Narzędzia ogrodnicze. Jakie? Konserwacja.Przechowywanie.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Narzędzia ogrodnicze
Dokładnie taka jak w linku Drwala i cena też podobna, na razie ostrzyłam nią zwykłą siekierkę, potem porąbałam kilka kawałków drewna dla sprawdzenia, rąbała dobrze ale... postąpiłam jak przysłowiowa blondynka nie sprawdziłam jak "działa" przed naostrzeniem, a M twierdzi, że przed też była dość ostra
pozdrawiam Ewa
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Tak, jak mówię, najlepiej się sprawdza noże, czy golą włosy na ręce Tak się sprawdza, czy okulizak jest dobrze naostrzony przy szczepieniu Siekier przyznam się nim nie ostrzyłem, służy mi tylko do ostrzenia okulizaków.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No dobrze drwalu, ale ja nie mam włosków na ręce, na głowie też nie. Gdzie to sprawdzić? Na sąsiedzie?
Pozdrawiam! Gienia.
- nocny_drwal
- Kontakt:
To jest sposób dla szkółkarzy Jak nóż jest tak ostry, że można się nim golić, to znaczy, że można nim pracować. Do szczepienia potrzeba maksymalnie ostrych noży, do codziennego użytkowania wystarczy "po prostu ostry" nóż, więc nie trzeba tego tak sprawdzać. Zresztą jak szczepię, to nie siedzę i nie golę sobie co chwila ręki, bo by mi włosów zabrakło ( i krwi od zacięć )
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Dlatego że ta ostrzałka służy do ostrzenia jak sama nazwa wskazuje siekier i noży (ale kuchennych bądź scyzoryków) a nie noży do szczepienia.nocny_drwal pisze:Ja mam taką, jak ta. Oryginalny, szwajcarski scyzoryk ostrzy tak, że tnie włosy. A nowego okulizaka fiskarsa niestety nie
Okulizaki i szczepaki mają inaczej wyprowadzone ostrze niż inne noże.
Tu nie ma drogi na skróty: osełka + marmurek + pasek.
A swoją drogę okulizaki fiskarsa są b. twarde. Ja od kilkunastu lat używam victorinoxów i jestem zadowolony.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
mam problem z zakupem rozdrabniarki do gałęzi czy ktoś ma jakieś sugestie co do wyboru firmy. mam namierzoną stiga bio quiet 2500 ale są też firmy grizzly lub NAC czy ktoś ma informacje która firma lepsza nie biorę pod uwagę BOSH bo jest bardzo drogi a mnie do 30 ar. ogrodu nie potrzeba żadnej profeski
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alina ja bym patrzył(oprócz ceny)dostępność serwisu itp.Z tych co tu wymieniłaś mój wybór by padł na firmę Stiga.W zimę popytałem się o tą firmę .Coraz więcej osób ma maszyny tej firmy i nie narzeka.No ale wybór ostateczny należy do Ciebie.Może ktoś coś jeszcze dopowie.
-
tak masz rację pobuszowałam po różnych forach i coraz więcej ludzi ich chwali już namierzyłam sprzęt nawet przystępna cena ok.650zt. teraz do dzialania dzięki
- nocny_drwal
- Kontakt:
Ja mam stigę pilarkę i narzekam plastiki krzywo poskładane, olej wycieka wszelkimi możliwymi miejscami, naciąganie łańcucha niby proste, ale trzeba to robić średnio co godzinę pracy stosunek cena : wydajność = mizerny.
aha, dodam, że to nówka...
aha, dodam, że to nówka...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakubie ja powiem tak,że pytając się o Stigę ludzie mają i chwalą sobie prawie wszystko oprócz właśnie pilarek.To samo tyczy się firmy Partner.
ja bym polecał jednak Boscha, ale nie nowego tylko używanego Można go nabyć np na Allegro. Mam takiego i bardzo sobie chwalę. Maszyna nie do zajechania.
Witam. Czy mógłby ktoś napisać jak dobrze naostrzyć nóż do szczepienia. Chodzi mi o to jak powinien być ułożony na osełce?
-
Z nabywaniem na allegro jest różnie ,jeśli używany bosch to chyba nie z allegro a czy ktoś wie czy sprzedają rozdrabniarki na giełdzie w Balicach (w Krakowie)