Liliowce -Hemerocallis cz.11
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.10
Marta, jeśli to do mnie, to ja swoje nawożę zaraz po starcie wiosennym- saletrą amonową lub czym popadnie, byle z dużą ilością azotu. Po majowych przymrozkach wrzucam jakiś wieloskładnikowy, o przedłużonym działaniu. Potem jeszcze coś na wspomaganie kwitnienia- takie do roślin kwitnących i do jesieni im już nic nie daję. Niektórzy dają jesienią coś na dożywienie przed zimą- najlepiej jakiś wieloskładnikowy.
- śnieżka
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.10
No to świetnie- niech się ładnie i szybko przyjmą. Na pewno wyrosną z nich liliowce, tylko, czy kwiaty bedą odpowiednie do nazwy odmiany, to ujawni się w tym lub przyszłym sezonie.
Niepokoi mnie jedna sprawa- na fotkach zauważyłam nasiona trawy- czy te liliowce są posadzone w trawniku? Jeśli tak, to nie jest dla nich zbyt dobre rozwiazanie- powinny mieć trochę wolnej powierzchni wokół, bo trawa jest dla nich poważną konkurencją absorbującą składniki pokarmowe i wodę, co znacznie utrudnia wzrost i rozwój liliowców, przynajmniej w pierwszym roku po posadzeniu.
No i jest jeszcze kwestia wykaszania tej trawy spomiędzy liliowców.
Niepokoi mnie jedna sprawa- na fotkach zauważyłam nasiona trawy- czy te liliowce są posadzone w trawniku? Jeśli tak, to nie jest dla nich zbyt dobre rozwiazanie- powinny mieć trochę wolnej powierzchni wokół, bo trawa jest dla nich poważną konkurencją absorbującą składniki pokarmowe i wodę, co znacznie utrudnia wzrost i rozwój liliowców, przynajmniej w pierwszym roku po posadzeniu.
No i jest jeszcze kwestia wykaszania tej trawy spomiędzy liliowców.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 mar 2013, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.11
Faktycznie to nasiona trawy. Liliowce są dość małe i wpadliśmy na pomysł by zasłonić odkrytą ziemię wokół nich trawą. Nie jest to ich docelowe miejsce (przygoda z działką dopiero się zaczyna) więc jak trochę podrosną to w przyszłym roku znajdą się na ich "docelowym siedlisku". Odnośnie koszenia trawy pomiędzy - długo się nad tym zastanawiałem ale cóż kolejna inwestycja elektryczne nożyce i trochę zabawy by w tym roku cieszyło oko. Odnośnie składników pokarmowych i wody nie mam obaw.Czas wolny w zimie spędziłem na czytaniu forum . Obornik przygotowany w planach gnojówka z pokrzyw itd więc myślę że będzie dobrze liliowce w pierwszym roku dostana dobrze jeść i pić
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje liliowce (wszystko nowo zakupione) wszystkie wylazły z ziemi. Trochę obawiałam się, czy przeżyją zimę ale dzisiaj zauważyłam ostatnie spóźnialskie . Posadziłam też nowości kupione u Emila. Jeden też ma pączek.
- śnieżka
Prawidłowo, to powinno się te pędy wyłamać, ponieważ są to jesienni spóźnialscy, osłabiają ledwo startujące sadzonki. Mogą zakwitnąc, ale roślinie nie wystarczy zasobów energii do wytworzenia odpowiedniej ilości liści i prawidłowego ukorzenienia się- w konsekwencji roślina może nam zmarnieć.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
U mnie dwa liliowce w tym roku kwitły w domu
nie zapisałam sobie nazwy
4 IRRESISTABLE CHARM
nie zapisałam sobie nazwy
4 IRRESISTABLE CHARM
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Ale są piękne !
U mnie nie przetrwało ok. 10 odmian i to tych mocnych, zwykłych dormantów.
U mnie nie przetrwało ok. 10 odmian i to tych mocnych, zwykłych dormantów.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Geniu,
piękne zdjęcia.
U mnie na szczęście wszystkie przezimowały i rosną sobie we własnym rytmie .
piękne zdjęcia.
U mnie na szczęście wszystkie przezimowały i rosną sobie we własnym rytmie .
Joasia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
śnieżko, dzięki za radę, wytnę ten pęd choć oczywiście z bólem serca .