Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Pierwszy pomidorek już jest... reszta w drodze...
Obracałem pomidory w donicach, ale tylko OSU_Blue by się dobrze wybarwił na fioletowo z każdej strony.RedaMojeMiasto pisze:Jeszcze jedno pytanie, obracacie swoje pomidory na balkonie?
W tym roku mam chińską, fioletową odmianę, tego nie trzeba obracać a i tak jest cały fioletowy, w zasadzie to czarny.
Jeszcze jedno pytanie, może głupie ale coś gdzieś ktoś pisał a ja tego znaleźć nie mogę.
Czy liście/łodygi od dołu obrywać czy zostawić? np. na głównej łodydze mam 5-6 łodyg z liściami i dopiero pierwsze grona, tzn jeszcze kwiatki Pomidor to Pokusa
Czy liście/łodygi od dołu obrywać czy zostawić? np. na głównej łodydze mam 5-6 łodyg z liściami i dopiero pierwsze grona, tzn jeszcze kwiatki Pomidor to Pokusa
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Te mniejsze koktajlówki są z tunelu, a te większe z gruntu( w miseczce). Myślałam, że to Koralik, ale za bardzo różnią się od siebie. Chciałabym obie odmiany w przyszłym roku
Mam na imię Ilona...
Mrau ja miałam podobne wrażenie gdy weszłam pierwszy raz na forum. Byłam baaardzo spóźniona z sianiem pomidorków. O Balkoni red na forum znalazłam bardzo mało, bo jak się okazało jest wiele ciekawszych i smaczniejszych odmian. Dlatego ja traktuję swoje jako swoisty eksperyment.
Moje Red Balkoni (również F1) wysiane w maju (nie marcu) i przesadzone w czerwcu rosnące w skrzynce na balkonie wyglądają tak:
5.lipca i kilka dni później (ten sam krzaczek):
Występują różnice w wysokości krzaczka w zależności od doniczki i ekspozycji na słońce. Inne egzemplarze, przesadzone w tym samym czasie, ale rosnące w doniczce na parapecie na balkonie (bardziej zacienione miejsce) są znacznie wyższe i dopiero zawiązują się pomidorki z pierwszych kwiatków.
Macioszek i Monika- dziękuję za odpowiedź i pocieszenie w pierwszych dniach po posianiu pomidorków i przeczytaniu postów bardziej doświadczonych forumowiczów
Moje Red Balkoni (również F1) wysiane w maju (nie marcu) i przesadzone w czerwcu rosnące w skrzynce na balkonie wyglądają tak:
5.lipca i kilka dni później (ten sam krzaczek):
Występują różnice w wysokości krzaczka w zależności od doniczki i ekspozycji na słońce. Inne egzemplarze, przesadzone w tym samym czasie, ale rosnące w doniczce na parapecie na balkonie (bardziej zacienione miejsce) są znacznie wyższe i dopiero zawiązują się pomidorki z pierwszych kwiatków.
Macioszek i Monika- dziękuję za odpowiedź i pocieszenie w pierwszych dniach po posianiu pomidorków i przeczytaniu postów bardziej doświadczonych forumowiczów
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moje koktajlówki rosną jak głupie - niektóre odmiany mają już w gruncie ok. 170 cm, mimo że prowadzę je na wiele pędów. Wiele gron już zawiązanych.Na koraliku kwiatów zatrzęsienie i pierwsze pomidorki
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
A ja niepotrzebnie obrywałam wilki na Koraliku i ma bardzo mało owoców... ehh... Za rok będę wiedzieć...
Aktualizacja Moich pomidorków koktajlowych..
1. Żółte całe słodkie od loginal - polecam, dolne grona już zjedzone ;d polecam do pojemnika bo daje rade nawet w te upały od ponad tygodnia..
2. Cytrynek Groniasty ma już 2,5 M i rośnie dalej ..
3. Dalszy plan to 2 x koktajlowy od forumowicz - też ładnie rośnie i super wiąże i też już puste miejsca po zjedzonych pomidorkach..
1. Żółte całe słodkie od loginal - polecam, dolne grona już zjedzone ;d polecam do pojemnika bo daje rade nawet w te upały od ponad tygodnia..
2. Cytrynek Groniasty ma już 2,5 M i rośnie dalej ..
3. Dalszy plan to 2 x koktajlowy od forumowicz - też ładnie rośnie i super wiąże i też już puste miejsca po zjedzonych pomidorkach..
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Megagron, udało mi się już naliczyć 40 pomidorków, na razie jeszcze zielone.
Nie mogę się doczekać zbioru nasion
Podpowiedzcie proszę, czy usuwać mu liście z gron?
Nie mogę się doczekać zbioru nasion
Podpowiedzcie proszę, czy usuwać mu liście z gron?
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 16 maja 2011, o 13:55
Witam, mam odmianę koktajlówki cherry perłową zwisającą. Część donic mam na tarasie, a część na ogrodzie. Obie siane a tym samym czasie, wszelkie inne zabiegi przeprowadzane identycznie. Jednak te na tarasie szybciej dojrzewają i nie mają takiego "buszu" jak te na ogrodzie, pomimo tego że te ogrodowe mają więcej słońca (taras jest od wschodu). Wydaje mi się to dziwne trochę, czyżby odmiany balkonowe lepiej się miały na balkonie niż w innym miejscu? Pierwsze zdjęcie balkonowe, drugie ogrodowe?
Czy nie powinienem trochę przerzedzić tę rosnąca w ogrodzie?
Czy nie powinienem trochę przerzedzić tę rosnąca w ogrodzie?
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
To jeden krzak w tej donicy?
-
- 50p
- Od: 16 maja 2011, o 13:55
Oczywiście w obu przypadkach. To moja pierwsza przygoda z pomidorami tego typu i produkcją ich rozsady więc zielony jestem
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia82, Twój "mega" jest przecudny. Ile ma gron?