Trawy pampasowe
Goniu aż za dokładnie .na samej górze zrób dziurę aby dochodziło powietrze, lub utnij sam narożnik żeby nie sparowały. Tam jest jeszcze wilgoć która musi wyparować . Ja moim zostawiałem mały otwór. Trawa pampasowa która ma wilgoć w nadmiarze do wiosny po prostu zgnije. Można jeszcze podsypać wokół kory im więcej tym lepiej. Może być trochę mało to co widzę ale reszta jest super.Goniu czy wyobrażasz sobie okrywać trawę wysokości 2 lub 3 metrów , masakra .Niech się trzyma byle do wiosny.
- konto-zdezaktywowane
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2007, o 15:34
To będzie ciekawe doświadczenie.
Jeśli Wam się uda przetrzymac te trawy to jak sądzicie czy zadołowana w donicy na zimę można też tak okryć i liczyć ,że przetrwa zimę?
Wnoszenie donic z trawa pampasową do piwnicy mija sie z celem ,ginie wiosną ale może zadołowana miałaby większe szanse na przetrwanie.
Jeśli Wam się uda przetrzymac te trawy to jak sądzicie czy zadołowana w donicy na zimę można też tak okryć i liczyć ,że przetrwa zimę?
Wnoszenie donic z trawa pampasową do piwnicy mija sie z celem ,ginie wiosną ale może zadołowana miałaby większe szanse na przetrwanie.
- klimek1714
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 gru 2007, o 11:16
Trawa pompasowa
Witam wiem ze temat już był wielokrotnie na forum ale nigdzie nie mogę znaleść wiadomości kiedy ja można wysiać jeśli chcę pozyskać sadzonki??
I kiedy ją wysiewać, bo często jest tak ze w takich sklepach są zatrudniani ludzie i dokładnie nie wiedzą.
A jak wysieje to w jakich warunkach musi kiełkować ??
pozdrawiam Klimek
I kiedy ją wysiewać, bo często jest tak ze w takich sklepach są zatrudniani ludzie i dokładnie nie wiedzą.
A jak wysieje to w jakich warunkach musi kiełkować ??
pozdrawiam Klimek
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu - a ja dodam, że trawa pampasowa z powodzenim przezimuje w grunie, jeżeli posadzona jest w podłożu przepuszczalnym. Wyczytałam to w jednym z czasopism ogrodniczych i tak u mnie się sprawdziło. Chodzi o to, aby woda nie stagnowała w obrebie bryły korzeniowej. jeśli grunt jest zwięzły, to najlepiej przygotowując dla niej stanowisko wykopać sporych rozmiarów dołek (ok. 60 cm średnicy i tyle samo w głąb) i na dno wsypać trochę żwiru. Dopiero na to dajemy ziemię lekką przepuszcalną. którą wypełniamy ten dołek a nastepnie sadzimy na stałę w ogrodzie. Co do okrywania to też tak okrywam jak grigori i z powodzenim rosną w gruncie już kilka sezonów. Nie wyobrażam sobie wnoszenia trawy do pomieszczenia jesienią. Jest tyle innych gatunków, dla których to miejsce musi być. A trawa poradzi sobie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lis 2007, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trawa pampasowa...
Witajcie:)
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w uprawie trawy pampasowej o zabezpieczenie jej teraz w lutym, obczytałem wszędzie o uprawie tej trawy i o zabezpieczaniu jej na zimę ale nigdzie nie jest mówione co zrobić jak jest taka pogoda jak teraz tz. brak zimy temperatura codziennie przekracza +7 stopni a trawa jest obwinięta włókniną i folią oczywiście z dostępem powietrza ale czy ona się nie zaparzy pod takim okryciem???, może jak niema deszczów lepiej zdjąć okrycie i słuchać prognoz pogody???
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w uprawie trawy pampasowej o zabezpieczenie jej teraz w lutym, obczytałem wszędzie o uprawie tej trawy i o zabezpieczaniu jej na zimę ale nigdzie nie jest mówione co zrobić jak jest taka pogoda jak teraz tz. brak zimy temperatura codziennie przekracza +7 stopni a trawa jest obwinięta włókniną i folią oczywiście z dostępem powietrza ale czy ona się nie zaparzy pod takim okryciem???, może jak niema deszczów lepiej zdjąć okrycie i słuchać prognoz pogody???
