Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu......ja jej dam fochy stroić..no ,no.A tak na poważnie cieszę się z niej bardzo.Koło tej od Ciebie też tak latam.Może coś w tym jest...nie powinnam...bo się jeszcze nie przyjmie. :wink: :wink:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamieściłam pytanie w dziale problemów :arrow: ale może tu szybciej doczekam się odpowiedzi :P

Kupiłam w sobotę hoję belle dla siebie i dziewczyn :arrow: niektóre z listków mają takie pieprzyki :arrow: czy to jest choroba :?:
Roślinki mają dość jasno- zielony kolor , ale myślę że to jest winą złego oświetlenia miejsca gdzie wisiały :!:
Wszystkie roślinki dostępne w sprzedaży miały te kropeczki , ale dla pewności chciałam się Was poradzić :arrow:
nie chciałabym wysyłać dziewczyną chorych roślinek :evil:
Pomóżcie ;:180

Obrazek Obrazek

Na spodzie listków nie widać żadnych pasożytów :!:
Czekam na dobre wieści :P
Moje linki
KATARZYNA
olaola915
50p
50p
Od: 18 paź 2007, o 16:37

Post »

A czy w miejscu gdzie są te czarne plamki tkanka liścia jest inna niż na zdrowej części liścia?? Czy w miejscu plamki są jakieś zgrubienia, wgłębienia czy cały jest równej grubości??
Chodzi o to, że jeśli są to plamki poparzeniowe, to tkanka powinna być cieńsza, taka jakby wyschnięta.
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plamki mają wgłębienie :!:
Po dokładnych oględzinach wypatrzyłam mnóstwo , malutkich kwiatostanów :P chyba dziś wszystko wyszło :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
lipka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sty 2008, o 16:09

Post »

Figo - nie jestem ekspertem od chorob ale mi to nie wyglada na poparzenie. U mnie carnosa ma poparzone 2 listki i to wyglada zupelnie inaczej. Spryskalam moja hoje woda narazajac ja na dzialanie slonca i plamy od poparzen sa nie punktowe jak u Twojej hoi ale rozlegle i w tym miejscu listki sa suche . A to u Ciebie to ciemne punktowe plamki.
Moze spryskaj ja szybko czyms bo jezeli to jest grzyb - rozprzestrzeni sie szybko :cry:
(NL1)
olaola915
50p
50p

Post »

MI też to raczej na jakiegoś grzyba wygląda :? A mogłabyś zrobić zbliżenie jednej z tych plamek??
Tak jak pisze Lipka można opryskać jakąś chemią dodatkowo obowiązkowo poobrywać wszystkie zarażone liście.
Jak uda Ci się zrobić zbliżenie plamek to może uda mi się zidentyfikować co to za grzyb... Chociaż ekspertem nie jestem, to może akurat...

A malutkie kwiatostany było już widać na zdjęciu, które wkleiłaś :D
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś wróciłam zbyt późno i miałam niespodziewanych gości więc tylko tyle mi się udało może jutro jak wrócę wcześniej spokojnie przysiądę żeby pokazać dokładniej :oops:
Obrazek Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
olaola915
50p
50p

Post »

Czy może te plamy są podobne do tych??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10891
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Moja hoja camphorifolia ma pod spodem na liściach takie plamki czarne -opryskałam ją miedzianem ale nie wiem czy to jakieś grzyby :roll:
Obrazek
olaola915
50p
50p

Post »

Bożenko, spójrz na link wyżej, tam na zdjęciach są dokładnie takie same objawy... Tam Przemo wszystko wyjaśnił :D Tak jak napisał Przemo sądzę, że to są wciornastki :(

Kasiu a rozwiązania Twojego problemu nadal szukam :?
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Dzięki Ola to jest to samo na mojej :( :cry: mam nadzieję ,że przeżyje :roll:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

olaola915 pisze:Czy może te plamy są podobne do tych??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10891
Oj nie tych moich jest zdecydowanie mniej i są tylko na wierzchu :P spody listków są idealne :P
Listki nie żółkną , ani nie odpadają :P
Niczego latającego , ani biegającego koło nich :arrow: oprócz mnie nie widziałam :arrow: a ni po nich też:P
Więc mam cichą nadzieję że to nic poważnego i wszystko będzie ok :P tym bardziej że jest to tylko kilka gałązek :P
Moje linki
KATARZYNA
olaola915
50p
50p

Post »

Skoro spody liści są w idealnym stanie to może rzeczywiście to nic poważnego :D A może dobrze by było oberwać te pokropkowane liście... Może rzeczywiście jest to tylko jakaś "choroba" fizjologiczna....

Pozdrówka
Ola
Pozdrawiam Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”