Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Post »

Witam wszystkie koleżanki :D
niestety znow mam problem z moim kwiatuszkiem :( dzisiaj zauwazylam na najmniejszym listku od spodu czarna plamke i listek ogolnie jest pozółkniety , kwiatek jest w okresie przekwitu i w tej chwili ma kuz tylko niestety trzy kwiatuszki ale to przeciez normalne ze kiedys przekwitnie :) ale ten lisc mnie zaniepokoil i szczerze powiedziwaszy to nie wiem co mam z nim teraz zrobic :?: obciac :?: zostawic :?: pomozcie bo nie chce go zmarnowac
tak wyglada ten nieszczesny listek
Obrazek Obrazek

mam nadzieje że mi pomożecie :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Edyto :P

To nie jest problem :P ,tak normalnie kończą swój żywot najstarsze liście.I nie trzeba nic wycinać.On zżółknie,odprowadzone zostaną wszystkie cenne substancje do storczyka i wtedy sam powinien odpaść..
Cięcie jedynie jest wskazane, gdy coś złego dzieje się z liściem-w ten sposób unika się przeniesienia choróbska.

Jest to zjawisko naturalne -falenopsis nie ma liści w *nieskończoność* i regułą dobrą jest gdy tworzy nowy i gubi stary liść --->to ,gdy storczyk jest w pełni dojrzały.U *młodszych*roślin może być wzrost nowych ,opadanie nie tak często.
Czyli prawie jak ...jesień :P :P :P

:P myślę,ze obawy rozwiałam.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Alice... Czuję, że jesteś z niego DUMNA ;:195 ! I tak trzymaj. Jest piękny i zdrowy - więc
niech Cię dłuuuuugo cieszy! ;:25

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Alice,

zademonstruj go w pełnej okazałości, pokaż jakiego koloru jest warżka itd... bo to co już zaprezentowałaś pobudza wyobraźnię i pokazuję że jest piękny...
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:P :P :P :P

Noo...ooo Alicja nas prowokuje - pokazała storczyk w odsłonie pierwszej!!!
i na dodatek ;:182 od tyłu.

Prosimy o fotki w całe okazałości :P

Gdy patrzę na to Twoje okno, zazdroszczę ładu, spokoju, widoku itp..

Na moich ;:55 lepiej nie mówić ;:1 , a kto ogląda , to i i tak... nie rozumie o co chodzi
z tymi kwiatami :P .

Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Od: 17 lis 2007, o 22:02

Post »

Witam i dziękuję za odwiedziny. Widziałam też Wasze okazałe roślinki i tylko mogę skromnie pogratulować umiejętności i wiedzy:) Jeśli chcecie mnie skrytykować jestem otwarta na krytykę.. bo moje doświdczenie marne ..

Moje doświadczenie ze Storczykami jest bardzo malutkie. Otrzymałam go w prezencie. Nie wiedząc jakie ma wymagania umieściłam go w ziemi uniwersalnej do roślin doniczkowych. ;:29 Szybciutko pochwaliłam się na forum .. i przyznałam do mojego błędu.
Okazało się, że muszę znowu naruszyć jego spokój i go szybko przesadzić.
Dzisiaj pobiegłam do kwiaciarni, gdzie pani mnie skrytykowała, nakazała MUSOWO przesadzić do doniczki, która zapewni światło korzeniom... i tak jak pisała na swojej stronce forum Lucyna "bla.. bla.. bla.." nagadała się madralińska pani ;:14
I oto moj kwiat jeszcze się trzyma.. zobaczymy co to z nim będzie?
Podłoże właściwe myślę ;:215
Obrazek
..i doniczka jak zaleciła pani m madralińska ze sklepu ;:14 ale średnio mi odpowiada ;:218
Obrazek
A tutaj warżka w pełni słońca hihi
Obrazek

i jeszcze jedno ;:23 Mam mieszkanie na 4 piętrze i krótkich kwiatuszków z okna nie widać .. Storczyk natomiast rewelacyjnie się prezentuje. Latem muszę go z okna wynieść bo zbyt duże słońce jest
Obrazek

;:100
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Post »

Wielkie Dzięki Jovanko
czyli mowisz ze mam sie nie przejmowac i nic nie robic, ale czy to mozliwe zeby najmniejszy listek byl najstarszy? :?:
ale tak czy siak to Dzięki za porade :) czyli ten listek powinien sam odpasc, a te czarne plamki to nie jest proces gnijny? bo mi sie tak wydawalo, ale wierze tobie i mam nadzieje ze tak bedzie :)
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
ps
mam jeszcze jedno pytanko widzialas zdjecia mojego kwiatuszka i powiedz czy po przekwitniecu powinnam go skrocic za 3 oczkiem :?: bo z tego co mi sie wydaje to on juz chyba byl przycicnany bo ma takie odrosty, ale swoim fachowym okiem ty ocen :) a moze zostawic pedy zeby uschly? :?:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Alicjo :P

Tak czytam i myślę ;:24
że aż strach się bać coś odpowiedzieć Tobie :P .

