Kaktusy i sukulenty zimą.
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak to na mur beton Euphorbia horrida. Też ją mammiaaa pisze:Tak, tak Franiu ten drugiej fotki to Echinopsis eryesii na następnym zdjęciu to jakaś Euphorbia ( horrida bodajże)
Ten pierwszy to może jakiś Myrtillocactus
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
-
- 50p
- Od: 22 paź 2009, o 13:55
Pierwsze zimowanie! prośba o wskazówki.
Witam.
Moje kaktusy nigdy nie były zimowane. Teraz wiem, dlaczego nigdy mi nie kwitły( z wyj. Wilczomlecza lśniącego ? Euphorbii millii, która kwitnie i rosnie cały czas.)
prawdzie dużo o zimowaniu czytałem, ale chyba jeszcze nie wszystko wiem. Mam pare pytań:
1. Od czego zacząć ? od podziału na zimnolubne i ciepłolubne?
Z tego co wyczytałem zimnolubne powinny byc zimowane w temp nie spadającej poniżej zera i nie przekraczającej maksymalnie 12`C.
Co do kaktusów ciepłolubnych 10-12`C to minimalna temp. do ich zimowana, a jaka jest maksymalna? Ponieważ kaktusy hoduje w pokoju nieogrzewanym więc w zime temp. na parapecie raczej nie spadła by poniżej 12`C Dziś w nocy było na parapecie 18`C Wiec kaktusy ciepłolubne mógłbym chyba pozostawić na parapecie w pokoju ?
2.Euphorbie millii chyba najrozsądniej bedzie zostawić na parapecie? ona chyba nie musi zimować skoro całorocznie kwitnie, ma liscie i potrzebuje co jakiś czas dawki wody, by kwiaty i liście nie uschły.
3. Pomieszczenie. Do wyboru mam 3 pomieszczenia:
- piwnica( sucha ale jest tam bardzo mało światła a ściany dawno nie były bielone)
- pomieszczenie gospodarcze na podwórku( dwa okienka, przez które wpada swiatło, sucho, ale obawiam się, że w zime temp. może spaść ponizej zera.
- komórka w mieszkaniu - chłodne, nieogrzewane miejsce, najbardziej suche z wymienionych, otwierane okienko(mozliwość wentylacji), półeczka przy oknie. To pomieszczenie najbardziej by mi odpowiadało ponieważ kaktusy miałbym cały czas na oku.
Czy w pomieszczeniu do zimowania kaktusy powinny mieć dostęp do światła czy powinno być ciemno?
na razie tyle pytań, ze każdą odpowiedź i wskazówkę bedę bardzo wdzięczny.
Moje kaktusy nigdy nie były zimowane. Teraz wiem, dlaczego nigdy mi nie kwitły( z wyj. Wilczomlecza lśniącego ? Euphorbii millii, która kwitnie i rosnie cały czas.)
prawdzie dużo o zimowaniu czytałem, ale chyba jeszcze nie wszystko wiem. Mam pare pytań:
1. Od czego zacząć ? od podziału na zimnolubne i ciepłolubne?
Z tego co wyczytałem zimnolubne powinny byc zimowane w temp nie spadającej poniżej zera i nie przekraczającej maksymalnie 12`C.
Co do kaktusów ciepłolubnych 10-12`C to minimalna temp. do ich zimowana, a jaka jest maksymalna? Ponieważ kaktusy hoduje w pokoju nieogrzewanym więc w zime temp. na parapecie raczej nie spadła by poniżej 12`C Dziś w nocy było na parapecie 18`C Wiec kaktusy ciepłolubne mógłbym chyba pozostawić na parapecie w pokoju ?
2.Euphorbie millii chyba najrozsądniej bedzie zostawić na parapecie? ona chyba nie musi zimować skoro całorocznie kwitnie, ma liscie i potrzebuje co jakiś czas dawki wody, by kwiaty i liście nie uschły.
3. Pomieszczenie. Do wyboru mam 3 pomieszczenia:
- piwnica( sucha ale jest tam bardzo mało światła a ściany dawno nie były bielone)
- pomieszczenie gospodarcze na podwórku( dwa okienka, przez które wpada swiatło, sucho, ale obawiam się, że w zime temp. może spaść ponizej zera.
- komórka w mieszkaniu - chłodne, nieogrzewane miejsce, najbardziej suche z wymienionych, otwierane okienko(mozliwość wentylacji), półeczka przy oknie. To pomieszczenie najbardziej by mi odpowiadało ponieważ kaktusy miałbym cały czas na oku.
Czy w pomieszczeniu do zimowania kaktusy powinny mieć dostęp do światła czy powinno być ciemno?
na razie tyle pytań, ze każdą odpowiedź i wskazówkę bedę bardzo wdzięczny.
Re: Pierwsze zimowanie! prośba o wskazówki.
Myśle ,że jeśli w tej komórce temperatura utrzymuje się na poziomie około 12'C to jest to na pewno odpowiednie miejsce do zimowania dla większości kaktusów, w takich warunkach wstrzymaj całkowicie ich podlewanie. Te bardzej ceiepłolubne myśle,że możesz pozostawic w pokojautak samo euphorbie. Co do podlewanie tej euphorbi to nalezy ją podlewać również zimą choć oczywiście w ograniczonym stopniu w porównaniu z wiosną\latem.
- aga128
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj. Ja jestem nowa na tym forum i żaden ze mnie ekspert,ale Bartosz ma racje i chyba wszystko Ci powiedział. Ja tylko dodam że za dużo światła w zimie wcale nie służy( moim) kaktusom. Niektóre zaczęły rosnąć już w styczniu i potraciły swój pokrój .
pozdrawiam
pozdrawiam
Nieszczęścia innych są nam obojętne, chyba że sprawiają nam przyjemność.
