Ogród Madzi
- misia53
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Madzi
Madziu Witaj,z wielką przyjemnością odbyłam spacer w twoim ogrodzie .Ogród bardzo duzy więc i spore koszty ,piękne widoki ..Masz juz duze roślinki ,bardzo podobały mi się twoje azalie i rodododrony ...ładny ogród.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za rady w temacie powojników jestem na etapie wyboru i każda informacja jest dla mnie cenna.
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj Madziu:wit ..Cieszę się że zaglądnęłaś do mnie...dzięki temu mogę i ja zobaczyć Twój piękny kolorowy świat...cudowne kolory wiosny.. zachwyciły mnie różaneczniki..bajkowe kolory mają.Zresztą wszytko masz śliczne ..a i widzę że miejsca masz dużo w ogrodzie.Ja muszę już teraz szukać..dziury albo wymieniać coś za coś.. Pozdrawiam ...i zapraszam częściej:)
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Mam jeszcze takie pytanie...W jakiej ziemi Ty masz te cudowne powojniki..???może zdradzisz mi tajemnice ich uprawy..bo ja coś nie umie się nimi zająć..
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie, ja też jestem bardzo ciekawa jaką Ty masz ziemię po tej drugiej stronie jeziora
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Ambo,
ja mieszkam po przeciwnej ,,końcówce" jeziora, niedaleko miejsca, gdzie J. Sobąckie łączy się z Liniewskim.
Reni,
powojniki, jak z resztą wszystko inne, rosną w takiej glebie, jaka tu jest.
jak wiadomo, na terenach morenowych rodzaj ziemi może zmieniać się nawet co kilkadziesiąt metrów. Tu, gdzie mam ogród, ziemia ma klasę bonitacyjną 4b (za to kawałek dalej jest VIz), lecz przypuszczam, że w wyniku podrzucania ściółki jej właściwości uległy znacznej poprawie. kiedyś sprawdzałam pH, wychodzi około 5,5 - 6. W każdym razie tam, gdzie potrzeba (np. złotokapy) podrzucam odrobinę dolomitu.
do dołu dla młodych powojników wrzucam wiadro kompostu.
ja mieszkam po przeciwnej ,,końcówce" jeziora, niedaleko miejsca, gdzie J. Sobąckie łączy się z Liniewskim.
Reni,
powojniki, jak z resztą wszystko inne, rosną w takiej glebie, jaka tu jest.
jak wiadomo, na terenach morenowych rodzaj ziemi może zmieniać się nawet co kilkadziesiąt metrów. Tu, gdzie mam ogród, ziemia ma klasę bonitacyjną 4b (za to kawałek dalej jest VIz), lecz przypuszczam, że w wyniku podrzucania ściółki jej właściwości uległy znacznej poprawie. kiedyś sprawdzałam pH, wychodzi około 5,5 - 6. W każdym razie tam, gdzie potrzeba (np. złotokapy) podrzucam odrobinę dolomitu.
do dołu dla młodych powojników wrzucam wiadro kompostu.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Misiu 53,
byłam u Ciebie z rewizytą, ale wątek zamknięty i nie mogłam się wpisać, zrobię to więc tutaj. Twój ogród to dopiero zadbany ogród, ani pół chwasta, nie ma o czym mówić. Skalniaczki są super, ale opuncja jest the best. Od kilku lat się na nią namierzam, mam nawet odpowiednie stanowisko, ale przeraża mnie jedno: usuwanie chwastów (właśnie wyobraziłam sobie wyrywanie ostu, który wsiał się między pędy opuncji ). Tak więc póki co, opuncję sobie darowałam.
byłam u Ciebie z rewizytą, ale wątek zamknięty i nie mogłam się wpisać, zrobię to więc tutaj. Twój ogród to dopiero zadbany ogród, ani pół chwasta, nie ma o czym mówić. Skalniaczki są super, ale opuncja jest the best. Od kilku lat się na nią namierzam, mam nawet odpowiednie stanowisko, ale przeraża mnie jedno: usuwanie chwastów (właśnie wyobraziłam sobie wyrywanie ostu, który wsiał się między pędy opuncji ). Tak więc póki co, opuncję sobie darowałam.
- amba19
No cudne Futerka Czarna to koteczka, prawda? Całkiem podobna do mojej Mikoliny. Felek podobny do mojego Bubeczka. Baryłka jest biało-czarna prawda? A Bura jest pięknym Tygryskiem.
U mnie w umywalce uwielbia zalegać Bubek
U mnie w umywalce uwielbia zalegać Bubek
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
wszystko sie zgadza. 3 kocice(Bura, Czarna i Baryłka) i jeden kot(Felek).
- amba19
To ja miałam odwrotnie - trzy kocurki - Bubek , Fidel i Mefisto( już dwa lata za Tęczowym Mostem ) i jedna koteczka-księżniczka Mikolina.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Zimno się robi, dzisiaj rano było -16. Kolejne dwie-trzy noce będzie podobnie, nawet troche zimniej. Prewencyjnie zasypałam śniegiem epimedia, barwinek, runiankę, trzy niewielkie pierisy, cimierniki i kilka małych rododendronów. A teraz zobaczymy, co będzie dalej....
jakie mrozy u Was?
jakie mrozy u Was?
- amba19
O jak ja teraz mam fajnie. Na bieżąco będę wiedziała jaka u nas temperatura i czy padało.
Madziu ja nigdy nie okrywałam barwinka. A może Ty masz jakiegoś takiego wypasionego?
W Gdańsku na Starym Mieście teraz -10 , w dzień było -7.
Madziu ja nigdy nie okrywałam barwinka. A może Ty masz jakiegoś takiego wypasionego?
W Gdańsku na Starym Mieście teraz -10 , w dzień było -7.