Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Osad zostaje, ja to przecedzam przez gazę kilka razy złożoną, żeby nie zapchać opryskiwacza. W takim razie życzę powodzenia i czekamy na fotorelację.
Pozdrawiam GOSIA
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam . Z dużym zainteresowaniem czytam wątek o OW. A to ze względu na brunatną plamistość która wystąpiła w tunelu po zeszłorocznych podtopieniach . W zeszłym roku dzięki MW. krzaki pomidorów przetrwały do końca września i owoce były zdrowe . Ale pryskałam po każdym podlaniu wodą ziemi . Zniszczyły się 2 uszczelki w opryskiwaczu bo czasami ciecz była bardziej klejąca .
Ponieważ jest to choroba której trudno pozbyć się więc zanosi się na kontynuację walki z grzybem albo zaprzestanie uprawy pomidora w tunelu . Ponieważ jakoś nie mogę rozstac się z uprawą tunelową to w tym roku spróbuję z OW. Jeśli okaże się skuteczny to będzie duże usprawnienie bo zrobienie MW zabiera dużo czasu i nie można robić go na zapas . Ze względu na cenę octu jabłkowego u nas 6 -7 zł za 250 ml nie będzie to tani oprysk .
Podobno w Auchman jest po 1,50 ( ale czy to jest na pewno ocet jabłkowy ), ale w promieniu 90 km nie mamy takiego sklepu .
Ponieważ jest to choroba której trudno pozbyć się więc zanosi się na kontynuację walki z grzybem albo zaprzestanie uprawy pomidora w tunelu . Ponieważ jakoś nie mogę rozstac się z uprawą tunelową to w tym roku spróbuję z OW. Jeśli okaże się skuteczny to będzie duże usprawnienie bo zrobienie MW zabiera dużo czasu i nie można robić go na zapas . Ze względu na cenę octu jabłkowego u nas 6 -7 zł za 250 ml nie będzie to tani oprysk .
Podobno w Auchman jest po 1,50 ( ale czy to jest na pewno ocet jabłkowy ), ale w promieniu 90 km nie mamy takiego sklepu .
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Może być jeszcze ocet winny. Poszukaj w jakimś markecie w swojej okolicy.
Pozdrawiam GOSIA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A ja z uporem maniaka przypominam że koło już dawno zostało wynalezione i pod ręką każdy ma materiał o 95% zawartości węglanu wapnia : http://naukadlazdrowia.pl/skorupki-jaj- ... dlo-wapnia +naturalne antybiotyki-lizozym i mikroelementy,poza tym struktura tego węglanu jest porowata co ułatwia reakcję z kwasami octowym i mlekowym.Polecam przeczytanie tego artykułu wszystkim którzy chcą zadbać też i o własne zdrowie.Zamiast kupić reklamowany suplement diety-czyt.dodatek do paszy, może zdrowiej i taniej położyć na tależu kawałek skorupki?
jokaer pisze:forumowicz, a ja Cię poproszę, żebyś mi powiedział=wyliczył ile dać kredy przy occie 10%.
Nie mam innego
i po krzyku.forumowicz pisze:W przepisie zmieni się tylko ilość octu. Zamiast 0,25 l użyjesz 0,15 l czyli zamiast 250 ml - 150 ml. Reszta przepisu nie zmieni się.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
forumowicz
Dziękuję bardzo, rozwiązałeś mój problem. OW to przecież 2 w 1.
Słowa kluczowe: auksyny, kalmodulina
Pozdrawiam, Francik
Dziękuję bardzo, rozwiązałeś mój problem. OW to przecież 2 w 1.
