Cukinia - przepisy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7873
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Dębicy
Re: Cukinia - przepisy
Grafi, podaj więcej szczegółów, jak kroić - w plasterki, kostkę? Buraczki surowe czy gotowane (domyślam się, że surowe)? Większość podawanych przepisów jest niedokładnych i człek się domyśla??? Akurat wczoraj wyrwałam buraczki cylindryczne, cukinię też mam, chcę spróbować.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Cukinia - przepisy
gienia1230 pisze:Grafi, podaj więcej szczegółów, jak kroić - w plasterki, kostkę? Buraczki surowe czy gotowane (domyślam się, że surowe)? Większość podawanych przepisów jest niedokładnych i człek się domyśla??? Akurat wczoraj wyrwałam buraczki cylindryczne, cukinię też mam, chcę spróbować.
Buraczki trzeba ugotować i poszatkować na tarce z większymi otworami. Cukinię surową poszatkować tak samo.
Do zagotowanej zalewy dodać cebulę trochę pogotować i dodać poszatkowaną cukinię i buraki.
Przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować. Teraz chyba dokładnie wyjaśniłam. Właśnie idę robić następną porcję na zimę bo poprzednią już zjedliśmy.
pozdrawiam
Grażyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7873
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Dębicy
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Cukinia - przepisy
6 kg cukiniiklon pisze:Mam prośbę jeżeli ktoś zna przepis na cukinię z kurkumą to bardzo proszę o zamieszczenia.
6 duże cebule
1 kg marchwi
2 papryki czerwone
Zalewa:
5 szklanek cukru
3 szklanki octu
1 łyżka kurkumy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
3 łyżki oleju
3 łyżki soli
Beata
- ZielonaZabka
- 500p
- Posty: 548
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Cukinia - przepisy
Wczoraj zrobiłam cztery porcje, to już razem będzie z siedem... Ja daję nieco więcej koncentratu (tak ok 300 g) i po zmiksowaniu jeszcze odparowuję, żeby był gęstszy. Z jednej porcji wychodzi mi ponad dwa litry ketchupu. Bardzo polecam ten przepisszarotka66 pisze: Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 szkl octu10%
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Tylko teraz trzeba jeszcze zapasteryzować
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Cukinia - przepisy
Też wczoraj zrobiłam, ale nie pasteryzuję. Nakładam gorący i do pokrywką do dołu, potem pod koc.
Re: Cukinia - przepisy
Przypominam przepis na ciasto z cukinii z małymi korektami.
Amerykańskie ciasto z cukinią
Składniki mokre:
2 szkl. startej na grubej tarce cukinii ( trzeba odcisnąć z niej nadmiar wody owijajac w papierowy ręcznik)
1 szkl. oleju rzepakowego
3 jaja całe
Składniki suche:
3 szkl. mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki, ciasto musi być gęste.)
1 i ćwierć szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
odrobina esencji waniliowej
Mokre i suche składniki połączyć, piec 1 godzinę w temp. 170 stopni.
Amerykańskie ciasto z cukinią
Składniki mokre:
2 szkl. startej na grubej tarce cukinii ( trzeba odcisnąć z niej nadmiar wody owijajac w papierowy ręcznik)
1 szkl. oleju rzepakowego
3 jaja całe
Składniki suche:
3 szkl. mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki, ciasto musi być gęste.)
1 i ćwierć szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
odrobina esencji waniliowej
Mokre i suche składniki połączyć, piec 1 godzinę w temp. 170 stopni.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Zupa krem z cukinii
3 średnie cukinie
1 marchewka
Majeranek
1/2 papryczki chilii
Ok. 1 szklanki wody
Vegeta, sól, pieprz
Kwaśna śmietana
Udusić wszystko, zmiksować, doprawić Vegetą, solą, podawać z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Można zrobić grzanki i z nimi podać.
Ja dodaję czasami jeszcze cebulę i czosnek, zamiast majeranku można dodać inne zioła.
1 marchewka
Majeranek
1/2 papryczki chilii
Ok. 1 szklanki wody
Vegeta, sól, pieprz
Kwaśna śmietana
Udusić wszystko, zmiksować, doprawić Vegetą, solą, podawać z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Można zrobić grzanki i z nimi podać.
Ja dodaję czasami jeszcze cebulę i czosnek, zamiast majeranku można dodać inne zioła.
Beata
- aniag78
- 200p
- Posty: 258
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Austria, dolina Dunaju
Re: Cukinia - przepisy
Kochani! Na gwałt potrzebuję przepisów na cukinię na słodko. W tym roku cukinie powariowały (określiłabym to inaczej, ale bez wulgaryzmów by się nie obyło...) i z ogrodu zwożę je taczką. Porobiłam cukinie w occie, ketchup itp, ale mamy już po dziurki w nosie wytrawnych wersji. Mam 120 słoików dżemu cukiniowego z posmakiem cytryny i pomarańczy, a w piwnicy leży jeszcze jakieś 60kg nieogarniętego warzywa
Co jeszcze słodkiego (poza ciastami i tymi dwoma dżemami) można robić z tego "przeklętego" warzywa?
Co jeszcze słodkiego (poza ciastami i tymi dwoma dżemami) można robić z tego "przeklętego" warzywa?
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Cukinia - przepisy
Daj spokój. Ile tego cukru można w siebie wcisnąć. W przyszłym roku też pewnie będzie cukinia.
Można jeszcze suszyć w cienkich plasterkach. W suszarce albo bardziej ekologicznie na słońcu.
Można jeszcze suszyć w cienkich plasterkach. W suszarce albo bardziej ekologicznie na słońcu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- aniag78
- 200p
- Posty: 258
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Austria, dolina Dunaju
Re: Cukinia - przepisy
Ja cukru białego nie używam (poza produkcją syropów), do dżemu dodaję trochę fruktozy, bo słodkości mocnych nie lubimy, galaretek też nie daję, ani żelatyny, więc taki dżemor można jeść kilogramami
W przyszłym roku będzie jeden krzak, tylko do spożywania na surowo, wytrawnych słoików starczy na najbliższe 2-3 lata
W przyszłym roku będzie jeden krzak, tylko do spożywania na surowo, wytrawnych słoików starczy na najbliższe 2-3 lata
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Cukinia - przepisy
Fruktozę podejrzewa się o powodowanie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Tak tylko gwoli informacji, gdyby ktoś wziął te kilogramy dosłownie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Cukinia - przepisy
Cukinia a'la ananas (ew. kabaczek)
1 kg obranej, oczyszczonej (miąższ wydrążony) i pokrojonej w kostkę cukinii (a jeczecze lepiej w plastry jak ananas w puszce)
1/2 kg cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
1 l wody
Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zimnym płynem zalewamy cukinię i delikatnie przyduszamy - tak aby płyn przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cukinię. Gotujemy razem ok 5 minut.
Przekładamy do słoików tak, aby zalewa dobrze przykryła cukinię.
Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia.
-- Cz, 18 sierpnia 2016, 19:59 --
I racuchy są pyszne.
1 kg obranej, oczyszczonej (miąższ wydrążony) i pokrojonej w kostkę cukinii (a jeczecze lepiej w plastry jak ananas w puszce)
1/2 kg cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
1 l wody
Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zimnym płynem zalewamy cukinię i delikatnie przyduszamy - tak aby płyn przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cukinię. Gotujemy razem ok 5 minut.
Przekładamy do słoików tak, aby zalewa dobrze przykryła cukinię.
Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia.
-- Cz, 18 sierpnia 2016, 19:59 --
I racuchy są pyszne.
Beata