Złamany pęd kwiatowy falenopsisa
Re: Złamany pęd kwiatowy falenopsisa
Dzięki za odpowiedź, oby się tak stało
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ratowanie storczyków
Niestety niechcący złamał mi się pęd kwiatowy na storczyku. Na roślinie został mi teraz urwany 5-centymetrowy badyl. Pytanie co teraz z nim zrobić? Zostawić? Przyciąć? Można jakoś ukorzenić złamany pęd (ma jakieś 7 cm długości)?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Możesz zostawić, tak jak jest. Z pędu mogą wyrosnąć nowe kwiaty albo keiki. Jeśli nie, po prostu sam uschnie.
- MartisM
Ok, dzięki za odzew Nie spodziewałam się, że pędy kwiatowe storczyków są aż tak kruche. Złamał mi się przy próbie przymocowania go do podpory. Następnym razem będę bardziej ostrożna
Pozdrawiam Marta
Też mi się to zdarzyło Na szczęście wyrósł nowy pęd.
Przez własną głupotę złamałam świeżo wyrastający pęd kwiatowy. Rósł tak dziwnie, że chciałam go wyprostować i potem trzask na moje oko miał 1,5 cm ale mimo wszystko strasznie mi go szkoda.
- MartisM
Zostawiłam i widzę, że wyrasta nowy pęd Oprócz tego z drugiej strony właśnie pokazał się drugi pęd kwiatowyrena77 pisze:Możesz zostawić, tak jak jest. Z pędu mogą wyrosnąć nowe kwiaty albo keiki. Jeśli nie, po prostu sam uschnie.
Teraz się zastanawiam w jaki sposób przymocować pędy do podpory, żeby się znowu nie złamały.
Pozdrawiam Marta
Poczekaj, aż będzie odpowiednio długi. Potem możesz przymocować do podpórki np. specjalnym klipsem.
Hej!
kupiłam tydzień temu na przecenie phal za 15 zł. Jest o dziwo w dobrym stanie (załączam zdj), korzenie ma ładne zielone, liście w bardzo dobrym stanie, tylko jest lekko krzywy i ma złamany pęd/łodyge (obstawiam że dlatego 15 zł kosztował), łodyga jeszcze nie jest uschnięta, a jasnozielona i zastanawiam się: czy ona się "zregeneruje" i pójdzie w górę i coś z tego będzie czy uschnie. Wiem, że storczyki same decydują co dla nich najlepsze.
Pozdrawiam!
kupiłam tydzień temu na przecenie phal za 15 zł. Jest o dziwo w dobrym stanie (załączam zdj), korzenie ma ładne zielone, liście w bardzo dobrym stanie, tylko jest lekko krzywy i ma złamany pęd/łodyge (obstawiam że dlatego 15 zł kosztował), łodyga jeszcze nie jest uschnięta, a jasnozielona i zastanawiam się: czy ona się "zregeneruje" i pójdzie w górę i coś z tego będzie czy uschnie. Wiem, że storczyki same decydują co dla nich najlepsze.
Pozdrawiam!
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Piszesz nie o trzonie łodygi, z której wyrastają liście, tylko o pędzie kwiatowym, z którego ponownego kwitnięcia już nie będzie.
Przesadź od razu do nowego podłoża.
Przesadź od razu do nowego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta