Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamieściłam pytanie w dziale problemów ale może tu szybciej doczekam się odpowiedzi :P
Kupiłam w sobotę hoję belle dla siebie i dziewczyn niektóre z listków mają takie pieprzyki czy to jest choroba
Roślinki mają dość jasno- zielony kolor , ale myślę że to jest winą złego oświetlenia miejsca gdzie wisiały
Wszystkie roślinki dostępne w sprzedaży miały te kropeczki , ale dla pewności chciałam się Was poradzić
nie chciałabym wysyłać dziewczyną chorych roślinek
Pomóżcie
Na spodzie listków nie widać żadnych pasożytów
Czekam na dobre wieści :P
Kupiłam w sobotę hoję belle dla siebie i dziewczyn niektóre z listków mają takie pieprzyki czy to jest choroba
Roślinki mają dość jasno- zielony kolor , ale myślę że to jest winą złego oświetlenia miejsca gdzie wisiały
Wszystkie roślinki dostępne w sprzedaży miały te kropeczki , ale dla pewności chciałam się Was poradzić
nie chciałabym wysyłać dziewczyną chorych roślinek
Pomóżcie
Na spodzie listków nie widać żadnych pasożytów
Czekam na dobre wieści :P
A czy w miejscu gdzie są te czarne plamki tkanka liścia jest inna niż na zdrowej części liścia?? Czy w miejscu plamki są jakieś zgrubienia, wgłębienia czy cały jest równej grubości??
Chodzi o to, że jeśli są to plamki poparzeniowe, to tkanka powinna być cieńsza, taka jakby wyschnięta.
Chodzi o to, że jeśli są to plamki poparzeniowe, to tkanka powinna być cieńsza, taka jakby wyschnięta.
Pozdrawiam Ola
Figo - nie jestem ekspertem od chorob ale mi to nie wyglada na poparzenie. U mnie carnosa ma poparzone 2 listki i to wyglada zupelnie inaczej. Spryskalam moja hoje woda narazajac ja na dzialanie slonca i plamy od poparzen sa nie punktowe jak u Twojej hoi ale rozlegle i w tym miejscu listki sa suche . A to u Ciebie to ciemne punktowe plamki.
Moze spryskaj ja szybko czyms bo jezeli to jest grzyb - rozprzestrzeni sie szybko
Moze spryskaj ja szybko czyms bo jezeli to jest grzyb - rozprzestrzeni sie szybko
(NL1)
MI też to raczej na jakiegoś grzyba wygląda A mogłabyś zrobić zbliżenie jednej z tych plamek??
Tak jak pisze Lipka można opryskać jakąś chemią dodatkowo obowiązkowo poobrywać wszystkie zarażone liście.
Jak uda Ci się zrobić zbliżenie plamek to może uda mi się zidentyfikować co to za grzyb... Chociaż ekspertem nie jestem, to może akurat...
A malutkie kwiatostany było już widać na zdjęciu, które wkleiłaś
Tak jak pisze Lipka można opryskać jakąś chemią dodatkowo obowiązkowo poobrywać wszystkie zarażone liście.
Jak uda Ci się zrobić zbliżenie plamek to może uda mi się zidentyfikować co to za grzyb... Chociaż ekspertem nie jestem, to może akurat...
A malutkie kwiatostany było już widać na zdjęciu, które wkleiłaś
Pozdrawiam Ola
Czy może te plamy są podobne do tych??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10891
Pozdrawiam Ola
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Oj nie tych moich jest zdecydowanie mniej i są tylko na wierzchu :P spody listków są idealne :Polaola915 pisze:Czy może te plamy są podobne do tych??
Listki nie żółkną , ani nie odpadają :P
Niczego latającego , ani biegającego koło nich oprócz mnie nie widziałam a ni po nich też:P
Więc mam cichą nadzieję że to nic poważnego i wszystko będzie ok :P tym bardziej że jest to tylko kilka gałązek :P