Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie

Post »

Fikusy zwłaszcza te mniejszych liściach są wrażliwe na przelanie, przesuszenie, zmiana miejsca, zbyt ciemne stanowisko, zbyt suche powietrze zwłaszcza od grzejnika, niewłaściwe podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie

Post »

Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Kamil_DD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2019, o 10:32

Re: Fikus benjamina - choroby

Post »

Cześć, mam niemałe problemy z Fikusem Moclame - zaczął gubić liście, niektóre mają plamki, niektóre znowu przejaśnienia (?) i przebarwienia, niektóre usychają.
Zaczęło się od przelania. Fikusa przesadziłem do nowej ziemi, ale nadal traci liście. Teraz już nie wiem czy jest mu za sucho czy za mokro, skoro niektóre liście usychają?
Przede wszystkim proszę o radę jak go uratować.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo popełniłeś przynajmniej dwa błędy, pierwszy: posadzenie do samej ziemi, a nie do mieszanki ziemi i rozluźniacza w postaci żwirku lub agroperlitu. Jest to bardzo istotna kwestia.
Dwa, umieściłeś doniczkę w osłonce, a nie na podstawce. Do korzeni musi docierać powietrze i podłoże musi w miarę szybko przesychać.
Trzy, pewnie dalej ma zbyt ciemne stanowisko - za daleko od okna.
Cztery, nadal pewnie zbyt regularnie podlewasz.
Pięć, najprawdopodobniej weszła jakaś choroba grzybowa, dobrze by było zrobić oprysk preparatem grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamil_DD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Kupiłem specjalną ziemię w Leroyu oznaczoną jako do drzewek bonsai.
Obecnie roślina znajduje się w osłonce z wlotami od spodu i powietrze tam dociera.
Fikus stoi teraz przy oknie, z dala od kaloryfera.
Jakiś konkretny oprysk możesz polecić?
Jak długo mam teraz nie podlewać? Co ze spryskiwaniem liści?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Profesjonalna ziemia do bonsai to akadama i nie kupisz jej w żadnym markecie. To co kupiłeś to zwykła ziemia na bazie torfu.
Każdą ziemię mieszany zawsze z rozluźniaczem.
Spryskiwanie liści nie podniesie wilgotności powietrza w obrębie rośliny, jeśli to miałeś na myśli.
Fikusy są generalnie bardzo wrażliwe na przelanie, więc posadzenie do samej ziemi utrudni jej wysychanie - z czasem się zbije w jedną bryłę.
W obecnej sytuacji na razie sprobowałbym ograniczyć podlewanie tak, żeby podlewać wtedy jak zacznie przesychać delikatnie wierzchnia warstwa ziemi, a potem delikatnie również podlać. Za miesiąc przesadzić jeszcze raz do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji gdzieś 3:1.
Preparat grzybobójczy może być np Topsin, którym też możesz także podlać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamil_DD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z mojego (powyższego) fikusa praktycznie już nic nie pozostało. Jak w takiej sytuacji dalej go pielęgnować żeby za jakiś czas odrosły liście?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamil_DD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czytałem już wcześniej, czy jeśli zgubił już liście przez grzyba to należy zaprzestać podlewania z środkiem grzybobójczym? Podlewać jeszcze rzadziej? Oj sporo błędów popełniłem, wszystkie możliwe właściwie.
ZBYy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2019, o 14:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Ostanio adoptowałem takiego fikusa, wydaje mi się, że to ginseng? Widać, że jest już troche przerośniety i męczy się w doniczce. Chcę go przyciąć i przesadzić, dlatego proszę o poradę co uciąć i kiedy można, bo wiem że okres jesieni może nie sprzyjać takim zabiegom. Chciałbym go trochę podnieść żeby korzeń był bardziej widoczny i planuje prowadzić go w formie bonsai czyli przesadzę go do trochę szerszej i niższej doniczki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim nie ma fikusów ginseng. Jest to tylko nazwa handlowa.
Na tego typu kształtowane fikusy są brane fikusy Microcarpa (Retusa).
Jeśli fikus nie był przesadzany niezwłocznie po zakupie - co trzeba było zrobić, a pewnie nie było - to nawet powinieneś to teraz zrobić.
Po przesadzeniu odczekaj parę tygodni i delikatnie tylko po uszczykuj wierzchołki. Z większym cięciem poczekaj do wiosny.
Oczywiście stanowisko jasne na parapecie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karol18_97
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2019, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewko BONSAI - przesadzanie - wymiana ziemi

Post »

Witam wszystkich serdecznie,
zostałem posiadaczem drzewka Bonsai (chyba Fikus Ginseng) ale nie jestem w stanie dokładnie określić, ponieważ jestem w tym temacie totalnie "zielony" :roll: . Proszę o wasze zdanie na ten temat oraz porady jak wymienić tej roślince ziemię. Czytałem w internecie, że najlepiej wykonywać jest taką czynność w okolicy miesiąca marca. Jednakże według mnie roślinka wymaga wymiany ziemi natychmiast jak i pielęgnacji (została przez kogoś zaniedbana jak widać na dodanych zdjęciach). Chciałbym dać jej "nowe życie" i doprowadzić ją do idealnego stanu. Proszę o porady od Was w postaci rodzaju ziemi do wymiany, sposobu przesadzenia/wymiany ziemi, oraz jakiekolwiek informacje które pomogą mi w pielęgnacji (jakie nawozy/czy w ogóle itp.).
Jestem nowy na tym forum, więc jeśli coś jest nietak, proszę o informację w prywatnej wiadomości.

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i porady.

Pozdrawiam.

Zdjęcia:
1) http://imageshack.com/i/plN7U5Qbj
2) http://imageshack.com/i/pmfYywCFj
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Drzewko BONSAI - przesadzanie - wymiana ziemi

Post »

Nie ma takiego fikusa ginseng - jest to tylko i wyłącznie nazwa handlowa. Jest to z kolei Ficus microcarpa (retusa).

Zapraszam do lektury tego wątku,do którego przeniosłem Twój post, powinieneś znaleźć odpowiedzi, a następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki.
Możesz też poczytać jeszcze tutaj: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... microcarpa .
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”