Mój kącik storczykowy :)
Re: Mój kącik storczykowy :)
wiem wiem dufineczko.po mojej juz wspomnienie zostalo ,same zielone badyle
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm... To nie jest Miltonia, tylko Burragearra 'Nelly Isler'
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Własnie zastanawiałam się ostatnio czy to Miltonia czy Cambria bo rzeczywiście wygląda jak Burragearra 'Nelly Isler'.. wkażdym razie na doniczce była nazwa Milotnia więc póki co tego się trzymam ;)
ale kuba ma racje
- Dufin
Ok, w takim razie tej nazwy od dzisiaj będę się trzymać, dziękuję Swoją drogą co za nieuk opisuje te etykiety na storczykach ?! wprowadza ludzi w błąd
ja swoja Nelly nazywam a tez na etykietce Miltonia "stalo"
- Dufin
W takim razie zbyt mocno zaufałam producentom Może to i lepiej, może będzie łatwiejsze w uprawie
Tak wygląda dzisiaj moje Dendrobium phalaenopsis. Młode pseudobulwy straciły wszystkie liście a starsze pseudobulwy straciły liście od dołu, została im tylko taka kępka u samej góry, z którą nic się nie dzieje. Może to wystarczy aby roślina mogła kiedyś wypuścić nowe przyrosty A czy te pseudobulwy bez liści mogą kiedyś wypuścić keiki na przykład? czy one już się do niczego nie nadają?
Tak wygląda dzisiaj moje Dendrobium phalaenopsis. Młode pseudobulwy straciły wszystkie liście a starsze pseudobulwy straciły liście od dołu, została im tylko taka kępka u samej góry, z którą nic się nie dzieje. Może to wystarczy aby roślina mogła kiedyś wypuścić nowe przyrosty A czy te pseudobulwy bez liści mogą kiedyś wypuścić keiki na przykład? czy one już się do niczego nie nadają?
Witam
Miltonie wspaniałe akolorek
Pozdrawiam
Miltonie wspaniałe akolorek
Pozdrawiam
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
one odbija ,daj im troche czasu.moje tez wszystkie liscie stracily a widzialas jakiego mi malucha zafundowaly.wiec czekaj i zagladajDufin pisze:W takim razie zbyt mocno zaufałam producentom Może to i lepiej, może będzie łatwiejsze w uprawie
watpie czy to ma znaczenie ,mlode psb pojda ci z podloza a keiki z psb.wlasnie kapalam moje storczyki i widze ze moje dendrobium wypuszcza nowe przyrosty z kazdej psb.potem fotke wkleje to zobaczysz.z twoim bedzie podobnie ,tym bardziej ze dendrobia sa naprawde bardzo wytrzymale
-- 23 lut 2013, o 10:41 --
a co ty tam za podloze masz u niego?
-- 23 lut 2013, o 10:41 --
a co ty tam za podloze masz u niego?
- Dufin
Przesadzałam go Kasiu, bo zasugerowano mi, ze w podłożu może być sphagnum i od niego mogą gnić korzenie. Nie było sphagnum ale była taka jakby doniczka torfowa, a każdym razie bryła czegoś takiego zwarta i mokra.. Może faktycznie od tego pogniły młode przyrosty. nie miałam wówczas kory więc przesadziłam Dendrobium w same chipsy kokosowe a z wierzchu tradycyjnie skorupki cedrowe ;]
Faktycznie Kasiu bardzo ładnie Ci się obudziło Dendrobium Ten nowy przyrost wyszedł teraz na dniach, kiedy stare pseudobulwy już nie miały żadnych liści tak? Eeee.. to luz w takim razie zostawię go samego sobie i będę czekac dziękuję Ty zawsze znajdziesz sposób na pocieszenie człowieka
Faktycznie Kasiu bardzo ładnie Ci się obudziło Dendrobium Ten nowy przyrost wyszedł teraz na dniach, kiedy stare pseudobulwy już nie miały żadnych liści tak? Eeee.. to luz w takim razie zostawię go samego sobie i będę czekac dziękuję Ty zawsze znajdziesz sposób na pocieszenie człowieka
ja bym go na twoim miejscu do kory przesadzila ,ale to juz ty musisz zdecydowac