Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Dynie się świetnie przechowują, dziś właśnie gotuję dyniową zupkę, tak że z przerobem nie ma problemu na ciasta, placki, pieczywo, zupy, dżemy i inne przetwory.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dynie olbrzymie,ozdobne,piżmowe już niedługo powschodzą.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czyli można spokojnie już szykować rozsady dyni? Mam nasiona hokkaido, muscat de provence, butternut splah i jakieś wydlubane ze smakujacych Mężowi dyń zwykłych takich ;-)
Będą rosły na wziesionych grzadkach (takich kompostowych) wiec powinno byc im dobrze
Będą rosły na wziesionych grzadkach (takich kompostowych) wiec powinno byc im dobrze
Tak, to dobry czas na posianie nasion dyni do kubeczkow na rozsade.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Remy (właścicielka The Sample Seeds Shop) radzi, żeby dynie, cukinie ip. siać na zewnątrz do donic (bo nie lubią pikowania) i wnieść (na noc) tylko przy gwałtownym spadku temperatury i zapowiedzanych przymrozkach.
pozdrawiam, Gunnar
- edysqa
- 200p
- Kontakt:
GunnarSK, czyli mogłabym wysiać do pojemników i wstawić pod folie? I tylko gdy będzie koło 0 zabierać w cieplejsze miejsce? Teraz pod folią jest prawie 18 stopni. Mogę to samo z ogorkiem zrobić?
W jakie duże pojemniki sadzic?
- GunnarSK
Pewnie tak. I z ogórkami też. Docelowo mają iść do gruntu (pod folią)? Wtedy pojemniki/doniczki powinne być takiej wielkości jak inaczej się używa do pikowania, a to już zależy od Ciebie.edysqa pisze:GunnarSK, czyli mogłabym wysiać do pojemników i wstawić pod folie? I tylko gdy będzie koło 0 zabierać w cieplejsze miejsce? Teraz pod folią jest prawie 18 stopni. Mogę to samo z ogorkiem zrobić?
pozdrawiam, Gunnar
- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Będą szły do gruntu, pod folie planuje tylko pomidory i paprykę
Wysiałam 4 rodzaje dyni do pojemników 0,4 - 0,5 l po 3-4 nasionka, zobaczymy co z nich będzie bo tylko jeden rodzaj jest kupny a reszta wydłubana z dyń
Wysiałam 4 rodzaje dyni do pojemników 0,4 - 0,5 l po 3-4 nasionka, zobaczymy co z nich będzie bo tylko jeden rodzaj jest kupny a reszta wydłubana z dyń
Próbuję podkiełkować dynie na wacikach. Trwa to już kilka dni, ale kiełków nie widać. Stoją w kuwecie przysłoniętej folią, w temperaturze ok. 28 st. Waciki nasączone wodą otaczają nasiona od dołu i góry (wacik na waciku a pomiędzy nimi pestki). Razem z dyniami kiełkuję też arbuzy i melony - te puszczają już kiełki, a dynie jeszcze nie, choć bardzo napęczniały. Jeszcze poczekam, ale może ktoś mi podpowie, czy taka procedura jest w przypadku dyń odpowiednia?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- GunnarSK
Te pojemniczki na pewno są w porządku, tylko będziesz musiała co niektóre likwidować, jeśli będą dobre wschody, bo dynie lubią mieć cały pojemnik dla siebie. Też muszę spróbować tak siać, bo do tej pory wszystko u mnie szło bezpośrednio do gruntu.edysqa pisze:Będą szły do gruntu, pod folię planuję tylko pomidory i paprykę
pozdrawiam, Gunnar
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
- edysqa
- 200p
- Kontakt:
Pięknie A co już tak z ziemi wystaje LightAtDown?
Widać że serce w to wkładasz LightAtDown
Pozdrawiam.
romekp
Pozdrawiam.
romekp