Mączlik ostroskrzydły i szklarniowy. Jak zwalczyć??
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mączlik Szklarniowy,zwalczanie
Warto powtórzyć oprysk ,bardziej go zwalczysz i przyszłym roku będzie go mniej,prawie wcale.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje za informację uzupełniającą.Mam pytanie czy używasz do pomidorów specialnej mieszanki nawozowej gotowej, czy sam robisz mieszankę?.Może to nie jest temat na tym poscie.Pozdrawiam
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Gdy pomidory owocują dobrze np. podać :2x wieloskładnikowy(około NPK 10 -12 -30+ 3 Mg ) ,następnie saletra potasowa i raz na tydzień saletra wapniowa ,oraz posypowo co 3 tygodnie kreda.Dużo zależy jaką mamy ziemię przygotowaną i dobrze jest wykonać analizę gleby, chociaż na początku uprawy. Na zdjęciu moja uprawa jesienna
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
Dziękuje za informację.Ale masz piękne pomidory!!!,chyba masz tunel podgrzewany?.Widziałem Twoje zdięcia na innym forum i zauważyłem rury między pomidorami,oraz cieńsze, chyba do podlewania kropelkowego.Jestem Emerytem,szklarnie zbudowałem z okien z wymiany w bloku.Pomidorami i Ogórkami interesuję się amatorsko,daje mi to satysfakcję,korzysta na tym Rodzina i Sąsiedzi.Żona ma swój ogródek i zajmuje się innymi warzywami.Myślę nad założeniem systemu podlewania kropelkowego,lecz muszę to zrobić w własnym zakresie.Szklarnie mam nie dużą 8x3.5m.nie spotkałem się z systemem do tak małej szklarni.Pozdrawiam.M.Z
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 100p
Odnośnie ziemi to ja sadzę od lat w donicach 10 litrowych,gdyż mój ogród jest podmokły,już tak miałem mokro w szklarni że chyba by nic nie wyrosło.W tym roku także to miało miejsce.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Można by pomyśleć o podwyższeniu części gdzie sadzi się pomidory i przy okazji lepsze będzie napowietrzanie gleby,a jeśli dróżki będą niżej to gleba nie będzie udeptywana.A nawadnianie to trzeba samemu zmontować,mnie nie byłoby stać czasowo ,aby ręcznie podlewać ,a jeszcze dochodzi dokładność podlewania,Ja mam węże kroplujące i jestem z nich zadowolony.
pozdrawiam Ludwik
Re: Mączlik szklarniowy
Witam
chciałabym odnowić ten wątek , ponieważ mam ten sam problem co mój przedmówca próbowałam już oprysku z zalany papierosów - nieskutecznie
teraz zrobiłam oprysk KARATE ZEON tak go chwalono w sklepie oprysk zrobiłam dwa dni temu i nie ma żadnej poprawy ;-(
może macie jakieś naprawdę sprawdzone sposoby na tego szkodnika bo szkoda mi mojego pięknego kwiatka.
Z góry serdecznie dziękuję za odp.
chciałabym odnowić ten wątek , ponieważ mam ten sam problem co mój przedmówca próbowałam już oprysku z zalany papierosów - nieskutecznie
teraz zrobiłam oprysk KARATE ZEON tak go chwalono w sklepie oprysk zrobiłam dwa dni temu i nie ma żadnej poprawy ;-(
może macie jakieś naprawdę sprawdzone sposoby na tego szkodnika bo szkoda mi mojego pięknego kwiatka.
Z góry serdecznie dziękuję za odp.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jak do tej pory Mospilan był najlepszy i najskuteczniejszy w walce z mączlikiem .
pozdrawiam Ludwik
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już kilka dni temu zauważyłam białe muszki latające nad skrzynkami podczas podlewania. Wczoraj je opryskałam wodą z czosnkiem, bo znalazłam gdzieś taki naturalny sposób, ale nie polecam, bo narobiłam się, ręce mi do teraz zalatują czosnkiem, a dziś zobaczyłam ze zgrozą, że spodnie strony liści 3 bakop to jedna gigantyczna wylęgarnia mączlików. Wycięłam draństwo i wywaliłam w zawiązanej reklamówce do śmieci, ale te dorosłe owady latały jak z pieprzem chyba szukając sobie nowego lokum. Domowe kwiaty stojące na balkonie zaniosłam w trybie ekspresowym do domu i zlałam woda z prysznica. Fuksję opryskałam w desperacji woda z octem i sodą, jakiej używam do sprzątania, a potem tez zlałam ją wodą z prysznica. Jutro chyba kupię coś na te mączliki na rynku. Czytałam o opryskiwaniu wodą z szarym mydłem. Próbował ktoś? Czy to działa? I w jakich proporcjach to mydło ewentualnie?
A w ogóle to czy te mączliki mają jakieś upodobania, może popełniłam jakiś błąd w pielęgnacji kwiatów, sama nie wiem
A w ogóle to czy te mączliki mają jakieś upodobania, może popełniłam jakiś błąd w pielęgnacji kwiatów, sama nie wiem
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda na to, że tylko ja walczę z mączlikiem
Tabletki doglebowe tarcznik działały, ale na pewno nie cały sezon, może z półtora miesiąca, więc wychodzi, ze to kosztowna impreza. Wczoraj kupiłam w LM przecenione żółte tablice i muszę przyznać, że są o wiele droższe od zwykłych lepów, ale bez porównania skuteczniejsze. Do lepów przykleiło się chyba tylko to, co akurat nie miało nic lepszego do roboty, natomiast do tablic przykleiło się już sporo mączlików i przy okazji innych drobnych stworów.
Tabletki doglebowe tarcznik działały, ale na pewno nie cały sezon, może z półtora miesiąca, więc wychodzi, ze to kosztowna impreza. Wczoraj kupiłam w LM przecenione żółte tablice i muszę przyznać, że są o wiele droższe od zwykłych lepów, ale bez porównania skuteczniejsze. Do lepów przykleiło się chyba tylko to, co akurat nie miało nic lepszego do roboty, natomiast do tablic przykleiło się już sporo mączlików i przy okazji innych drobnych stworów.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Mączlik ostroskrzydły na działce leśnej - jak zwalczyć??
Jak walka z mączlikiem, bo coś mi się zdaje, że mam ten sam problem.
I nie wiem jak go rozwiązać, to jest najgorsze
I nie wiem jak go rozwiązać, to jest najgorsze
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: małe białe latające od spodu liści roslin doniczkowych
Jest to mączlik szklarniowy i najskuteczniej zwalcza go Mospilan .
pozdrawiam Ludwik