Witam w moim egzotycznym świecie
- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w moim egzotycznym świecie
Ahaha.......ja też ich nie odróżniam, to dziadostwo podobnie wygląda. Mam je tylko na tym jednym cytrusie i musiałam go odizolować od innych. Jak ich nie wytępię ręcznie to spróbuję chemią.
Iwonko, Ty masz skarbnicę roślin wszelakich. Masz może Kapara? Kurcze, ukorzeniałam 2 lata temu i gdzieś mi słabo rośnie.
Iwonko, Ty masz skarbnicę roślin wszelakich. Masz może Kapara? Kurcze, ukorzeniałam 2 lata temu i gdzieś mi słabo rośnie.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie, kapara nie mam. Nawet nie wiem jak wygląda taka roślina. Zaraz z ciekawości sprawdzę w necie.
Edytuję:
O kurczę! Jeśli kapary to Capparis spinosa, to wielokrotnie widziałam te rośliny w ciepłych krajach w fazie kwitnienia. Piękne!
Edytuję:
O kurczę! Jeśli kapary to Capparis spinosa, to wielokrotnie widziałam te rośliny w ciepłych krajach w fazie kwitnienia. Piękne!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- krysia1503
- 200p
No właśnie, pięknie kwitną i jeszcze użytek z nich . Znajoma mi przywiozła dwa lata temu z Chorwacji kawałek pędu i ukorzeniłam, ale gdzieś nie mogę temu skarbowi dogodzić .
- raflezja
Może skały mu potrzeba? Wielokrotnie widziałam, jak rosły w kamieniach i często blisko morza. Morze to słonorośla?
Nie wiem nic o tej roślinie, natomiast bardzo lubię pąki kwiatowe jako dodatek do mięs i sałatek.
Jadę teraz w poniedziałek do Portugalii, jak spotkam, to przywiozę. Ale one raczej tak bliżej, w rejonie Morza Śródziemnego są.
Nie wiem nic o tej roślinie, natomiast bardzo lubię pąki kwiatowe jako dodatek do mięs i sałatek.
Jadę teraz w poniedziałek do Portugalii, jak spotkam, to przywiozę. Ale one raczej tak bliżej, w rejonie Morza Śródziemnego są.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- krysia1503
- 200p
Nie mam pojęcia czego potrzebuje bo nic nie mówi .
A to sobie miły odpoczynek sprezentowałaś . Pewnie pusto nie przyjedziesz .
A to sobie miły odpoczynek sprezentowałaś . Pewnie pusto nie przyjedziesz .
Krysiu,Piękne i dorodne roślinki
ale ta żywa firanka jest ekstra:)
aaaa i twoje passiflory piękne są
a tak z ciekawości ile ich już masz?
ale ta żywa firanka jest ekstra:)
aaaa i twoje passiflory piękne są
a tak z ciekawości ile ich już masz?
Pozdrawiam Marcin
- krysia1503
- 200p
Marcin, passiflor na dzień dzisiejszy mam 32 gatunki - tyle mam opisanych, więc są pewniaki. Mam jeszcze kilka takich pod znakiem zapytania, które dostałam. Jak doczekam kwitnienia to pewnie je rozszyfruję. Z tych 32 niektóre to siewki i jeszcze nie kwitły, ale może się doczekam.
Póki co - lepiej mnie nie wypuszczać z domu - mam nowe chciejstwo . Podjechałam dzisiaj do Biedronki po jogurty, a wyszłam z Helikonią .
Póki co - lepiej mnie nie wypuszczać z domu - mam nowe chciejstwo . Podjechałam dzisiaj do Biedronki po jogurty, a wyszłam z Helikonią .
- raflezja
O! Bardzo ładna roślina!
Nie mam z nimi żadnego doświadczenia, pewnie nie zakwitłyby mi ponownie, ale u Ciebie na pewno to zrobią Krysiu.
Nie mam z nimi żadnego doświadczenia, pewnie nie zakwitłyby mi ponownie, ale u Ciebie na pewno to zrobią Krysiu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 200p
- Od: 2 mar 2014, o 22:15
Witaj Krysiu!
Tyle odmian passiflory? Nawet nie wiedziałam, że jest ich tak dużo .
Jak wszystkie zakwitną to będzie istny raj na ziemi .
Firanka waniliowa superowa
Tyle odmian passiflory? Nawet nie wiedziałam, że jest ich tak dużo .
Jak wszystkie zakwitną to będzie istny raj na ziemi .
Firanka waniliowa superowa
Gosia
Piękna helliconia, pochodzi z tej samej rodziny co strelicje i tak trzeba ją traktować
- krysia1503
- 200p
Witaj Gosiu
Passiflor jest bardzo dużo, szkoda tylko że u nas nie są dostępne. Ja ostatnio mam bzika na ich punkcie i doszło do tego że sprowadziłam nasiona kilku takich niespotykanych z zagranicy. Ładnie już powschodziły więc serducho mi się cieszy. A czy zakwitną???? Cóż, czas pokaże.
Patrycjo, skoro wymagania ma takie jak strelicja to mam nadzieję że obie dojdziemy do porozumienia i będzie jej u mnie dobrze. Mam strelicję, wysiewałam z nasionka. Nie sprawia mi problemów. Rośnie w takiej ziemi z dodatkiem torfu. Wiosną wypraszam ją na ogródek a wnoszę pod koniec jesieni do pokoju.
A tu trochę zbieraniny .
A tu Pomarańcza variegata, Cytryna variegata i owocująca Cytryna meyera .
Passiflor jest bardzo dużo, szkoda tylko że u nas nie są dostępne. Ja ostatnio mam bzika na ich punkcie i doszło do tego że sprowadziłam nasiona kilku takich niespotykanych z zagranicy. Ładnie już powschodziły więc serducho mi się cieszy. A czy zakwitną???? Cóż, czas pokaże.
Patrycjo, skoro wymagania ma takie jak strelicja to mam nadzieję że obie dojdziemy do porozumienia i będzie jej u mnie dobrze. Mam strelicję, wysiewałam z nasionka. Nie sprawia mi problemów. Rośnie w takiej ziemi z dodatkiem torfu. Wiosną wypraszam ją na ogródek a wnoszę pod koniec jesieni do pokoju.
A tu trochę zbieraniny .
A tu Pomarańcza variegata, Cytryna variegata i owocująca Cytryna meyera .
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Moja ukochana ceropegia woodi prześliczna
Ale na inne roślinki też przyjemnie popatrzeć
Ale na inne roślinki też przyjemnie popatrzeć
Pozdrawiam i zapraszam
- krysia1503
- 200p
Ewcia, cieszę się że trafiłam w twój gust . Tam jest dwa w jednym - zwykła i variegata.