Słowa kluczowe: auksyny, kalmodulina
Pozdrawiam, Francik
Francik
francikrecz
Tu jest podejrzewam klucz do obserwowanej różnicy we wzroście roślin opryskiwanych OW
Tu jest podejrzewam klucz do obserwowanej różnicy we wzroście roślin opryskiwanych OW
kalmodulina (CaM), małocząst. białko modulatorowe (działa w obecności jonów wapnia); przyłączenie Ca2+ powoduje zmianę konformacji k., powstały kompleks aktywuje enzym; ważny czynnik regulujący procesy życiowe w komórkach roślin i zwierząt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 sty 2014, o 10:51
Szanowny forumowicz,
wielki szacunek za wiedzę i za bezinteresowną chęć dzielenia się nią.
Z ciekawością prześledziłem wątek "Biologiczna uprawa pomidowrów i ogórków - MW" i już wiem, że ten środek działa.
Chciałbym z wdzięczności dołożyć cegiełkę do testowania OW i tu moje pytanie - czy czekać na czas gdy rośliny zadomowią się w gruncie i test przeprowadzać jak to było z MW w uprawach polowych / szklarniowych?
Zdjęcia testowanych rozsad napawają tak dużym optymizmem, że nie wiem czy wolałbyś bym zaczął testy (jeżeli w ogóle) już na rozsadach (papryki zasiane 06.02, pomidory na wacikach). Proszę o sugestię.
P.S. Jestem "zielony" w kwesiach chemii/biologii - czy OW początkowo miał działać dokładnie tak samo jak MW (chronić przed chorobami) a być prostszy w otrzymywaniu i trwalszy? Czy są to te same składniki czynne?
Obecnie wiemy, że OW daje także inne skutki np. lepszy wzrost.
Fakty wg mnie:
MW - przetestowany, sprawdzony w uprawach polowych.
OW - faza testowania
Prosze o sprostowania jeżeli się mylę.
wielki szacunek za wiedzę i za bezinteresowną chęć dzielenia się nią.
Z ciekawością prześledziłem wątek "Biologiczna uprawa pomidowrów i ogórków - MW" i już wiem, że ten środek działa.
Chciałbym z wdzięczności dołożyć cegiełkę do testowania OW i tu moje pytanie - czy czekać na czas gdy rośliny zadomowią się w gruncie i test przeprowadzać jak to było z MW w uprawach polowych / szklarniowych?
Zdjęcia testowanych rozsad napawają tak dużym optymizmem, że nie wiem czy wolałbyś bym zaczął testy (jeżeli w ogóle) już na rozsadach (papryki zasiane 06.02, pomidory na wacikach). Proszę o sugestię.
P.S. Jestem "zielony" w kwesiach chemii/biologii - czy OW początkowo miał działać dokładnie tak samo jak MW (chronić przed chorobami) a być prostszy w otrzymywaniu i trwalszy? Czy są to te same składniki czynne?
Obecnie wiemy, że OW daje także inne skutki np. lepszy wzrost.
Fakty wg mnie:
MW - przetestowany, sprawdzony w uprawach polowych.
OW - faza testowania
Prosze o sprostowania jeżeli się mylę.
Pozdrawiam Krzysiek
Test przeprowadzany teraz ma jedynie służyć ustaleniu bezpiecznego stężenia dla roślin.
Dalsza część testu już w warunkach polowych ma dać odpowiedź co do skuteczności na różnego rodzaju choroby roślin.
Dla informacji mogę podać, że prowadzone są również próby na fitotoksyczność z preparatem lizozymu i kwasu acetylosalicylowego/aspiryny/.
Dalsza część testu już w warunkach polowych ma dać odpowiedź co do skuteczności na różnego rodzaju choroby roślin.
Dla informacji mogę podać, że prowadzone są również próby na fitotoksyczność z preparatem lizozymu i kwasu acetylosalicylowego/aspiryny/.
- anetka6930
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 08:49
Witam na 1 zdjęciu moje kiełkujące pory ,1 ogórek oraz doświadczalny pomidor w lewym górnym rogu nie opryskiwany OW , na 2 papryka Ożarowska i 3 pomidorki opryskiwane OW.
oczy szeroko zamknięte...
