Floks szydlasty (Phlox subulata)
Re: Floks szydlasty-odmiany
Sliczne te Wasze floksy ;) przymierzam sie do takiego skalniaka , marzy mi się dywan z tych kwiatów. Pytanie mam takie - jak gesto je sadzicie? te dywany ze zdjęć to ile jest roślin? i jeszcze - po jakim czase taki dywan sie osiąga? zamierzam kupić sadzonkę zastanawiam się jak długo trzeba czekac na fajny efekt
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Floksy szydlaste rosną w zastraszającym tempie ;) Są wśród nich i mniej i bardziej ekspansywne odmiany.
Ja też zamawiałam floksy (i nie tylko) w szkółce Magda, polecam ;)
sadzonki kupowałam w maju 2013 i sadziłam u teściów,
Najszybciej rozrasta się ta odmiana fioletowa, ta ciemnoróżowa, co rośnie z brzegu po prawej nie jest tak ekspansywna i jest przyduszana przez sąsiadkę....Dodam, że te floksy były oczywiście przycinane, trochę sadzonek z nich poszło w inne części ogrodu.
Sprawdziłam w zamówieniu - w sumie kupiłam wtedy takie odmiany:
CANDY STRIPES, EMERALD CUSHION BLUE, MOERHEIMII, PURPLE BEAUTY, SCARLET FLAME - to chyba właśnie ta ciemnoróżowa odmiana, nei mają jej teraz
Ja też zamawiałam floksy (i nie tylko) w szkółce Magda, polecam ;)
sadzonki kupowałam w maju 2013 i sadziłam u teściów,
Najszybciej rozrasta się ta odmiana fioletowa, ta ciemnoróżowa, co rośnie z brzegu po prawej nie jest tak ekspansywna i jest przyduszana przez sąsiadkę....Dodam, że te floksy były oczywiście przycinane, trochę sadzonek z nich poszło w inne części ogrodu.
Sprawdziłam w zamówieniu - w sumie kupiłam wtedy takie odmiany:
CANDY STRIPES, EMERALD CUSHION BLUE, MOERHEIMII, PURPLE BEAUTY, SCARLET FLAME - to chyba właśnie ta ciemnoróżowa odmiana, nei mają jej teraz
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Floks (płomyk) szydlasty
Postarzał się widocznie bardzo.Nic nie jest wieczne, byliny trzeba odmładzać.Usuń wszystko, tam gdzie widać zielone mogą być nowe korzonki, wykop i posadź na nowo, ale w innym miejscu, albo kup nowe sadzonki, ta odmiana jest często spotykana.
Jeśli zdecydujesz posadzić w tym samym miejscu, wymień ziemię.
- Ann_85
- 1000p
Ok. Ale zrobić to teraz? W okresie (potencjalnego ) kwitnięcia?
Jestem zdziwiona, dostałam sadzonki dwa lata temu, w zeszłym roku kwitły bardzo ładnie...
Jestem zdziwiona, dostałam sadzonki dwa lata temu, w zeszłym roku kwitły bardzo ładnie...
Powinno się pod koniec sierpnia, ale skoro roślina jest w słabej kondycji, to okres wiosenny lepszy, bo więcej czasu do zimy na ukorzenienie.Floksy nie lubią zlewnej gleby, widać mech, może słabo przepuszczalna, gliniasta dlatego zabiła do wilgoć zimowa, albo grzyb.Na takich powinno się sadzić floksy na murku, podwyższeniu itp. w miejscu zdrenowanym.
- Ann_85
- 1000p
Ok, dziękuję za radę. Spróbuję go urtowac
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też festiwal kwitnienia. Najobfitsze kępy ma liliowy...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuchajcie, a jaka może być przyczyna, że floks szydlasty - ta sama odmiana, stanowisko praktycznie to samo - 1 m odległości między nimi, ta sama ziemia, nawadnianie itp, wielkość kępy i wiek porównywalne i jeden cały w kwiatach - a drugi ledwo kwitnie. I to już drugi rok. Jestem bliska wywalenia go na kompost
Pozdrawiam
Magda
Magda
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Re: Floks szydlasty (Phlox subulata)
Piękne, ja dopiero zaczynam przygodę z floksami szydlastymi. Do tej pory miałam tylko floksy wiechowate.