Domowo i zdrowo cz. II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Po konsultacji z Piotrem i z Jego błogosławieństwem wstawiam link do wątku o ziarnach kefirowych ,które są rozpowszechnione na całej kuli ziemskiej i nie wiadomo czemu,nazywane grzybkiem tybetańskim. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=56
Należy się pewne sprostowanie.Napisałem ,że odcedzam grzybek.Trzeba go jeszcze na plastikowym sitku dobrze wycisnąć niemetalową łyżką.Najlepsza plastikowa,drewno trudno utrzymać w czystości.Zaszczepione ziarnami mleko można pozostawić w temp pokojowej na dłużej niż 12 godzin,aż do oznak podchodzenia serwatką.Nie pogarsza to jakości kefiru.Należy go dobrze wytrząść,odcedzić i schować do lodówki na 2-3 dni,żeby dojrzał.Jest wtedy gęściejszy i mocniejszy w smaku ,bo więcej kefiranu ( http://www.aptekarzpolski.pl/index.php? ... &Itemid=86 ) rozpuszcza się w mleku.Taki kefir zawiera tylko śladowe ilości laktozy,co szczególnie ważne jest dla osób z jej nietolerancją.
Lektura przed snem.Trochę wiadomości o O.Grande http://www.prometeusze.pl/o_grande.php
I jego zaleceniach na długie,zdrowe życie. http://www.google.pl/webhp?sourceid=chr ... de%20kefir
Należy się pewne sprostowanie.Napisałem ,że odcedzam grzybek.Trzeba go jeszcze na plastikowym sitku dobrze wycisnąć niemetalową łyżką.Najlepsza plastikowa,drewno trudno utrzymać w czystości.Zaszczepione ziarnami mleko można pozostawić w temp pokojowej na dłużej niż 12 godzin,aż do oznak podchodzenia serwatką.Nie pogarsza to jakości kefiru.Należy go dobrze wytrząść,odcedzić i schować do lodówki na 2-3 dni,żeby dojrzał.Jest wtedy gęściejszy i mocniejszy w smaku ,bo więcej kefiranu ( http://www.aptekarzpolski.pl/index.php? ... &Itemid=86 ) rozpuszcza się w mleku.Taki kefir zawiera tylko śladowe ilości laktozy,co szczególnie ważne jest dla osób z jej nietolerancją.
Lektura przed snem.Trochę wiadomości o O.Grande http://www.prometeusze.pl/o_grande.php
I jego zaleceniach na długie,zdrowe życie. http://www.google.pl/webhp?sourceid=chr ... de%20kefir
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu polędwica ok, nawet za bardzo nie obeschła skórka, co często się dzieje. Moje gratulacje.Jaki ma smak ?
Proponuję przed następnym krojeniem dobrze naostrzyć nóż. .
Jako dojrzewający dobrze też sprawdza się kark. jednak należy go intensywniej obtoczyć ziołami i
nigdy do mieszaniny nie dodawać cukru, co niedawno przeczytałem na FO, no cóż......no coments.
Popytam, może taką jak moja praska, tylko 1.5 kg się znajdzie ? Mam ją prawie 10 lat i ciągle wygląda jak nowa.
Janusz , ale będziemy naładowani saprofitami, nic tylko pić i nie chorować.
Fajny jest żydowski przepis na gotowanie ziemniaków z cebulą , kminkiem i w mleku/wodzie.
Proponuję przed następnym krojeniem dobrze naostrzyć nóż. .
Jako dojrzewający dobrze też sprawdza się kark. jednak należy go intensywniej obtoczyć ziołami i
nigdy do mieszaniny nie dodawać cukru, co niedawno przeczytałem na FO, no cóż......no coments.
Popytam, może taką jak moja praska, tylko 1.5 kg się znajdzie ? Mam ją prawie 10 lat i ciągle wygląda jak nowa.
Janusz , ale będziemy naładowani saprofitami, nic tylko pić i nie chorować.
Fajny jest żydowski przepis na gotowanie ziemniaków z cebulą , kminkiem i w mleku/wodzie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wolę bez kminku,bo odlany wywar zaprawiony posiekanym koperkiem/szczypiorkiem jest doskonałą popitką do drugiego dania.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Piotrze miło mi bylo przeczytać taką opinię za pierwszy mój wyczyn, na pewno będzie się u mnie działo a co do praski jak twoja chętnie, jak tylko będziesz miał taką możliwość jestem zainteresowana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Biotit
Krysiu, niestety nie znalazłem praski takiej jak moja, ale kilka Koleżanek z FO kupiło praski od Kolegi z WD, może się do Ciebie odezwą, jak im się sprawują. Też te praski polecam.
Został mi kawał ozora wołowego , więc zrobiłem go w galarecie,a że za dużo kupiłem chrzanu do domowego antybiotyku, to zrobiłem, dodałem śmietanę i sok z cytryny.Ostry jest, że aż miło.
Został mi kawał ozora wołowego , więc zrobiłem go w galarecie,a że za dużo kupiłem chrzanu do domowego antybiotyku, to zrobiłem, dodałem śmietanę i sok z cytryny.Ostry jest, że aż miło.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
PIOTRZE ozorki kuszą podniebienie ale na tym się to u mnie skończy, w sprawie praski będę się rozgladać a może namiary na kolegę z WD
pozdrawiam
pozdrawiam
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Piotrze
Dobrze , że przypomniałeś o ozorach wołowych . Nie przygotowywałam ich już bardzo dawno , może z rok .
