Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
U mnie wręcz przeciwnie rośnie trzeci rok w przewiewnym miejscu. Przez pierwsze dwa lata zabezpieczałam pień słomą przez ten czas nie było żadnych uszkodzeń mrozowych. W tym roku jest największy przyrost drzewka ok.100cm. Najwolniej rosło przez pierwsze dwa lata. Licząc pobyt w szkółce powinno zakwitnąć za 10 lat ale liście są piękne duże i tez zdobią.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Z tulipanowcem to jest tak, że można pod nim przejść i nie zauważyć nawet, że kwitnie. A kwiaty ma śliczne, tylko wysoko...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipanowiec
Na mikoryzie do wrzosowych jest napisane, że można ją stosować do tulipanowca. Próbował ktoś? Jakieś widoczne efekty?
Agata
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Igo całkiem spory, nic nie uległo uszkodzeniu? Mój rośnie też w wietrznym miejscu ciekawe czy wytrzyma takie burze? Zdjęcie wyszło super nie myślałam że deszcz można tak uchwycić. Z ziemią nic nie modziłam posadzony jest w zwykłej ziemi ogrodowej w większości gliniastej. Czy podcinałaś gałęzie u dołu bo chyba nie ma? Czy już Ci kwitł?
-
- Kontakt:
Podcinane są dolne gałęzie co dwa lata, i robię to w lutym.Bo inaczej byłby krzaczyskiem.Na małej działce sekator to najlepszy przyjaciel ogrodnika.To ma być drzewo, niestety jak mój mąż jedzie ze mną do szkółki to wypady źle się kończą, bo zawsze wypatrzy jakąś wielką roślinkę.I nic go nie obchodzi ,że nie mam miejsca.
Igo nie chcę nic mówić ale to na prawdę wielkie drzewo wielkości kasztana, zakryje większą część ogrodu. Za pamięci, na wiosnę jak będę w Nałęczowie poszukam w parku, podobno rośnie sobie ogromny okaz i kwitnie zrobię fotki to zobaczymy co nas czeka?
-
- Kontakt:
Wiem, moje ulubione zajęcie na lato to wizyty w arboretach, widziałam już wiele drzew.A w tym roku skończyłam Architekturę krajobrazy, dlatego walczę z mężem , ale to walka przegrana, bo on mówi,ze te drzewa urosną jak nas nie będzie i nie jest to jego zmartwienie.
Myślenie faceta, logicznie i proste niech spadkobiercy cieszą się ślicznymi kwiatami leżąc w cieniu tulipanowca Będą chwalić pradziadka za taki prezent Igo wspaniały zawód gratuluję, idę zwiedzić Twój ogród na górnej fotce zapowiada się ciekawie. A tak w ogóle to masz złotego męża mojego nigdy nie mogę nigdzie wyciągnąć, dobrze że mam brata, też nieraz coś dokupi i posadzi więc się zawsze dolepię jak gdzieś jedzie.
Powiem po wiejsku jak bym kazała kopić krowę to pognałby i kupił dwie, a rośliny kupuję przy okazji jak coś trafię fajnego a kto mi zabroni. Trafia go bo co jakiś czas przyuważy coś nowego, nie mam zamiaru mieszkać na pustyni. Teraz zacznę sadzić większe drzewa Będzie się źle czuł na myśl o spadających liściach na jesieni. Przecież nigdy nic nie grabi. Na pierwszy rzut posadzę brzozę, widziałam fajną liście ma bordowe, :P :P no i jest tulipanowiec też co roku będzie większy cieszę się że go posadziłam.
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też się ciesze z tulipanowca , dopiero wsadziłam na jesieni , ciekawe jak mi przezimuje .U mnie tez najczęściej ja grabię i prawie wszystko robię , mój tylko kosi trawę i roboty naprawcze , remonty ..
Carpe Diem...
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Mój tulipanowiec zimuje bez uszkodzeń, a mam go od pamiętnej zimy 2005/06. Wtedy był okryty, następne zimy spędził już bez niczego. Ale rośnie w bardzo zacisznym miejscu.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub