Ogródek Raczka cz.7
Re: Ogródek Raczka cz.7
Aniu mam już wyglądać listonosza , czy po niedzieli ?
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo mnie świerzbią rączki do pracy w ogrodzie.
Jak tylko jest trochę cieplej nadrabiam zaległości jesienne,porządkuje rabaty,obcinam "suchelce".
Niestety rabaty mam bardzo zachwaszczone,przede mną bardzo pracowity rok.
Na razie w ogrodzie zaczynają kwitnąć ciemierniki.
ciemiernik hybrida Nigre:
ciemierniki orientalne wschodnie:
ciemiernik cuchnący:
Jak tylko jest trochę cieplej nadrabiam zaległości jesienne,porządkuje rabaty,obcinam "suchelce".
Niestety rabaty mam bardzo zachwaszczone,przede mną bardzo pracowity rok.
Na razie w ogrodzie zaczynają kwitnąć ciemierniki.
ciemiernik hybrida Nigre:
ciemierniki orientalne wschodnie:
ciemiernik cuchnący:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zimowe kwiatki robią wrażenie Też przymierzałam się do kupna ciemiernika, ostatnio były małe sadzonki
w Lidlu. Nie byłam pewna czy przeniesiona z ciepłego pomieszczenia da sobie radę w ogrodzie.
w Lidlu. Nie byłam pewna czy przeniesiona z ciepłego pomieszczenia da sobie radę w ogrodzie.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu chyba o tej porze wszystkie nas swędzą łapki, już by się chciało coś porobić w ogrodzie. Piszesz, że wycinasz suchulce, ja muszę poczekać zacznę pod koniec lutego. Na razie grzebię w doniczkach, wysiewam.
U was nie ma śniegu, mój ogród przykryty śnieżną pierzynką, ciemierniki wystawiły swoje piękne kwiaty tak jak i u Ciebie. Jedynie ciemiernik cuchnacy po dwóch latach przepadł, zasychał całe lato, a tak ładnie kwitł zeszłej wiosny.
U was nie ma śniegu, mój ogród przykryty śnieżną pierzynką, ciemierniki wystawiły swoje piękne kwiaty tak jak i u Ciebie. Jedynie ciemiernik cuchnacy po dwóch latach przepadł, zasychał całe lato, a tak ładnie kwitł zeszłej wiosny.
- Raczek
Dorota,właśnie dziś oglądałam moje ciemerniki cuchnące i zastanawiałam się co się stało z tymi moimi najstarszymi.
Spora część każdego z nich jest zeschnięta,kwitnie tak po jednej odnodze. ,żal na nie patrzeć a co dopiero zrobić zdjęcie.
Całe szczęście,że jest trochę siewek.
W ogrodzie pięknie o tej porze roku wyglądają niektóre trawy:
Spora część każdego z nich jest zeschnięta,kwitnie tak po jednej odnodze. ,żal na nie patrzeć a co dopiero zrobić zdjęcie.
Całe szczęście,że jest trochę siewek.
W ogrodzie pięknie o tej porze roku wyglądają niektóre trawy:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
No właśnie to nie była młoda sadzonka, dostałam ją od Ciebie kilka lat temu, ładnie rosła, aż do zeszłego sezonu po kwitnieniu dość obfitym zamierała.
Trawy pięknie się prezentują U was nie ma w ogóle śniegu
Trawy pięknie się prezentują U was nie ma w ogóle śniegu
- Raczek
Ostatnie dni nie sprzyjają pracom ogrodowym,jest zimno,wieje silny wiatr,pada deszcz.
W ogrodzie udało mi się w marcu poobcinać wilki na śliwkach i jabłoniach oraz obciąć ostatnią wysoką śliwę i jabłoń.
Przy tych najgrubszych gałęziach pomógł mi mąż.Była masa gałęzi i pni do pocięcia na mniejsze.
Teraz czekam aż przestanie padać i syn wypróbuje w końcu rozdrabniarkę do gałęzi,którą kupiłam z przeceny w maju zeszłego roku.
Czeka też trawnik na wygrabienie,na razie wygrabiłam tylko pod klonami,była tam masa nasion klonów na rabacie i trawniku.
Na rabacie pod klonami jest bardzo dużo siewek klonów do usunięcia.
Trochę zdjęć:
Iris 'Katharine Hodgkin' :
cesarskie korony już niestety okaleczne przez koty:
podbiał?
W ogrodzie udało mi się w marcu poobcinać wilki na śliwkach i jabłoniach oraz obciąć ostatnią wysoką śliwę i jabłoń.
Przy tych najgrubszych gałęziach pomógł mi mąż.Była masa gałęzi i pni do pocięcia na mniejsze.
Teraz czekam aż przestanie padać i syn wypróbuje w końcu rozdrabniarkę do gałęzi,którą kupiłam z przeceny w maju zeszłego roku.
Czeka też trawnik na wygrabienie,na razie wygrabiłam tylko pod klonami,była tam masa nasion klonów na rabacie i trawniku.
Na rabacie pod klonami jest bardzo dużo siewek klonów do usunięcia.
