Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksje - wszystko o nich, cz. 2

Post »

Grey, szklarenka ma 2,5x1,8m, wiec "szklarnia" w tym przypadku brzmi dumnie. Poza tym nie sadze zeby zima temperatura w niej nie spadla ponizej zera, skoro nie ma ogrzewania. W kategoriach zimowiska dla fuksji jej nie widze, natomiast widze ja wczesna wiosna, kiedy jeszcze moga byc przymrozki, ale dni juz cieple na takie przejsciowe miejsce z duza iloscia swiatla, gdzie fuksje nie beda sie tak wyciagaly jak w przybudowce.

Fumikko, moje dziecko Cie pokocha, maz znielubi, a ja będę Ci zawdzieczac moja nowa, smukla sylwetke. Napalilam sie na te zimotrwale fuksje - Magellaniki o ktorych wiedzialam ze zime znosza jak najbardziej zbieram - skojarzylam gdzie je ostatnio widzialam, wsiadlam na rower i pojechalam. To ledwie 10km, bo ja na wsi mieszkam. :;230 Oczywiscie mlody w przyczepce, co kocha, wiec masz u niego duzego plusa.
Maz Cie znielubi jak wroci z pracy i odkryje nowe doniczki, chyba ze sie nie zorientuje... :uszy
Powiedz mi, bo w dwoch marketach byly rozne informacje - Lady Thumb jak duza rosnie?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Crazydaisy, sadzonki wcale aż tak źle nie wyglądają, jak trafią do ziemi to zaraz się opamiętają.
Gość od którego kupowałem pisał mi,że w PL zimują tylko pod warunkiem dobrego okrycia ziemią na zimę a wszystko co ponad ziemią i tak podobno omarza wiec w naszym klimacie co roku roślinka startuje prawie od zera....mnie jak na razie szkoda wkopać ich do gruntu więc pierwszą zimę spędzą na kwaterce w piwnicy.....do ziemi wkopię dopiero w przyszłym roku jakąś " młodzież " jak coś się wyhoduje.
A co do wysokości Lady Thumb , to u mnie ma teraz ok 50cm nie licząc doniczki .....ale pewnie w UK w gruncie będzie dużo większa bo klimat chyba u Was łagodniejszy
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info - w B&Q podali ze rosnie do 30cm i jakos tak... lubie wieksze. ;:138 Z maluszkow wystarczy mi Alison Patricia i Harry Grey. Co do klimatu to teraz bym sie juz spierala - ostatnie zimy udowodnily ze klimat sie zaostrza, byly tu mrozy w granicach 20 stopni, wiec chyba niewielka roznica. Upalow takich jak teraz w Polsce, to nie ma, ale bylo pod 30 stopni, co jak na Anglie zalatuje masakra. Podobnie jak 5cm sniegu i temperatura rzedu -10. :;230
Trupolki nie wygladaja bardzo zle, miewalam ciezsze przypadki, ale - zwlaszcza Lady - maja poobsychane galazki, pozbawione lisci. Spokojnie je poobcinam z lekka, porobie nowe zaszczepki bo nie jestem pewna jak dlugo staly w wodzie i w jakim stanie maja korzenie. Mysle, ze tu tez trzeba je bedzie przed zima obciac i dobrze okryc.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
fopek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2012, o 21:12

Post »

moi drodzy, zainspirowana wspaniałym wątkiem, nabyłam dziś kilka sadzonek fuksji. Chcę je prowadzić w formie piennej. Czy jeszcze coś zdążę zrobić z ich formą do zimy?

pozdrawiam, Anna
fumikko
100p
100p

Post »

Witam Pani Aniu , przypuszczalnie u mnie nabyła Pani te sadzonki..jaki ten świat malutki :heja
Do zimy powinny spokojnie jeszcze podrosnąć z 10-15 cm ... a jak przez zimę będą na w miarę ciepłym parapecie z dużą ilością światła to dalej będą sobie rosły z tym że będzie trzeba je pilnować i podwiązywać np do długiego bambusika bo przez zimę lubią się dość wyciągać ...sam tak przez zimę dorobiłem się metrowej nóżki pod drzewko fuksyjowe (na odmianie Heydon)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

:wit
Co dolega tej fuksji?
Mnie się wydaje, że już w fazie pączków są jakieś uszkodzenia, bo pączki są zniekształcone.
Pomocy, bo nie bardzo wiem jak ją leczyć.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Witam. :wit
Mam pytanie względem moich sadzonek. Ciocia powiedziała, że powinienem je podciąć. Ale ile dokładnie?
To są zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A ta jest delikatnie uszczyknięta od góry i teraz rozchodzi się na boki.
Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jokaer, moim wielkokwiatowym tez tak sie na poczatku robilo, pomoglo chyba regularne, mocne zasilanie i fusy od kawy - nie wiem co bardziej, ale juz im sie tak nie robi.
Kriss, patrz sam - uszczknales delikatnie, to sobie poszla z najwyzszego "oczka". jeśli przytniesz nizej, rozkrzewi sie nizej. Twoj wybor. Tej "uszczknietej", ciachnelabym teraz wierzcholki tych galazek, zmuszajac ja do wytworzenia wiekszej ilosci nowych pedow. Moze sie opamieta i wypusci cos z nizszych wezlow.
Kinga
fumikko
100p
100p

Post »

Kriss ,o tej porze roku to już bym zostawił bez podcinania ... patyczek w doniczkę, sznureczkiem podwiązać......i niech rośnie malutki do nieba :heja ..ale to ja bym tak zrobił bo jestem zwolennikiem fuksji wyprowadzonych na drzewko
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Możecie mi powiedzieć :czy to są nasienniki ?
Obrazek
Obrazek

i co mam robić ?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To sa jagody, w srodku sa nasiona. Hmm... Ja bym rozciela, wydobyla nasionka - sa bardzo drobne - wyplukala je z tego owocowego klajstru i posiala. Tylko miej pewnosc, ze jagody sa dojrzale juz.
Kinga
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Tak to są owoce ;:108 i do tego jadalne. Gdy są dojrzałe są prawie czarne. Lepiej je obrywać, bo roślina traci niepotrzebnie energię :wink:
fumikko
100p
100p

Post »

Może ktoś mi pomoże w zidentyfikowaniu jaka to odmiana fuksji

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”