Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fuksje - wszystko o nich, cz. 2
Grey, szklarenka ma 2,5x1,8m, wiec "szklarnia" w tym przypadku brzmi dumnie. Poza tym nie sadze zeby zima temperatura w niej nie spadla ponizej zera, skoro nie ma ogrzewania. W kategoriach zimowiska dla fuksji jej nie widze, natomiast widze ja wczesna wiosna, kiedy jeszcze moga byc przymrozki, ale dni juz cieple na takie przejsciowe miejsce z duza iloscia swiatla, gdzie fuksje nie beda sie tak wyciagaly jak w przybudowce.
Fumikko, moje dziecko Cie pokocha, maz znielubi, a ja będę Ci zawdzieczac moja nowa, smukla sylwetke. Napalilam sie na te zimotrwale fuksje - Magellaniki o ktorych wiedzialam ze zime znosza jak najbardziej zbieram - skojarzylam gdzie je ostatnio widzialam, wsiadlam na rower i pojechalam. To ledwie 10km, bo ja na wsi mieszkam. Oczywiscie mlody w przyczepce, co kocha, wiec masz u niego duzego plusa.
Maz Cie znielubi jak wroci z pracy i odkryje nowe doniczki, chyba ze sie nie zorientuje...
Powiedz mi, bo w dwoch marketach byly rozne informacje - Lady Thumb jak duza rosnie?
Fumikko, moje dziecko Cie pokocha, maz znielubi, a ja będę Ci zawdzieczac moja nowa, smukla sylwetke. Napalilam sie na te zimotrwale fuksje - Magellaniki o ktorych wiedzialam ze zime znosza jak najbardziej zbieram - skojarzylam gdzie je ostatnio widzialam, wsiadlam na rower i pojechalam. To ledwie 10km, bo ja na wsi mieszkam. Oczywiscie mlody w przyczepce, co kocha, wiec masz u niego duzego plusa.
Maz Cie znielubi jak wroci z pracy i odkryje nowe doniczki, chyba ze sie nie zorientuje...
Powiedz mi, bo w dwoch marketach byly rozne informacje - Lady Thumb jak duza rosnie?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 2 cze 2013, o 23:03
Crazydaisy, sadzonki wcale aż tak źle nie wyglądają, jak trafią do ziemi to zaraz się opamiętają.
Gość od którego kupowałem pisał mi,że w PL zimują tylko pod warunkiem dobrego okrycia ziemią na zimę a wszystko co ponad ziemią i tak podobno omarza wiec w naszym klimacie co roku roślinka startuje prawie od zera....mnie jak na razie szkoda wkopać ich do gruntu więc pierwszą zimę spędzą na kwaterce w piwnicy.....do ziemi wkopię dopiero w przyszłym roku jakąś " młodzież " jak coś się wyhoduje.
A co do wysokości Lady Thumb , to u mnie ma teraz ok 50cm nie licząc doniczki .....ale pewnie w UK w gruncie będzie dużo większa bo klimat chyba u Was łagodniejszy
Gość od którego kupowałem pisał mi,że w PL zimują tylko pod warunkiem dobrego okrycia ziemią na zimę a wszystko co ponad ziemią i tak podobno omarza wiec w naszym klimacie co roku roślinka startuje prawie od zera....mnie jak na razie szkoda wkopać ich do gruntu więc pierwszą zimę spędzą na kwaterce w piwnicy.....do ziemi wkopię dopiero w przyszłym roku jakąś " młodzież " jak coś się wyhoduje.
A co do wysokości Lady Thumb , to u mnie ma teraz ok 50cm nie licząc doniczki .....ale pewnie w UK w gruncie będzie dużo większa bo klimat chyba u Was łagodniejszy
- crazydaisy
Dzięki za info - w B&Q podali ze rosnie do 30cm i jakos tak... lubie wieksze. Z maluszkow wystarczy mi Alison Patricia i Harry Grey. Co do klimatu to teraz bym sie juz spierala - ostatnie zimy udowodnily ze klimat sie zaostrza, byly tu mrozy w granicach 20 stopni, wiec chyba niewielka roznica. Upalow takich jak teraz w Polsce, to nie ma, ale bylo pod 30 stopni, co jak na Anglie zalatuje masakra. Podobnie jak 5cm sniegu i temperatura rzedu -10.