Pozdrawiam. Grzesiek.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To ja też się dorzucę z wypowiedzią ,
też mam trawę pampasową,zapakowaną wg własnego przepisu na zimę,której nie ma (zimy).
To kolejny rok mojego eksperymentu,trawa przeżyła poprzednią zimę,więc liczę,że w ten trudny obecny okres też da sobie radę.
Uważam,tak jak Grzesio,że nie można jeszcze jej odkrywać ,to trawa pampasów więc kocha gorąco i suszę .Teraz jest dla niej za zimno i za mokro.Nasze chochoły chronią ją przed warunkami atmosferycznymi ,których nie lubi,a przed nami i przed nią jeszcze kwietniowe szarugi a kto wie czy nie przymrozki.
Lepiej jej będzie w "kubraczku" aż do maja zapewne.
Pozdrawiam serdecznie
też mam trawę pampasową,zapakowaną wg własnego przepisu na zimę,której nie ma (zimy).
To kolejny rok mojego eksperymentu,trawa przeżyła poprzednią zimę,więc liczę,że w ten trudny obecny okres też da sobie radę.
Uważam,tak jak Grzesio,że nie można jeszcze jej odkrywać ,to trawa pampasów więc kocha gorąco i suszę .Teraz jest dla niej za zimno i za mokro.Nasze chochoły chronią ją przed warunkami atmosferycznymi ,których nie lubi,a przed nami i przed nią jeszcze kwietniowe szarugi a kto wie czy nie przymrozki.
Lepiej jej będzie w "kubraczku" aż do maja zapewne.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lis 2007, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
A ja kupiłam nasiona w Castoramie lub Praktikerze...
Wysiałam (po raz kolejny wtedy) w lutym w dużej donicy i pędziłam na parapecie południowego okna aż do połowy maja czyli do czasu jak ją wysadziłam do ogrodu.
I tak pozostała ...w pierwszym roku wyrosła na wysokość ,natomiast było jej mało "cienka",w drugim roku nabrała już tężyzny i była dużo większa....
Wysiałam (po raz kolejny wtedy) w lutym w dużej donicy i pędziłam na parapecie południowego okna aż do połowy maja czyli do czasu jak ją wysadziłam do ogrodu.
I tak pozostała ...w pierwszym roku wyrosła na wysokość ,natomiast było jej mało "cienka",w drugim roku nabrała już tężyzny i była dużo większa....
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Ja swoją pampasówkę już przyciąłem. Nie przesadzajcie z osłonami bo to nie jest roślina tropikalna.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Witam serdecznie na naszym forum znawcę gatunków i uprawy traw.
Liczymy bardzo na miłą współpracę i rzeczowe porady wszak trawy stały się nieodzownym elementem wystroju naszych ogrodów.I choć wydają się być roślinami bezproblemowymi to jednak potrzebują naszej znajomości zagadnienia ich uprawy
Czy możesz napisać nam coś więcej o zimowaniu w naszych warunkach trawy pampasowej ?
Raczej "baruję się" z nią od kilku sezonów i raptem udało mi się po wielu próbach przetrzymać ją przez jedną zimę.
Również inni forumowicze nie wyrażają zbyt pochlebnego zdania na temat jej zimowania ,więc dziwne dla mnie wydaje się być Twoje zalecenie byśmy nie przesadzali z jej okrywaniem.
Będę wdzięczna za więcej informacji o Twoich doświadczeniach z jej zimowaniem .
Pozdrawiam
Liczymy bardzo na miłą współpracę i rzeczowe porady wszak trawy stały się nieodzownym elementem wystroju naszych ogrodów.I choć wydają się być roślinami bezproblemowymi to jednak potrzebują naszej znajomości zagadnienia ich uprawy
Czy możesz napisać nam coś więcej o zimowaniu w naszych warunkach trawy pampasowej ?
Raczej "baruję się" z nią od kilku sezonów i raptem udało mi się po wielu próbach przetrzymać ją przez jedną zimę.
Również inni forumowicze nie wyrażają zbyt pochlebnego zdania na temat jej zimowania ,więc dziwne dla mnie wydaje się być Twoje zalecenie byśmy nie przesadzali z jej okrywaniem.
Będę wdzięczna za więcej informacji o Twoich doświadczeniach z jej zimowaniem .
Pozdrawiam