Różanka w Sudetach, cz. 3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różanka w Sudetach, cz. 3

Post »

Heniu w tym roku nawet mój Maigold powtarza kwitnienie .Właśnie zawiązał na krótkopędach multum pąków .Kurcze jak mam go prawie 4 lata dopiero teraz mu sie to przydarzyło .To chyba ostatnia zima i szybkie tegoroczne kwitnienie.Nie wiem jak go okiełznam ;:oj bo na głównym pędzie wypuścił znów 3 grubaśne boczne pędy ;:oj Gdybym je tak zostawiła to nie miałabym już przejście na koniec ogródka ;:oj Muszę coś wymyślić jakąś podporę, a to Spinossisima kolczasta jak diabli ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Heniu,ja przyłączam się do Danusi i proszę o zdjęcia Renesansowych na czele z Berlingiem.Też na nią poluję już trzeci rok. :lol:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Heniu i ja Cię odnalazłam ;:7
Piękny miałaś prezent urodzinowy, jakże tam ślicznie na tej wyspie ;:oj
Ale w Twoim ogrodzie jest równie pięknie lub nawet bardziej bo masz róże jakie sama chciałaś. A na dodatek w tym roku cudnie kwitnące.
Na domu ściana kwiecia, rabaty aż kipią od kolorów ;:138
Też bym prosiła o Renesansowe ;:180 masz Nadię z tego co pamiętam :? muszę ją zdobyć w tym roku koniecznie :D
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku jakoś ciągle jestem ze wszystkim opóźniona, przepraszam za zwłokę w odpowiedziach ale wizyta gości, obowiązki rodzinne i inne sprawy, wybaczcie.
U mnie nastał czas wycinania przekwitłych kwiatostanów, robię to codziennie, pełnymi wiadrami, niestety po ostatnich opadach na róże rzucił się mączniak, dotąd nie miałam z tym problemów a w tym roku mimo oprysków jest tego sporo.
danutab pisze:Heniu ale masz przepiękne róże , krzaki zachwycające.W niczym nie ustępują różom z podróży . Co do Grace to na pewno nie ona, ja też ją mam i układ płatków jest zupełnie inny. Jednak nie masz co żałować bo ta twoja bardziej mi się podoba. Tak na marginesie jak rośnie Bering. Ja ciągle na niego poluję
Danusiu, dzięki za wizytę, za ciepłe słowa o moich różach.
Co do Grace, to już wiem, że to nie ona ale Tea Clipper, będzie dobrze tylko muszę zadbać o pokrój krzewu, bo na razie jest taki sobie.
Bering R. w tym roku nie zachwyca, owszem kwitł pięknymi kwiatami ale nie tak obficie jak w poprzednich latach a do tego zapadł na czarną plamistość, może staruszek już kończy swój żywot, może jesienią jeszcze go spróbuję odmłodzić.

Tereniu, T. Jazz kwitnie dość długo, potem powtarza ale już nie tak obficie, mój ma jakieś 1,70m wysokości , siedzi w tym miejscu od jesieni 2010 roku, jest mocnym, zdrowym krzewem, chociaż dołem kilka zżółkniętych listków musiałam oberwać.

Jadziu, pamiętam Twojego Maigolda, to piękna ogromna róża, ja jej nie mam, natomiast mój Duett skażony mączniakiem, cofnął się w rozwoju i pewnie zrobi miejsce dla innej róży, chyba że się poprawi. Ogólnie to na moich rabatach zrobiło się zbyt gęsto, słaby przewiew i pewnie stąd ten mączniak.

Alu, renesansowe rosną, mają się nieźle, zdjęcia wstawię następnym razem, jednego z dwóch Beringów udało mi się jesienią przesadzić na Rabatę Niebieską i na razie chyba rokuje poprawę. Na tej rabacie mam jeszcze dwa Novalisy i Sandrę R.

Maju , witam Cię serdecznie w moich progach, bardzo się cieszę, że tu zaglądasz, mam wyrzuty sumienia, że się nie wyrabiam i tak dawno nie byłam u Ciebie, jak rodzinka pojedzie do siebie będzie na pewno więcej czasu na FO.
Renesansowe przedstawię w następnym wejściu, zdjęcia mam, muszę tylko pozmniejszać, Nadie mam dwie, są piękne i bardzo obficie kwitną.

Na razie podwójna Astrid, jestem z nich bardzo zadowolona, kwiatów i pąków ogrom

Obrazek

Novalis, pierwszoroczniak, też ma swój urok

Obrazek

Moja ulubiona Gefylt na Długiej Rabacie, przy krawężniku szpaler Aspiryn, dalej za G. już przekwitające Abraham D. i Charles Austin a za nimi czerwienieje T. Jazz

Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Heniu może i dobra trafiła Ci się zamiana, mnie osobiście Grace nie zachwyca. Co do Beringa to próbuj go ratować w zasadzie nie jest nigdzie dostępny, ja już tak długo na niego poluję. ;:174
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Heniu, rzeczywiście bardzo obficie kwitnie Twoja Astrid ... ;:oj . Na jej kwiaty w takiej ilości można patrzeć i patrzeć ... No i wąchać ;:173 . Widać, że jej dobrze w Twoim ogrodzie ;:108 .
A ja mam ochotę swoją wyautować, bo właśnie słabo kwitnie, tzn. wytwarza niewiele kwiatów w czerwcu, a później przeokropnie ociąga się z powtórką, równie skąpą... ;:161 . I po co trzymać taką różę ;:223 ?
Jestem na nią zła, ale co roku daję jej szansę na poprawę :wink: . I tak już czwarty sezon ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heniu piekną masz czerwoną rabatę.W tym roku tez kupiłam parę czerwonych róż i mam parę nn-ek może uda się je jakoś ze sobą skomponować.
LD Braithwait mam tegoroczną, jest malutka ale kwiat ma przepiękny. U Ciebie to już duży krzaczek, mam nadzieję, że też doczekam się takiego.
Twoje róże takie wielkie, długo trzeba czekać na takie okazy?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Bardzo dorodna Pastella i Gefylt ;:oj Szczególnie ta druga robi wrażenie i jak ;:333 kwitnie. Jak długo są u Ciebie te róże?
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Danusiu, zgadzam się, że te perełki jak Bering, trzeba pielęgnować i szanować, bo trudno zdobyć nowe, jednak w tym roku tyle jest opadów, że nawet wielokrotne opryski nic nie dały, owszem kwitł ale bez szału, teraz jest cały w czarnych plamach, nic na to nie poradzę, może w przyszłym roku będzie lepiej.

Bering R.

Obrazek

Obrazek

Rozetko, ja swoją Astrid przycięłam wiosną dość ostro, tak na ok.0,5m, bardzo się rozkrzewiła i w tym roku ma tych kwiatów dużo.
Sama musisz ocenić, czy warto dawać jej kolejną szansę.

daysy, moje róże w większości mają ok. pięciu lat, za wyjątkiem kilku, które mają już lat kilkanaście, co roku jednak coś dokupywałam i mam też nawet tegoroczne. LDB mam trzy krzaczki z 2010r, każdy rośnie w innym miejscu i różnie też wyglądają.

Dorotko, Gefylt ma 5 lat, to już spory krzak, w tym roku jest szczególnie okazały.

Jeszcze kila obiecanych róż renesansowych

Nadia

Obrazek

Bonita

Obrazek

Amelia

Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Heniu ale piękny aż ściska ;:167, może kiedyś uda mi się go zdobyć. Nadia jest piękna też ją mam. W zeszłym roku ją przesadzałam i trochę nie mogła się pozbierać, ale wreszcie zakwitła niedawno pierwszy raz, bez dużego efektu ale ważne że że jest zdrowa i zaczyna puszczać nowe pędy. Amelkę też kupiłam jesienią ale zimowała w donicy i dopiero niedawno ją wkopałam do gruntu. Ucieszyła mnie kilkoma kwiatami.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nadia cudowna. To ja jeszcze muszę trochę poczekać na takie rozmiary róż :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Heniu dziękuję za zdjęcie Nadii, jest śliczna ;:215
Czy możesz zdradzić gdzie ją kupiłaś, a właściwie obie bo chyba masz dwie sadzonki :? Muszę zdobyć Nadię dla mojej nowo-narodzonej wnuczki, która właśnie tak ma na imię :lol:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jakie stanowisko ma u Ciebie Bonita? Mojej ;:3 nie za bardzo służy. Kwiaty się szybko przypalają i zasychają na krzaku :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”