Pomidory 2 na 1 :)
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Ola Polka to taki mały pyrtek, że z pewnością da radę w parze. No i posadź ją gdzieś z brzegu, bo w porównaniu do np. Faworyta to karzełek.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Myślę że Opal Essence spokojnie w parze będą sobie radę dawały. Miałam go tylko w tunelu, ale nie zależał to zbyt gęstych. Za to wysoki już jest Zebra żółta płaska od Kozuli też na dwa krzaczki wyciągnie. Ja ją właśnie tak planuję posadzić ) Nie jest gęsto ulistniona, a i na jeden pęd spokojnie można ją utrzymać )
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Złoty Ożarowski u mnie w gruncie bez problemu rósł 2/1, żółta zebra płaska też daje radę ale trochę gęściej było
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ta żółta zebra płaska to 136/K?Bart85 pisze:Złoty Ożarowski u mnie w gruncie bez problemu rósł 2/1, żółta zebra płaska też daje radę ale trochę gęściej było
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Tak, zgadza się. I jest śliczna! A jaka pyszna
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Pozdrawiam Pomidoro- nie jeden polecony przez Ciebie sposób doskonale się sprawdził w moim ogrodzie! Można śmiało zaufać w ciemno, jeszcze nigdy się nie zawiodłam
Dziękuję!
Uprawa dwa na jednym paliku oszczędza miejsce i paliki a walka z zarazą to i tak jest czy jeden na jeden, czy dwa na jednym.
Kasia
Pozdrawiam Pomidoro- nie jeden polecony przez Ciebie sposób doskonale się sprawdził w moim ogrodzie! Można śmiało zaufać w ciemno, jeszcze nigdy się nie zawiodłam
Dziękuję!
Uprawa dwa na jednym paliku oszczędza miejsce i paliki a walka z zarazą to i tak jest czy jeden na jeden, czy dwa na jednym.
Kasia
To dobrze Kasiu, że Ci się do czegoś przydał chłopiec z Zagłębia
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
forumowicz pisze: Celowo pisałem , że ten sposób nadaje sie tylko dla niektórych odmian, bo zdaje sobie sprawę, że są dzialkowicze gospodarujący na glebach I , II czy III klasy a na takiej glebie każdy pomidor będzie miał bogatsze ulistnienie, a zwłaszcza wegetatywny.
Poza tym, z tego co wiem Ania Rusałka sadziła swoje pomidory nie zwracając uwagi jaki ich charakter i też Jej to nie przeszkadzało w uprawie.
Mój pomysł wcale nie jest nowy. Wiadomo mi, że nawet w uprawach na sztucznych podłożach praktykuje się sadzeniu dwóch pomidorów w jednym oczku
Nawet mi w głowie nie było żeby dzielić je w jakikolwiek sposób..
i teraz też tego nie robie :P i nie będę -nie widzę za bardzo sensu w dodawaniu sobie dodatkowej pracy
Nie gryzą się
I żeby nie było,..
Razem ze sobą sadziłam np san marziano, ale też i bawole jak i sakiewki chudziakowej-a te jak wiadomo duuuuże sa..
osobno sadziłam tylko megagrona oraz koralika
Pomidorek
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
forumowicz ,Twoje pomidory ,zdjęcia w wątku kapuścianym są cudne.Ja też tak chcę
Pozdrawiam MalgosiaR
Pozdrawiam MalgosiaR
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Pomidoro - przydał i to jak jeszcze i na pewno jeszcze przyda
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- JolaB_5
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2013, o 17:43
Witam serdecznie , jestem nowa na forum ale czytam Was od roku . Chciałam się przyłączyć do peanów na cześć forumowicz . Dzięki Tobie forumowicz miałam w ubiegłym roku multum pomidorków i to zdrowych ,zastosowałam się do wszelkich porad i zaleceń . Dziękuję również innym forumowiczom za dyskusje z których wiele się nauczyłam i dalej cały czas się uczę . Pozdrawiam .
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
Bardzo mi się podoba ten sposób sadzenia, na szczęście większość moich odmian będę mogła tak sadzić. Mam jedno (na razie) pytanie, (forumowicz nie krzycz, chcę się tylko upewnić) - dwa krzaczki wsadzamy do jednego dołka?
Pozdrawiam. Magda
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Rusalka pisze:
Nawet mi w głowie nie było żeby dzielić je w jakikolwiek sposób..
i teraz też tego nie robie :P i nie będę -nie widzę za bardzo sensu w dodawaniu sobie dodatkowej pracy
No ja też nie lubię sobie dodawać dodatkowej pracy, ale wciąż nie ustaję w dążeniach do zmniejszenia liczby odmian. Po pierwsze po to, aby mieć te pomidory, które najbardziej nam smakują, po drugie aby mieć miejsce na testowanie nowych
Zauważyłam, że sporo jest pomidorów bardzo podobnych i smakowo, i z wyglądu. W związku z tym, jednak dodam sobie trochę pracy i przy sadzeniu zwrócę uwagę, aby blisko siebie (niektóre przy jednym paliku) rosły pomidory podobne. Wtedy będą miały takie same warunki i na przyszły rok wybiorę tego, który będzie najbliższy mojemu sercu, a raczej podniebieniu No i spełni też inne warunki, czyli będzie zdrowszy, plenniejszy albo wcześniejszy/późniejszy (to zależy na czym bardziej będzie mi zależało). Z odmian, które mam, tak je pogrupowałam:
Aussie obok Błędnego Bawoła
Betalux obok Marmande
Black Krim obok Carbona i Cherokee
Błędny Bawół obok Aussie
Brandywine obok Super Beefsteak
Carbon obok Cherokee i Black Krim
Cherokee Purple obok Carbona i Black Krim
Copia obok 160
Coustrale ?
Kalman ?
Macedoński ?
Malakhitowa Szkatułka ?
Marmande obok Betaluxa
Opalka obok Sarnowski
Orange Strawberry(177) obok Sakharnyj
Pear Brandywine obok 145
Sarnowski Polish Plum obok Opalki
Stupice ?
Super Beefsteak obok Brandywine
Sweet Yellow/Sakharnyj Zeltyj obok Orange Strawberry
Kozula56 ?
Kozula145. obok Pear Brandywine
Kozula156 ?
Kozula160. malinowy 36 x Copia obok Copii
Kozula161 ?
Te pogrubione to jeszcze nie wiem jak posadzę. Jak coś Wam się nasunie, to będę wdzięczna za sugestie.