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Z procentami w occie to akurat najmniejszy problem, tego 5% trzeba wziąć 0,3l, a tego 7% 0,21l zamiast 0.25l 6%.
Gorsze jest to, że zawartość octu w occie jest podejrzana. W moim "jabłkowym" 5% z Kauflandu oprócz octu jabłkowego i wody jest barwnik (karmel) i konserwanty!!!(po kiego...?).
Zrobiłam wczoraj eksperymentalnie mniejszą porcję mikstury i wydaje mi się, że reakcja zachodzi trochę słabo, spodziewałam się czegoś w rodzaju polania octem kamienia przy kranie, a tu bąbelki jak w odstanym szampanie. Zakręciłam na jakąś godzinę butelkę i po otwarciu trochę buchnęło (jak przy otwieraniu wody gazowanej), ale nie wiem co z tego wyjdzie.
Spróbuję dzisiaj ze zwykłym octem spirytusowym, żeby sprawdzić w czym problem w occie czy w kredzie. Kreda malarska extra (to extra wzbudza moje wątpliwości), sprzedawca zapewniał, że bez kleju.
Gorsze jest to, że zawartość octu w occie jest podejrzana. W moim "jabłkowym" 5% z Kauflandu oprócz octu jabłkowego i wody jest barwnik (karmel) i konserwanty!!!(po kiego...?).
Zrobiłam wczoraj eksperymentalnie mniejszą porcję mikstury i wydaje mi się, że reakcja zachodzi trochę słabo, spodziewałam się czegoś w rodzaju polania octem kamienia przy kranie, a tu bąbelki jak w odstanym szampanie. Zakręciłam na jakąś godzinę butelkę i po otwarciu trochę buchnęło (jak przy otwieraniu wody gazowanej), ale nie wiem co z tego wyjdzie.
Spróbuję dzisiaj ze zwykłym octem spirytusowym, żeby sprawdzić w czym problem w occie czy w kredzie. Kreda malarska extra (to extra wzbudza moje wątpliwości), sprzedawca zapewniał, że bez kleju.
Dorota
Karmel po to, by upodobnić ten ocet barwą do jabłkowego. A konserwanty ?. Doprawdy nie wiem. Ja zaprawiam ogórki konserwowe octem winnym 6% rozcieńczając go 1:5 więc ma on zaledwie 1 % stężenia w zalewie i ogórki nawet po otwarciu nie gniją. Tym bardziej nie powinno się nic stać octu przy 5 %.Dorcinda pisze:oprócz octu jabłkowego i wody jest barwnik (karmel) i konserwanty!!!(po kiego...?).
Ale w kraju, gdzie produkowano koniaki zabarwiając okowitę bejcą do drewna ,wszystko jest możliwe.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Ano właśnie, ten "ocet jabłkowy" zużyję chyba do sprzątania, chociaż nie wiem czy ten karmel mi nie będzie bruździł.
A powiedz forumowicz jak powinna przebiegać ta reakcja, po czym poznać,że już koniec i czy powinna w roztworze zostać kreda.
Zrobiłam przed chwilą próbę z 10% octem spirytusowym, dużo lepiej to wygląda, ale też nie jakoś bardzo gwałtownie.
A powiedz forumowicz jak powinna przebiegać ta reakcja, po czym poznać,że już koniec i czy powinna w roztworze zostać kreda.
Zrobiłam przed chwilą próbę z 10% octem spirytusowym, dużo lepiej to wygląda, ale też nie jakoś bardzo gwałtownie.
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Produkcja octu winnego (w tym jabłkowego)trwa dłużej niż produkcja wina i te wszystkie octy "winne" to najczęściej ocet spirytusowy aromatyzowany i dobarwiany.Konserwanty chronią produkt przed inwazją pleśni która może go zaatakować po otworzeniu butelki i przy dostępie tlenu.