Trochę zdjęć:
Iris 'Katharine Hodgkin' :
cesarskie korony już niestety okaleczne przez koty:
podbiał?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Irysy zabójczo piękne A propos ściętych gałęzi, widziałam u sąsiadki fajne obrzeża
rabaty zrobione właśnie z takich niepotrzebnych, średniej grubości gałązek Wystarczy
zaostrzyć jeden koniec gałązki i do ziemi.
rabaty zrobione właśnie z takich niepotrzebnych, średniej grubości gałązek Wystarczy
zaostrzyć jeden koniec gałązki i do ziemi.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam takie obrzeża. Pomysł podpatrzyłam tu na FO. Wyglądają fajnie, ale są krótkowieczne.
Ta żółto kwitnąca roślina to na pewno podbiał. Mam do niej duży sentyment, ale wymaga pilnowania - szybko się rozłazi.
Aniu skąd wiesz, że to koty uszkodziły Ci korony? U mnie też jakiś szkodnik dobrał się do koron, ale podejrzewałam ptaki lub ślimaki.
Też mam w planach walkę z trawnikiem, ale nie wiem co z tego wyjdzie.
Ta żółto kwitnąca roślina to na pewno podbiał. Mam do niej duży sentyment, ale wymaga pilnowania - szybko się rozłazi.
Aniu skąd wiesz, że to koty uszkodziły Ci korony? U mnie też jakiś szkodnik dobrał się do koron, ale podejrzewałam ptaki lub ślimaki.
Też mam w planach walkę z trawnikiem, ale nie wiem co z tego wyjdzie.
- Raczek
Na dworze zimno i wietrznie,prace w ogrodzie posuwają się bardzo powoli.
W końcu podcięłam hortensje,barbule,róże,lawendy,zrobiłam oprysk miedzianem na róże i śliwy.
Postanowiłam w tym roku opryskać śliwy,ponieważ w końcu chcę zebrać jakieś śliwki.
Udało mi się też opielić małe poletko malin,jutro może jak nie będzie padać rozsypię tam korę.
Posadziłam też cebulkę dymkę i cebulę rodzinną od mojej siostry Eli.
Trochę zdjęć:
tulipany botaniczne Fashion:
tulipany Praenstanas Unicum:
Cieszynianka:
Piwonia majowa:
Znaczniki poniższych pierwiosnków się zmyły,może ktoś rozpozna?
W końcu podcięłam hortensje,barbule,róże,lawendy,zrobiłam oprysk miedzianem na róże i śliwy.
Postanowiłam w tym roku opryskać śliwy,ponieważ w końcu chcę zebrać jakieś śliwki.
Udało mi się też opielić małe poletko malin,jutro może jak nie będzie padać rozsypię tam korę.
Posadziłam też cebulkę dymkę i cebulę rodzinną od mojej siostry Eli.
Trochę zdjęć:
tulipany botaniczne Fashion:
tulipany Praenstanas Unicum:
Cieszynianka:
Piwonia majowa:
Znaczniki poniższych pierwiosnków się zmyły,może ktoś rozpozna?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- tu.ja
Aniu zajrzyj na wątek prymulkowy http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=84777
Czerwona prymula to raczej Valentine, a ta różowa to najpewniej gatunek prymula Rosea.
Sporo zrobiłaś już Ja też walczę jak mogę, ale specjalnie efektów nie widać
Czerwona prymula to raczej Valentine, a ta różowa to najpewniej gatunek prymula Rosea.
Sporo zrobiłaś już Ja też walczę jak mogę, ale specjalnie efektów nie widać
- Raczek
W ogrodzie tyle chwastów,że nie wiem gdzie pielić.
Na razie robię,to co pilniejsze,teraz siedzę w truskawkach,co prawda trochę za późno,bo już kwitną,ale przez tę zakręconą pogodę nie miałam kiedy.
Na moim małym warzywniaku mam posadzoną tylko cebulę dymkę i rodzinną,zostało mało miejsca i chyba wysieję po prostu ogórki.
Miałam usunąć posadzone tam inne rośliny,ale nie zdążyłam.
W ogrodzie rośliny ruszyły z kopyta,jest bardzo kolorowo,trochę kiepsko wyglądają tulipany,ponieważ już przekwitają.
Iryski pumila:
Triffle:
Sun Doll:
Janus:
Amazon Princess:
Baby Blessed:
Bodziszek Geranium Sprint Time:
Brunera Silwer Wings:
Brunera Jack Frost:
Brunera NN:
Brunera NN:
Brunera NN:
Na razie robię,to co pilniejsze,teraz siedzę w truskawkach,co prawda trochę za późno,bo już kwitną,ale przez tę zakręconą pogodę nie miałam kiedy.
Na moim małym warzywniaku mam posadzoną tylko cebulę dymkę i rodzinną,zostało mało miejsca i chyba wysieję po prostu ogórki.
Miałam usunąć posadzone tam inne rośliny,ale nie zdążyłam.
W ogrodzie rośliny ruszyły z kopyta,jest bardzo kolorowo,trochę kiepsko wyglądają tulipany,ponieważ już przekwitają.
Iryski pumila:
Triffle:
Sun Doll:
Janus:
Amazon Princess:
Baby Blessed:
Bodziszek Geranium Sprint Time:
Brunera Silwer Wings:
Brunera Jack Frost:
Brunera NN:
Brunera NN:
Brunera NN:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- tu.ja
Niezła kolekcja bruner Ja mam chyba ze trzy. Iryski bardzo apetyczne. Chętnie bym przygarnęła kilka.
Troszkę mnie pocieszyłaś, że nie nadążasz. Nie jestem sama
Troszkę mnie pocieszyłaś, że nie nadążasz. Nie jestem sama