Trzmiele (Bombini) w sadzie
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: trzmiele
W zeszłym sezonie podczas kwitnięcia jabłoni pogoda była taka, że jedyne zapylacze jakie można było spotkać na kwiatach to trzmiele i dzikie pszczoły. Spotkałem się z opinią, że trzmiele nie są pomocne w zapylaniu sadów, bo białe kwiaty nie są dla nich atrakcyjne. U siebie tego nie zauważyłem, trzmiele chętnie oblatywały jabłonie. W okolicy sadu mam sporo nieużytków rolnych, dlatego na brak trzmieli nie mogę narzekać. Mimo to, mam zamiar wiosną postawić kilka budek dla tych pożytecznych owadów.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trzmiele w sadzie
Ja właśnie też się skłaniam ku trzmielom, co prawda chyba lepiej byłby mieć mały ul. Ktoś z was wie jak wygląda sprawdza uczulenia? Trochę poczytałem i przemiele są mniej agresywne. Dookoła mam sąsiadów więc nie chce wysłuchiwać ich pretensji czy obaw.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
O użądleniu przez trzmiela jeszcze od nikogo nie słyszałem, ani nie doświadczyłem. Groźnie to one chyba tylko brzmiąGodfatherPL pisze:Ktoś z was wie jak wygląda sprawdza uczulenia?
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja osobiście doświadczyłem parę razy użądlenia przez trzmiela ale głównie z mojej inicjatywy. Raz np. niechcący przygniotłem go ręką. Ogólnie nie są agresywne. Mają trochę dłuższe żądła od pszczół.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Kiedyś dziabnął mnie trzmiel w palec u nogi, ale to dlatego, że na niego nadepnąłem. Pszczele użądlenia według mnie są bardziej bolesne.
- pawelp1320
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Z trzmielem miałem do czynienia tylko raz, więc porównanie robione na małej próbie statystycznej Za to pszczoły "całują" mnie po kilka razy w roku, więc i doświadczenia bogatsze. Jeśli już ule w sadzie, to polecam pszczoły krainki kortówki. Odkąd wymieniliśmy matki na tę właśnie rasę, to częstotliwość użądleń spadła do zera W porównaniu do poprzednich dzikusów normalnie baranki.
-
- 200p
O ile mnie trzmiel nie użądlił to pszczoła kilkukrotnie. Na jad trzmiela chyba uczulony nie jestem, jednak sprowadzając kilka owadów czy to pszczół czy trzmieli muszę mieć na uwadze sąsiadów. Nie chcę mi się chodzić teraz po sąsiadach i pytać na co są uczuleni
Dodatkowo moje relacje z niektórymi z nich też nie należą do najlepszych i co gorsza mają małe dzieci. Gdyby je np. pszczoła użądliła to chyba na policje by pognali xD
Tak na poważnie chodzi o to, że muszę się dostosować do okoliczności i wyczytałem, że trzmiele są mniej agresywne. Więc prawdopodobnie z nimi będę się bawił. Chociaż z drugiej strony wolał bym pszczoły ;/
Dodatkowo moje relacje z niektórymi z nich też nie należą do najlepszych i co gorsza mają małe dzieci. Gdyby je np. pszczoła użądliła to chyba na policje by pognali xD
Tak na poważnie chodzi o to, że muszę się dostosować do okoliczności i wyczytałem, że trzmiele są mniej agresywne. Więc prawdopodobnie z nimi będę się bawił. Chociaż z drugiej strony wolał bym pszczoły ;/
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
To Waszym zdaniem , jakie gatunki sadownicze mogą zapylać trzmiele? U mnie sprawdzają się tylko na borówce i malinie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
Jedyne co wyczytałem, to to, że trzmiele sprawdzają się dobrze w szklarniach i zakrytych plantacjach. Głównie przy pomidorach (co mi odpowiada bo przy sadzie mam szklarnię z pomidorami i papryką). Dodatkowo podobno też zapylają czereśnie. Ale co jeszcze to nie wiem, na wielu portalach wypisują, że to bardzo pracowite owady zapylające aż 500 gatunków roślin, niestety nikt nie precyzuje jakich roślin.
