Kaśka
Mam zamiar również hodować papryczkę chili: DE ARBOL i CRIOLA SELLA.
Proszę o opinie na temat tej papryczki.
I kiedy mam ją zasiać i info na temat kiełkowania.
Proszę o opinie na temat tej papryczki.
I kiedy mam ją zasiać i info na temat kiełkowania.
ja wam się przyznam, że swoje chili z gruntu przekopałem do takiej wielkiej donicy i postawiłem na pełnym słońcu na strychu. Dojrzewa ładnie i jest bardzo ostre a nawet o dziwo przetrwało przesadzanie. Może przed mrozami warto
Moje chyba nie przetrwało przesadzenia. Krzak wygląda jakoś oklapło . Na razie jeszcze trzymam, ale marne szanse daję.