Poziomki - uprawa cz. 3
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 3
Jak mają listek właściwy możesz śmiało pikować, a to wyciąganie się może być spowodowane niedostatkiem światła .
- Pozdrawiam Jurek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2015, o 11:58
Śliczne są te wasze poziomki aż troszkę zazdrość bierze
Moje w porównaniu to jeszcze maleństwa, ale mam nadzieję, że zdążą podgonić żeby było je widać po wysadzeniu na grządkach
pozdrawiam, Kluska
Moje w porównaniu to jeszcze maleństwa, ale mam nadzieję, że zdążą podgonić żeby było je widać po wysadzeniu na grządkach
pozdrawiam, Kluska
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
To moje poziomki Yellow Wonder i Regina. Wolno rosną albo ja mam mało cierpliwości po pomidorach Wysiwałam 10 marca i były już raz pikowane bo bardzo gęsto rosły. Myślicie że dadzą sobie radę w takich zbiorczych pudełkach ? Widziałam gdzieś filmik gdzie dziewczyna wsypuwała po kilkanaście nasionek do jednego kubka i z tego powstawała jedna sadzonka - czy to znaczy że taka sadzonka składa się z kilku-kilkunastu roślinek ? Zdziwiło mnie to bo myślałam że z każdego nasionka poiwnnam mieć sadzonke.
-
Jednak oświetlenie ma bardzo duże znaczenie. Poziomki, które długo rosły pod lampą sodową w domu a następnie trafiły do tunelu są znacznie większe od tych sadzonych do multiplatu. Jutro postaram się po przeniesieniu poziomek rosnących w multiplacie do tunelu zrobić im zdjęcie. Rosną bardzo powoli.
LaKamila Z każdego nasionka, które wykiełkuje wyrośnie tylko jedna roślinka. Jeżeli ktoś wysiał większą ilość nasion do kubka a potem miał tylko jedną roślinkę to znaczy, że ten ktoś usuwał słabsze siewki i zostawił tylko jedną najsilniejszą.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Przemek, na poprzedniej stronie wrzycałeś zdjęcia poziomek z końca marca i chyba 9.04. Czy to sa te same roślinki ? Bo jest ogromna różnica. Moje są mniej więcej jak te z pierwszego. I wolno rosną. Aż się boję że nie będzie z tego owoców w tym roku.
-
Moje poziomki-nasiona były wyłożone na wacikach kosmetycznych 22 lutego a 28 lutego trafiły do ziemi. Pierwsze kiełkujące nasiona poziomek trafiły do multiplatu a reszta trafiła do 3 małych doniczek. I tak sobie rosną. To są te same rośliny. Jak wystartują to później już szybko rosną. Jutro przepikuję te rosnące w doniczkach do pierścieni (teoria mówi o pikowaniu gdy roślinki mają 2-3 listki a wysadzaniu do gruntu gdy mają 4-6 liści). Spokojnie Kamilo Twoje poziomki wkrótce przyspieszą wzrost (jest coraz lepsze nasłonecznienie) i będziesz miała owoce na pewno w tym roku.
-
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Nie wiem, czy to można nazwać uprawą, ale dzisiaj wykopaliśmy z łąki chyba ze sto dzikich, rozłogowych poziomek i wsadziłam je między drzewa owocowe Niektóre nawet kwitną już. Mam nadzieję, że ładnie zadarnią ziemię
Moje, sadzone rok i dwa lata temu, hodowane z nasionek, też już kwitną. Jestem zdumiony. Czyżbym miał w tym roku mieć własne poziomki? Oby! Rok temu zjadłem dwa owoceZielonaZabka pisze:Niektóre nawet kwitną już.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Bonifacy pisze:Moje, sadzone rok i dwa lata temu, hodowane z nasionek, też już kwitną. Jestem zdumiony. Czyżbym miał w tym roku mieć własne poziomki? Oby! Rok temu zjadłem dwa owoceZielonaZabka pisze:Niektóre nawet kwitną już.
Jadłem owoce już tego samego roku w którym były wysiewane tak że coś u Ciebie poszło nie tak.
- Pozdrawiam Jurek
No być może. Coś tam miałem w zeszłym roku, te 2 poziomki. Obstawiałbym, że były na sadzonkach z roku 2014. Ja swoich nie nawożę, pewnie to błąd. Muszę je dokarmić.