Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
- Miroslawa
- 200p
- Od: 8 sie 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
Ja swoje przycięłam teraz I to mocno
Pozdrawiam, Mirka
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Nie chciałabym mieć wielkiego drzewa w domu, bo nie mam miejsca dla nich ale takiego z 100cm lub 150 cm. nie wiem jeszcze kiedy i jak ciąć aby nie zepsuć (z moim pechem do cięcia roślin).
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak chcesz go skrócić to tnij.
Przy poważniejszych cięciach (cięciu pnia głównego) miejsce po ucięciu smaruję maścią ogrodniczą i nic się z nimi nie dzieje.
Przy poważniejszych cięciach (cięciu pnia głównego) miejsce po ucięciu smaruję maścią ogrodniczą i nic się z nimi nie dzieje.
-
- 200p
No właśnie chciałam pień główny aby na boki troche poszło.
- Aurelia92
- 100p
- Od: 15 lip 2015, o 23:09
Re: Chińska róża (Hibiscus) PREZENTACJE kwitnień
U mnie na razie cisza, przędziorek w dużo mniejszej ilości. Dzisiaj spryskałam 2 raz, zauważyłam formę przędziorka niedorosłego. Będę dalej walczyć o mojego grzybka! Dzięki jednej forumowiczki (szarotka66 ) mam zaszczyt ogłosić iż mam jeszcze nieukorzenione badylki czerwonego pełnego, pojedynczego, łososiowego, różowego. Każdy dostał swój domek, w którym tymczasowo mieszka z dodatkiem ukorzeniacza. Na razie nie padają a już dobry tydzień minął, mam nadzieję ze coś z tego wyjdzie
Sara
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
Nic mu nie powinno się stać.
Koniecznie zdezynfekuj sekator.
Koniecznie zdezynfekuj sekator.
-
- 200p
Mam za to problem z mszycami, ale jakos daje rade na razie z nimi walcze.
Witam serdecznie,
Uwielbiam hibiskusy. Do tej pory myślałam, żeby wsadzić jakiś do ogrodu, ale widzę, że większość z Was trzyma hibiskusy jako typowe rośliny doniczkowe w domu. Powiedzcie proszę jak sobie radzą hibiskusy w doniczkach i gdzie kupić ciekawą odmianę, aby poradziła sobie w domu.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Uwielbiam hibiskusy. Do tej pory myślałam, żeby wsadzić jakiś do ogrodu, ale widzę, że większość z Was trzyma hibiskusy jako typowe rośliny doniczkowe w domu. Powiedzcie proszę jak sobie radzą hibiskusy w doniczkach i gdzie kupić ciekawą odmianę, aby poradziła sobie w domu.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
- reni1
- 10p - Początkujący
- Od: 14 sty 2014, o 12:47
Aurelia92 dziękuję jak kwitnie(obecnie na dniach pokaże znów kwiaty) to nie mogę się na niego napatrzeć i uwierzyć że wybrałam taki kolor- kupowałam z maleńkimi pączusiami . I tak jest to mocny róż fuksja
Ten drugi kolor był posadzony razem z tym różowym ale sądząc że nie lubią za mokro, usechł mi ten różowy też zaczął podsychać ale w porę doszłam o co chodzi na szczęście... natomiast mam jeszcze takiego czerwonego pełnego- stara odmiana i on uwielbia wręcz suszę( porównując oczywiście)
normalnie ciężko im dogodzić... miał ktoś z Was takie problemy z podlewaniem?
U mnie jak na razie odpukać robactwo nie atakuje hibiskusów...
Ten drugi kolor był posadzony razem z tym różowym ale sądząc że nie lubią za mokro, usechł mi ten różowy też zaczął podsychać ale w porę doszłam o co chodzi na szczęście... natomiast mam jeszcze takiego czerwonego pełnego- stara odmiana i on uwielbia wręcz suszę( porównując oczywiście)
normalnie ciężko im dogodzić... miał ktoś z Was takie problemy z podlewaniem?
U mnie jak na razie odpukać robactwo nie atakuje hibiskusów...
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bo hibiskusów jest trzy rodzaje:Drimeth pisze: Do tej pory myślałam, żeby wsadzić jakiś do ogrodu, ale widzę, że większość z Was trzyma hibiskusy jako typowe rośliny doniczkowe w domu.
- ten domowy (często zwany różą chińską) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... skus#p5437
- ogrodowy, który rośnie jak zwykły krzak i podobnie jak większość z nich, traci liście jesienią (spotkasz go też pod nazwą "ketmia syryjska) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dowy#p2709
- hibiskus bylinowy (inaczej bagienny zwany też hibiskusem moscheutos), ten z kolei zachowuje się jak byliny: traci całą część nadziemną a wiosnę odbudowuje ją. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... y#p1755915
Uzupełniłam post o linki do tematów jakie istnieją na naszym forum.
Tutaj podaję też tematy z wyszukiwarki
oraz wątek z prezentacją kwitnień chińskiej róży - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=84260
KaRo
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Dzięki za rozjaśnienie, Zdenerwowana.
Czy wszystkie trzy rodzaje kwitną podobnie?
Widziałam tu w wątku, że kształtów i kolorów hibiskusów jest mnóstwo. Mnie podobają się te najbardziej klasyczne. Kombinuję teraz gdzie odmianę domową dostać w okolicach Warszawy ;)
Do ogrodowej podejdę na wiosnę.
Czy wszystkie trzy rodzaje kwitną podobnie?
Widziałam tu w wątku, że kształtów i kolorów hibiskusów jest mnóstwo. Mnie podobają się te najbardziej klasyczne. Kombinuję teraz gdzie odmianę domową dostać w okolicach Warszawy ;)
Do ogrodowej podejdę na wiosnę.
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Gdy kupiłem z marketu Hibiskusy kwitnące ,kwitły pięknie ale po przekwitnięciu padały,aż jeden z forumowiczów namówił mnie bym za dobył od forumowicza.
I tak zrobiłem, teraz widzę że ładnie rośnie,a na wierzchołku ma maciupeńkie pączki.Dostałem też szczepkie maleńką nieukorzenioną .Udało mi się chyba ją ukorzenić ,nawet ma pączka , czekam z niecierpliwością na kwiatka.Jak myślicie da radę
I tak zrobiłem, teraz widzę że ładnie rośnie,a na wierzchołku ma maciupeńkie pączki.Dostałem też szczepkie maleńką nieukorzenioną .Udało mi się chyba ją ukorzenić ,nawet ma pączka , czekam z niecierpliwością na kwiatka.Jak myślicie da radę