-
- 50p
Bardzo mnie cieszy fakt, że nie muszę wynosić kaktusów do piwnicy czy innego miejsca. Ja przez kilka lat miałem kaktusy na parapecie w pokoju, nie zdejmowałem ich na zimę i nie powykrzywiały się wprawdzie, ale też nie kwitły... teraz chce zrobic co w mojej mocy by zakwitły.
Światło nie słuzy ale niwielka ilosc jak widać na zdjęciu przez to małe okienko chyba nie zaszkodzi ?Jest to okno od strony pólnocnej. Widziałem na zdjęciach w internecie ze niektórzy chowaja kaktusy do całkiem ciemnych piwnic w zimę, do skrzynek czy kartonów. Wiec myślałem że kaktusy w okresie zimowania nie mogą mieć też światła. Ale skoro Bartosz mówi że to dobre miejsce to jest to dla mnie dobra informacja
Światło nie słuzy ale niwielka ilosc jak widać na zdjęciu przez to małe okienko chyba nie zaszkodzi ?Jest to okno od strony pólnocnej. Widziałem na zdjęciach w internecie ze niektórzy chowaja kaktusy do całkiem ciemnych piwnic w zimę, do skrzynek czy kartonów. Wiec myślałem że kaktusy w okresie zimowania nie mogą mieć też światła. Ale skoro Bartosz mówi że to dobre miejsce to jest to dla mnie dobra informacja
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kto wpadł na pomysł, że kaktusom zimą światło nie służy Takiej rewelacji to przez całe moje życie jeszcze nie czytałem.
To, że kaktus zaczął rosnąć było spowodowane zbyt wysoką temperaturą.
To, że kaktus zaczął rosnąć było spowodowane zbyt wysoką temperaturą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- aga128
- 50p
Tomku Ty tu jesteś ekspertem, ja napisałam co się stało z moimi kaktusami. temperatura była 11 stopni w dzień nawet mniej bo wietrze kaktusy gdy jest słońce. Mimo to te najbliżej szyby zaczęły rosnąć. Napisałam fakty a nie bajki.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To wyobraź sobie co by się stało z Twoimi roślinkami, gdyby były w tej samej temperaturze i w ciemności.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- aga128
- 50p
Tomku. Ja się wypowiem jeszcze ostatni raz i już się nie będę oddzywać bo chyba pokrętnie i nie zrozumiale pisze. Wszyscy wiedzą że kaktusy potrzebują dużo światła i wcale nie mówiłam że mogą zimować w ciemnościach. Moje stoją przy oknie 2,4m szerokości i 2,5m wysokości. Mam jeszcze to szczęście że od południowej strony w zimie w słoneczne dni mam bardzo dużo światła, w lecie gdy słońce jest wysoko nie zagląda do okien, przechodzi nad dachem i mam go tylko o wschodzie i o zachodzie ale wtedy moje roślinki są na podwórku i mają słonka pod dostatkiem.
pozdrawiam
pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zatem należy się tylko cieszyć, że masz tak dobre warunki do zimowania roślin. Powodem ich wzrostu zimą mogło być również nagromadzenie zbyt dużej ilości wody w tkankach. Zwyczajnie nie zdążyły jesienią wystarczająco się odwodnić i zbyt napite rozpoczęły zimowanie. Wtedy takie problemy mogą także się pojawić. Dlatego tak ważne jest odpowiednio wczesne zaprzestanie podlewania roślin jesienią, by w zimę weszły we właściwym stanie - odwodnione i bez fazy wzrostu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
Moje roslinki już mają bardzo sucho miejsce wg waszych opini - odpowiednie, wiec zostało mi tylko rozdzielić kaktusy na zimno i ciepłolubne. Ciepłolubne zostawie w pokoju na parapecie, ponieważ pokój, w którym trzymam kaktusy nie jest ogrzewany wiec temp. w zimę na pewno nie przekroczy 18`C ale też nie spadnie poniżej 12`C. Natomias Zimnolubne wyniosę do komórki.
Mialbym jeszcze malutką proźbę: pomoglibyście mi określic nazwy oraz to czy są zimnolubne czy ciepłolubne dla niżej wymienionych kaktusów?
wzór:
numer. nazwa ? | zimno czy ciepłolubny?
1. ? | ?
2. ? | ?
3.Mammillaria Carmenae | ?
4.Opuntia tunicata | ?
5. jakiś Ferocactus ? | ?
6. ? | ?
7.Echinopsis `Holly Gate` | zimnolubny ?
8. Echinocactus grusonii | ciepłolubny ?
9. Cereus Peruvianus | ?
10. Cleistocactus srausii | ?
11. Mammillaria backebergiana | ?
Mialbym jeszcze malutką proźbę: pomoglibyście mi określic nazwy oraz to czy są zimnolubne czy ciepłolubne dla niżej wymienionych kaktusów?
wzór:
numer. nazwa ? | zimno czy ciepłolubny?
1. ? | ?
2. ? | ?
3.Mammillaria Carmenae | ?
4.Opuntia tunicata | ?
5. jakiś Ferocactus ? | ?
6. ? | ?
7.Echinopsis `Holly Gate` | zimnolubny ?
8. Echinocactus grusonii | ciepłolubny ?
9. Cereus Peruvianus | ?
10. Cleistocactus srausii | ?
11. Mammillaria backebergiana | ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wszystkie roślinki z fotek powinny być zimowane w temperaturach ok. 12*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek