40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

Patrycja - dziękuję ;:3
A ja teraz dla odmiany namierzam coś kolorowego, najchętniej krotona. Masz z nim jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Mam jednego krotona, stoi u góry na meblach i tak mu dobrze mam słońce do południa, ale nie świeci na niego bezpośrednio, podlewam jak resztę raz w tygodniu, jak widac mu dobrze bo ładnie rośnie, mam reo meksykańskie dużo odnóżek u góry zielone od spodu fiolet, szybko rośnie, u mnie rośnie do góry , a u mamy pnący jest, lubię tego kwiatka mało wymagający , a fajnie cieszy oczy.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycja ;:196 za porady. Gdyby coś to będę pytać :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

O matko z córką Ty masz reo meksykańskie, jak Ci rośnie szok :shock: i kwitnie,o jena ;:oj
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz, znowu Cię muszę spytać - czy wiesz kiedy odciąć kwiatka z reo, żeby mieć nasionka?
Ostatnio odcięłam chyba za wcześnie. Pomimo, że go mocno obstukałam, to wyleciały tylko 3 ziarenka ;:145
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Kochana mi nigdy nie zakwitlo,to nie wiem :shock:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ewa!
Jak kwiatostan zasycha, to nasiona są dojrzałe. Spróbuj otrzepywać bez odcinania. Jak się wysypią, to znaczy, że dojrzały.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chociaż ostatnio byłam dość mocno zaaferowana nowymi nabytkami, to nie umknęło mojej uwadze, że doniczki szaleją :tan :tan :tan

Nie kusiło Was, żeby przy jakimś młodym odroście, a najlepiej przy maleńkim pączku np. skrzydłokwiatka, ustawić kamerkę, albo przynajmniej aparat i robić zdjęcia tak co pół godziny, a potem w przyspieszonym tempie podpatrzeć jak rośnie ;:3 ;:3 ;:3

Oczywiście najlepiej byłoby samemu usiąść, obserwować przez 24 godziny i robić przy tym szczegółowe notatki. Ja bym mogła tak godzinami :tan

No to po kolei co się w każdej z donic dzieje:

Zamiokulkas po kilku latach totalnego lenistwa, wypuścił liść ;:215 Po lewej - parę dni temu, po prawej - dzisiaj

Obrazek Obrazek

Skrzydłokwiat - maleńki pączek sprzed kilku dni, dalej dzisiejszy już rozwinięty, i na koniec już lekko zzieleniały (parotygodniowy) sąsiad

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szczawik - bordowy szaleje, nawet zakwitł ;:303 A zielona odmiana od marca zdążyła wypuścić ... 2 nowe listki

Obrazek

Anturium czerwone - rozszalał się, do tej pory jeszcze nigdy nie wystrzelił dwoma pąkami równocześnie! Obok "staruszek" paromiesięczny, zdążył się przebarwić na bordowo. Kwitnie już tak długo, że zdążyłam zapomnieć ile miesięcy sobie liczy ;:306

Obrazek Obrazek

Anturium fioletowe - dwa maleństwa (w towarzystwie starszaków) - jeden już na powierzchni, drugi ledwo wyjrzał na świat ;:3
Saeyl - fotki na Twoje specjalne życzenie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ceropegia - rusza po zimowym lenistwie. Jest więcej pąków, ale za małe na fotkę ;:145

Obrazek Obrazek

Eszynantus "mona lisa" - ostatnie bardzo obfite kwitnienie było w kwietniu, i od nowa szaleje ;:303

Obrazek

Obrazek Obrazek

po lewej - niby pusta gałązka, ale po prawej odsłoniłam schowane pod liśćmi nieśmiałe maluszki ;:3

Obrazek Obrazek

Mostera adansonii - po lewej kilka dni temu, po prawej - dzisiejszy "wielki" liść

Obrazek Obrazek

Kalatea - cała w młodych trąbkach ;:306

Obrazek

Kalatea kwitnąca - i ostatnie tchnienie kwiatów, bardzo krótko żyją, ale jakie cudne ;:3

Obrazek Obrazek

Na koniec moje wielkie zaskoczenie - szeflerze znudziła się samotność w doniczce, więc zaprosiła szczawika dla kontrastu (chyba przez miksowanie ziemi niechcący wpadło kłącze szczawika i tutaj) ;:306
Szczawik ma tutaj bardzo głęboki odcień bordo, a w zasadzie fiolet. W tej donicy ma mniej słońca niż odrębny byt doniczkowy na zachodnim oknie, ale ten ciemniejszy kolor bardziej mi się podoba

Obrazek

Miłej nocy :wit
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saeyl - jestem pewna, że anturium fioletowe na pewno przypomni mi przy najbliższym przesadzaniu, że chce się do Ciebie wyprowadzić ;:3 ;:3
Masz fioletowe ściany ;:154 - też bym chciała ... tylko mąż boi się kolorów.
A w eszynantusie już widać na zdjęciu te czerwone "wkładki". Aha - a dzbanuszki są baaardzo ciemno bordowe :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03

Post »

I znowu mnóstwo piękności :) Anturium fioletowe rzeczywiście zachwyca i do tego rozglądam się po pokoju zastanawiając jakby tu wyglądały fioletowe ściany :D Albo zielone żeby łatwiej było ukryć kolejną, nową roślinkę ;:191 ;:190
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - dziękuję ;:3
A ja mam sposób na rozwiązanie tego problemu - im więcej roślin, tym łatwiej "ukryć" nowy nabytek. Wiem to z doświadczenia.
Dostawiam po prostu kolejną doniczkę i w razie przesłuchania mówię, że "to przecież już stoi tu od dawna" ;:306 ;:306
Najgorzej ma początkujący ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saeyl - to ja już teraz dzięki Tobie wiem, czemu mąż mi mówi, że mamy w domu białe ściany (jedna bladowrzosowa, druga bladofioletowa) :;230
To fioletowe anturium musisz w taklim razie postawić na tle jednej z zielonych ścian, żeby w ogóle było widoczne ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To Ty masz jeszcze mnóstwo miejsca na nowe nabytki !!!
To bądź pewny, że poza anturium fioletowym coś jeszcze u Ciebie w Lublinie wyląduje :heja :heja :heja
Pozdrawiam i zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”