Narobiłeś mi na nie takiego smaku , że w tygdniu muszę je obowiązkowo kupić i zrobić .
Robię w galarecie , ale robię też na ciepło z sosem chrzanowo-musztardowym .Pycha !
Zdjęcie ozorów w galarecie niezykle apetyczne .
Dobrze , że przypomniałeś o ozorach wołowych . Nie przygotowywałam ich już bardzo dawno , może z rok .
Narobiłeś mi na nie takiego smaku , że w tygdniu muszę je obowiązkowo kupić i zrobić .
Robię w galarecie , ale robię też na ciepło z sosem chrzanowo-musztardowym .Pycha !
Zdjęcie ozorów w galarecie niezykle apetyczne .
Pozdrawiam, Beata.
- Biotit
Borówka do mięs białych
jest to bardzo smaczny dodatek do pieczonych kurczaków,kuchnia wileńska.
Składniki:
1kg borówek jesiennych
1 kg twardych jabłek (np Golden Delicious)
0,5 kg słodkich twardych gruszek (np Williams)
1 kg cukru
Wykonanie:
w rondlu miedzianym wlać 50 ml wody i wrzucić umyte borówki, smażyć ok 15 min na małym ogniu, dodać cukier, a po chwili jak się rozpuści dodać pokrojone w cząstki bez skórek jabłka i po kolejnych 10 min gruszki. całość smażyć ok 15 min. odstawić do chłodu na 24h.
Następnego dnia przesmażyć, od chwili zagotowania przez 10 min. Gorące przekładać do słoików i pasteryzować 15 min w kąpieli wodnej.
Po 2-3 tyg konsumpcja. Smak powstaje zrównoważony: słodko, cierpki, l.kwaskowy.
jest to bardzo smaczny dodatek do pieczonych kurczaków,kuchnia wileńska.
Składniki:
1kg borówek jesiennych
1 kg twardych jabłek (np Golden Delicious)
0,5 kg słodkich twardych gruszek (np Williams)
1 kg cukru
Wykonanie:
w rondlu miedzianym wlać 50 ml wody i wrzucić umyte borówki, smażyć ok 15 min na małym ogniu, dodać cukier, a po chwili jak się rozpuści dodać pokrojone w cząstki bez skórek jabłka i po kolejnych 10 min gruszki. całość smażyć ok 15 min. odstawić do chłodu na 24h.
Następnego dnia przesmażyć, od chwili zagotowania przez 10 min. Gorące przekładać do słoików i pasteryzować 15 min w kąpieli wodnej.
Po 2-3 tyg konsumpcja. Smak powstaje zrównoważony: słodko, cierpki, l.kwaskowy.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Piotrze , zrobiłam miksturę przeciwnowotworowa z chili i ..... się uzależniłam no możne nie do tego stopnia żeby pic całymi kieliszkami i w nocy latać do lodówki po kolejna porcje ,ale baaardzo mi smakuje.
- Biotit
Pamiętaj, żeby następna porcja była mocniejsza.
Poza tym przypominam, że kapsaicyna działa b.dobrze na ból gardła, nic tylko pić.
Poza tym przypominam, że kapsaicyna działa b.dobrze na ból gardła, nic tylko pić.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam Nie miałam pojęcia, że na FO są wątki kulinarne , a jeszcze dodatkowo takie ciekawe jak twój. Przeglądnęłam kilkanaście stron z pierwszej części, dotarłam do kilku przepisów na nalewki, pokazałam mężowi, który w tym roku zaczął zabawę z domowymi winami i... zostałam jasno poinstruowana, że mam się wpisać, żeby nam nie uciekło
Piotrze podziwiam to co robisz. W czasach wszechobecnych "gotowców" i niechlujnego żywienia ty stawiasz na naturalność i wartości jakie niesie ze sobą to co jemy. Nie wiem czy będę się wiele udzielała, bo ja raczej z tych co to siedzą głównie przy piekarniku (jutro pierwsza część świątecznych pierniczków ), ale chętnie poczytam przepisy na mięska, alkohole czy inne specyfiki
Piotrze podziwiam to co robisz. W czasach wszechobecnych "gotowców" i niechlujnego żywienia ty stawiasz na naturalność i wartości jakie niesie ze sobą to co jemy. Nie wiem czy będę się wiele udzielała, bo ja raczej z tych co to siedzą głównie przy piekarniku (jutro pierwsza część świątecznych pierniczków ), ale chętnie poczytam przepisy na mięska, alkohole czy inne specyfiki
-
- 200p
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Nie widzę już swojego postu chyba znikł. Głosować nie mogę ,bo mam mało postów , myślałam że pogratulować mogę.
Ja też bardzo lubię czytać wątki Piotra, mało tego to jeszcze z nich korzystam. Teraz czekam na obiecany przepis na nalewkę z bursztynu.
Ja też bardzo lubię czytać wątki Piotra, mało tego to jeszcze z nich korzystam. Teraz czekam na obiecany przepis na nalewkę z bursztynu.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- Biotit