Moze i ja będę mądralińska ale powiem,ze sam fakt udzielania informacji na zapytanie
nie mieści się jakoś w tej kategorii. Aby ocenić , czy to wymądrzanie mało uzasadnione,fantazje czy inne..-zje...... trzeba samemu wiedzieć.
Dla Ciebie jest to pierwsze spotkanie ze storczykiem , więc sporo inności i zaskakują.

I doniczka dla falenopsisa pożądana jest właśnie taka -aby była przezroczysta - i takie podłoże jakie masz obecnie też jest zalecane.
To są jednak zupełnie inne kwiaty - czasami to pokreślam -jakby nie z tego świata i wymagają czegoś innego.
To wymądrzanie mądralińskiej było mądre - jednak!!! ;:1 i po co tak krytykować pomocny głos?

Informacje jakie posiadają sprzedawcy dobrze zawsze należy *przesiać*,przełożyć ;:36 na nasze -oczywiście wysłuchać ,gdy się prosi o poradę .Specjalnie nie trzeba wdawać się w dyskusję i na chłodno przemyśleć.

Rozmowa w sklepie to i tak dużo ,bo i można się nic nie dopytać , być zbytym byle czym ,albo usłyszeć NIE MA - NIE MA....jak w kabarecie ;:7
Często to jest niewiedza ukryta , na szczęście coraz częściej zaczynają mieć wiedzę elementarną , jeszcze tylko niewiele się chce :P odpowiadać.

Tak więc,dla Twojego storczyka to i tak komfort,ze masz okazję poczytać o uprawie, na forum popytać.

powodzenia życzę w uprawie pierwszego skarbu- inne szybko pojawią wraz z wiedzą,

Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

też ..aż się boję coś doradzić ale na mój gust posadziłaś go zbyt głęboko...
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Od: 17 lis 2007, o 22:02

Post »

Dziękuję Wam, moi drodzy. Nie wiem dlaczego się boicie? Ja jestem otwarta na krytykę :roll: I wdzięczna za porady. ;)
To mam go teraz znowu ruszac?
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

myślę że mu to nie zaszkodzi..ale.."pod ręką" masz wybitnego specjalistę ..Jovankę i comiesięczne spotkania w Orchidarium w Sosnowcu..ja też tam się pojawiam od czasu do czasu choć mam o wiele dalej.
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Witaj w storczykowym gronie!

Ja mam podobne odczucie jak Józef - storczyk jest posadzony zbyt głęboko...
Na Twoich zdjęciach widać, że stożek wzrostu jest przysypany podłożem :?
To raczej nie jest korzystne dla niego, zwłaszcza przy podlewaniu, gdy mokre podłoże będzie zalegać na liściach... :?: :?: :?:

Ale to tylko moje spostrzeżenie, niech znawcy się wypowiedzą.

Pozdrawiam
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dobre są Wasze spostrzeżenia ;:63 i świetnie jak są inni , co podpowiedzą :P.
Pójdę na wolne ;:1 urlopik sie kroi..........

dopowiem tylko jak to zrobić :
nawet nie trzeba przesadzać , a odsypać warstwę wierzchnią podłoża- swobodnie przy przechyleniu wypadnie naddatek.
Ostrożnie proszę to przeprowadzić.
Odkryć trzeba środek *rozety*ze stożkiem wzrostu.
plus troszkę 0,5cm pędu.
To ochrona przed zagniwaniem w miejscach najbardziej wrażliwych.
A gdzie on ma wszystkie korzenie powietrzne?

A tak ogólnie to konieczne jest Alicjo zapoznania się z warunkami uprawy
hybrydy Phalaenopsis.
Pomyszkuj dobrze po naszych tematach- pewnie znajdziesz wiele wiedzy.,podpowiedzi.