Trupolki nie wygladaja bardzo zle, miewalam ciezsze przypadki, ale - zwlaszcza Lady - maja poobsychane galazki, pozbawione lisci. Spokojnie je poobcinam z lekka, porobie nowe zaszczepki bo nie jestem pewna jak dlugo staly w wodzie i w jakim stanie maja korzenie. Mysle, ze tu tez trzeba je bedzie przed zima obciac i dobrze okryc.
Trupolki nie wygladaja bardzo zle, miewalam ciezsze przypadki, ale - zwlaszcza Lady - maja poobsychane galazki, pozbawione lisci. Spokojnie je poobcinam z lekka, porobie nowe zaszczepki bo nie jestem pewna jak dlugo staly w wodzie i w jakim stanie maja korzenie. Mysle, ze tu tez trzeba je bedzie przed zima obciac i dobrze okryc.
Kinga
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 wrz 2012, o 21:12
moi drodzy, zainspirowana wspaniałym wątkiem, nabyłam dziś kilka sadzonek fuksji. Chcę je prowadzić w formie piennej. Czy jeszcze coś zdążę zrobić z ich formą do zimy?
pozdrawiam, Anna
pozdrawiam, Anna
-
- 100p
Witam Pani Aniu , przypuszczalnie u mnie nabyła Pani te sadzonki..jaki ten świat malutki
Do zimy powinny spokojnie jeszcze podrosnąć z 10-15 cm ... a jak przez zimę będą na w miarę ciepłym parapecie z dużą ilością światła to dalej będą sobie rosły z tym że będzie trzeba je pilnować i podwiązywać np do długiego bambusika bo przez zimę lubią się dość wyciągać ...sam tak przez zimę dorobiłem się metrowej nóżki pod drzewko fuksyjowe (na odmianie Heydon)
Do zimy powinny spokojnie jeszcze podrosnąć z 10-15 cm ... a jak przez zimę będą na w miarę ciepłym parapecie z dużą ilością światła to dalej będą sobie rosły z tym że będzie trzeba je pilnować i podwiązywać np do długiego bambusika bo przez zimę lubią się dość wyciągać ...sam tak przez zimę dorobiłem się metrowej nóżki pod drzewko fuksyjowe (na odmianie Heydon)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Co dolega tej fuksji?
Mnie się wydaje, że już w fazie pączków są jakieś uszkodzenia, bo pączki są zniekształcone.
Pomocy, bo nie bardzo wiem jak ją leczyć.
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- crazydaisy
Jokaer, moim wielkokwiatowym tez tak sie na poczatku robilo, pomoglo chyba regularne, mocne zasilanie i fusy od kawy - nie wiem co bardziej, ale juz im sie tak nie robi.
Kriss, patrz sam - uszczknales delikatnie, to sobie poszla z najwyzszego "oczka". jeśli przytniesz nizej, rozkrzewi sie nizej. Twoj wybor. Tej "uszczknietej", ciachnelabym teraz wierzcholki tych galazek, zmuszajac ja do wytworzenia wiekszej ilosci nowych pedow. Moze sie opamieta i wypusci cos z nizszych wezlow.
Kriss, patrz sam - uszczknales delikatnie, to sobie poszla z najwyzszego "oczka". jeśli przytniesz nizej, rozkrzewi sie nizej. Twoj wybor. Tej "uszczknietej", ciachnelabym teraz wierzcholki tych galazek, zmuszajac ja do wytworzenia wiekszej ilosci nowych pedow. Moze sie opamieta i wypusci cos z nizszych wezlow.
Kinga
-
- 100p
Kriss ,o tej porze roku to już bym zostawił bez podcinania ... patyczek w doniczkę, sznureczkiem podwiązać......i niech rośnie malutki do nieba ..ale to ja bym tak zrobił bo jestem zwolennikiem fuksji wyprowadzonych na drzewko
- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
Możecie mi powiedzieć :czy to są nasienniki ?
i co mam robić ?
i co mam robić ?
- crazydaisy
To sa jagody, w srodku sa nasiona. Hmm... Ja bym rozciela, wydobyla nasionka - sa bardzo drobne - wyplukala je z tego owocowego klajstru i posiala. Tylko miej pewnosc, ze jagody sa dojrzale juz.
Kinga
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Tak to są owoce i do tego jadalne. Gdy są dojrzałe są prawie czarne. Lepiej je obrywać, bo roślina traci niepotrzebnie energię