Polecam jedną stronę o trzmielach, można tam wyczytać co zapylają te pracowite owady:
"Lista roślin zapylanych przez trzmiele jest dość długa. Z roślin sadowniczych trzmiele zapylają jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, żurawinę, aktinidię a także truskawki. Rośliny warzywne również chętnie są odwiedzane przez trzmiele, a wśród nich możemy wymienić ogórek, cukinię, melon, oberżynę, paprykę, pomidor, fasolę, bób i słonecznik. Trzmiele odgrywają także doniosłą rolę w zapyleniu roślin paszowych, wyki ozimej, koniczyny i lucerny. Należy tutaj także wspomnieć o uprawach nasiennych roślin kapustnych, marchwi oraz ogórków, gdzie trzmiele w znaczący sposób wpływają na jakość i ilość zbieranych nasion. Trzmiele odgrywają obecnie ogromną rolę przy zapyleniu roślin uprawianych pod osłonami takich jak pomidor, papryka, oberżyna i melon."
link do strony
http://www.polskitrzmiel.com.pl/index_pl.html
Polecam jedną stronę o trzmielach, można tam wyczytać co zapylają te pracowite owady:
"Lista roślin zapylanych przez trzmiele jest dość długa. Z roślin sadowniczych trzmiele zapylają jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, żurawinę, aktinidię a także truskawki. Rośliny warzywne również chętnie są odwiedzane przez trzmiele, a wśród nich możemy wymienić ogórek, cukinię, melon, oberżynę, paprykę, pomidor, fasolę, bób i słonecznik. Trzmiele odgrywają także doniosłą rolę w zapyleniu roślin paszowych, wyki ozimej, koniczyny i lucerny. Należy tutaj także wspomnieć o uprawach nasiennych roślin kapustnych, marchwi oraz ogórków, gdzie trzmiele w znaczący sposób wpływają na jakość i ilość zbieranych nasion. Trzmiele odgrywają obecnie ogromną rolę przy zapyleniu roślin uprawianych pod osłonami takich jak pomidor, papryka, oberżyna i melon."
link do strony
http://www.polskitrzmiel.com.pl/index_pl.html
- pawelp1320
Trzmiele są świetne do zapylania pomidorów ponieważ siadając na kwiatek pomidora trzmiele zaczepiają się o niego i zaczynają intensywnie bzyczeć przez jakąś sekundę wibrując przy tym ( można to zauważyć i usłyszeć ). Pomidor jest wiatropylny wiec do zapylenia dochodzi gdy z jednego kwiatu wysypuje się pyłek i osiada na znamieniu słupka innego. Właśnie tylko one to potrafią i dlatego są polecane do zapylania pomidorów. Jabłonie, grusze, śliwy, brzoskwinie są w większości owadopylne więc u nich ziarnko pyłku musi być przeniesione na znamię słupka czyli owad musi usiąść na jednym kwiatku, potem drugim, trzecim , czwartym aż zostaną zapylone. Według mnie do tej pracy nie ma zastąpionych pszczół, których w okresie kwitnienia tych drzew może być nawet 10000 zbieraczek które będą zapylać Twoje kwiaty. Ja osobiście mam 5 skrzynek lęgowych dla trzmieli, które ustawiłem także w zeszłym sezonie ale było już późno i większość królowych znalazła sobie gniazdka. W tym roku zakopię je do połowy i w otwór o średnicy 2 cm przyczepię rurkę taką czarna karbowaną ( także o średnicy 2 cm ) i puszczę ją pod ziemią z tym że jeden koniec umieszczony będzie w otworze w przedniej ścianie budki a drugi wystawał z ziemi jako wejście do korytarza. Takie coś:
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
Jeszcze jedna sprawa, czy w jakiś sposób sprowadzacie biedronki do sadu? U mnie ich już od jakiegoś roku nie widziałem, nie wiem co się stało. Są to bardzo przydatne owady, wiem że można je jakoś "udomowić" niektórymi gatunkami roślin i pojemnikami z wodą. Ale czy to prawda? Stosujecie coś takiego w swoich ogrodach/sadach. Mam takie podejście, że im mniej chemii tym lepiej, niestety nawóz kupuję granulowany (ale i tu postaram się wprowadzić zmiany), zapylania sztucznego nie prowadzę wcale i nie zamierzam, więc dobrze by było gdyby i mszycy można się pozbyć naturalnie za pomocą biedronek .
Natomiast co do trzmieli to postawię im kilka budek, jak znajdę gdzieś dokładny projekt z opisem to wrzucę a jak nie to narysuję i wrzucę swój, gdyby ktoś potrzebował (ale to za kilka dni raczej).
Natomiast co do trzmieli to postawię im kilka budek, jak znajdę gdzieś dokładny projekt z opisem to wrzucę a jak nie to narysuję i wrzucę swój, gdyby ktoś potrzebował (ale to za kilka dni raczej).
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Porównując trzmiele do murarek, to które są lepsze do sadu? Może tylko pszczoła miodna ma zasadnicze znaczenie a te inne to tylko dodatek?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris