Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
jeżeli roślina jest dobrze nawieziona, to sobie poradzi z dużą ilością liści jak i samym arbuzem. Też widziałem rady, żeby ucinać za owocem albo usuwać nieowocujące pędy, ale wydaję mi sie, że przez to można trochę osłabić roślinę
Czy "sklepowy" sposób na rozpoznanie dojrzałości arbuza wystarczy? Tzn. ma mieć odgłos przy pukaniu jak w drewniane pudło?
Możliwe, że mój arbuz już dojrzał? Ze 3 dni temu przestał wyraźnie rosnąć, i jak w niego zapukam to właśnie jest taki odgłos
Możliwe, że mój arbuz już dojrzał? Ze 3 dni temu przestał wyraźnie rosnąć, i jak w niego zapukam to właśnie jest taki odgłos
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czasami wystarczy, ale nie zawsze się to sprawdza. Jest kilka metod na sprawdzenie dojrzałości arbuza.
1.Przy pukaniu taki pusty dźwięk
2.Zaschnięty ogonek
3.Dojrzały arbuz pływa we wodzie
4.Miejsce styku arbuza z ziemią jest żółte
5.Dojrzały arbuz ma połysk (jakoś tak było, ale jestem pewien, czy dobrze napisałem)
Chyba była jeszcze jakaś, ale już nie pamiętam. W poprzednich wątkach ktoś je wszystkie podał.
Mój arbuz też wydaje pusty dźwięk i jego miejsce styku z ziemią jest żółte, ale wciąż rośnie, więc jeszcze nie jest dojrzały. Mam nadzieję, że jeszcze sporo urośnie, bo jego waga dopiero przekroczyła 1 kg.
1.Przy pukaniu taki pusty dźwięk
2.Zaschnięty ogonek
3.Dojrzały arbuz pływa we wodzie
4.Miejsce styku arbuza z ziemią jest żółte
5.Dojrzały arbuz ma połysk (jakoś tak było, ale jestem pewien, czy dobrze napisałem)
Chyba była jeszcze jakaś, ale już nie pamiętam. W poprzednich wątkach ktoś je wszystkie podał.
Mój arbuz też wydaje pusty dźwięk i jego miejsce styku z ziemią jest żółte, ale wciąż rośnie, więc jeszcze nie jest dojrzały. Mam nadzieję, że jeszcze sporo urośnie, bo jego waga dopiero przekroczyła 1 kg.
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Ja zawsze topiłem arbuzy i tylko raz był lekko niedojrzaly. Artur. Jak tam Twój najwiekszy? Mój ma 4,3 kg
Karol
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od chwili gdy przestanie rosnąć do pełnej dojrzałości mija kilka tygodni , nie dni . I to przy dobrych warunkach , tzn. ciepło ,słonecznie , sucho i przede wszystkim zdrowe liście , bo z tym właśnie zaczyna o tej porze być kłopot . Czujnym trzeba być pod kątem przędziorka i chorób .Zbyszek T pisze: Możliwe, że mój arbuz już dojrzał? Ze 3 dni temu przestał wyraźnie rosnąć ..
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Dzisiaj rano (2:30 do około 6:00) była taka burza, że aż strach. Kilkaset metrów od mojego domu drzewa leżą połamane jak zapałki.. Ulewa, przez chwile nawet grad.. Jednak arbuzy przetrwały !
Teraz chociaż trochę odżyją, bo od bardzo dawna nie padało u mnie.
A wieczorem ma być powtórka..
Teraz chociaż trochę odżyją, bo od bardzo dawna nie padało u mnie.
A wieczorem ma być powtórka..
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Już zaprzestałem ważenia.Prazyn pisze:Artur. Jak tam Twój najwiekszy?
Obawiam się o liście, pędy itp ... nie mogę w tej chwili zrobić tyle miejsca, by wystarczyło na podłożenie wagi kuchennej.
Zrobię to (i fotki) po zakończeniu jego wegetacji (czyli podczas konsumpcji), oraz innych także.
- Marcoo16
- 1000p
Mój największy ma 3,63 kg !
I dalej rośnie..
I dalej rośnie..
Pozdrawiam Marek
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Ja niedługo będe zmuszony przestać ważyć bo mam wage do 5 kg . W nocy u mnie była potęzna burza z ulewnym deszczem, niebo cały czas przecinały pioruny. Na szczęscie nie było gradu
Karol
Już mnie przegoniłeś.Marcoo16 pisze:Mój największy ma 3,63 kg
Mój największy RED_STAR ma w tej chwili 3,5 kg
Japoński żółty 1,8 kg
A u mnie moj rosario F1 zatrzymał się na 2,5 kg. Wcześniej pięknie przybierał 200g dziennie.
Na otarcie łez zawiązały sie 2 owoce sweet crimson rosnace na agro - jeden z nich po tygodniu ma 1,8kg
Wiem, że temat o kawonach, ale zważyłem dziś największego melona seledyn F1 - 1,6kg
Na otarcie łez zawiązały sie 2 owoce sweet crimson rosnace na agro - jeden z nich po tygodniu ma 1,8kg
Wiem, że temat o kawonach, ale zważyłem dziś największego melona seledyn F1 - 1,6kg
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Chciałbym się dowiedzieć czy warto obciąć ten pęd. Nie ma on żadnych zawiązanych owoców i tylko przeszkadza i zajmuje miejsce. Długość: ok. 2 m
Cała arbuzownia wygląda tak:
Czy obcięcie tego pędu osłabi tą roślinkę skoro ona ma tak dużo innych pędów?
A to moja największa sztuka odmiana Rosario (1,3 kg )
Cała arbuzownia wygląda tak:
Czy obcięcie tego pędu osłabi tą roślinkę skoro ona ma tak dużo innych pędów?
A to moja największa sztuka odmiana Rosario (1,3 kg )
- Marcoo16
- 1000p
Sorry Tak wyszło "Złoto Wolicy" daje radę bez względu na warunki pogodoweartur1968 pisze:Już mnie przegoniłeś.
Upały, burze... i nadal się trzyma. Ciekawe jak duże urosną...
A "Janosiki" zaczęły masowo zawiązywać owoce.. Zaś Sugar Baby na dwa krzaczki jest chyba 5 owocków, tylko trochę się ociągają w przybieraniu masy..
Pozdrawiam Marek