Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

A u mnie piękne słońce dzisiaj, tylko ze ja jeszcze słaba i łapie mnie jeszcze kaszel. A poza tym rodzina by mnie zlinczowała jakbym powiedziała, ze w niedzielę chce jechac na działkę, zeby wykopać jedno drzewo a drugie posadzić... ;:224
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie mam szans na posadzenie moich dwóch różanych nabytków do gruntu. Powód, nowe nieco wybielone i wydelikacone przyrosty.Róże były kupowane w kartonie z oferty marketowej.Na szczęście nie są zbytnio wyciągnięte. Teraz są posadzone w doniczki do róż, stoją na balkonie a na noc z przymrozkami nakrywane są kartonem. Dzisiaj mają trzeci dzień leżakowania i już widać że przyrosty zielenieją.
Agata
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkim brakuje słoneczka a najbardziej młodym sieweczkom, marzec nie przynosi radości tylko przygnębienie. ;:222
Może za tydzień wszystko się zmieni :?: a może nie ;:oj wszak to przestępny rok i wszelkie anomalie dozwolone. ;:202
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie, kochani w piękną słoneczną niedzielę!!!

Wiem. Nie wszyscy cieszą się dzisiaj słoneczkiem. ;:131
U mnie ślicznie ogrzewa roślinki i pobudza je do wzrostu. ;:3 ;:3 Przynajmniej te na parapetach. Jaki ma wpływ na działkowe, zobaczę jutro. ;:108

Izuniu [IzabelaS] - ja nie mam problemu z przetrzymaniem roślin w domu. Mieszkam na 9. piętrze, mam balkon - loggię od strony południowej, niczym nie zasłonięty i dwa wysokie foliaczki. Tam rośliny mogą sobie mieszkać jak długo będzie trzeba. ;:333

Ewelinko - wszystko nie urośnie. Nigdy tak nie jest, zawsze są jakieś straty, dlatego sieję więcej. Zwykle te najsilniejsze rośliny ładnie urosną. Od przybytku głowa nie boli. Chętni na nadwyżki zawsze są.
Twoje życzenie ;:3 spełniło się w całej rozciągłości.

Marysiu [Maska] - a ja w styczniu będę siała. Heliotropy. One wolniutko rosną, a bardzo je lubię. ;:303
W tym roku wyjątkowo mało słońca i stąd takie straty w wysiewach. W przyszłym roku może być odwrotnie i wtedy żałowałoby się braku wcześniej zasianych roślinek.

Iwonko [Iwona i P....] - tę różyczkę kupiłam w Biedronce za całe 6,50 zeta. ;:224

Soniu - mam nadzieję, że wszystko z różami będzie w porządku. Jutro wsadzę tę ostatnio kupioną i jeśli słoneczko dalej będzie grzać, to z radością popracuję sobie na działeczce. ;:63

Irenko - nie wszystkie rośliny dotrwają do czasu wysadzenia do gruntu. Część zawsze ginie. Nieliczne najsilniejsze spokojnie się pomieszczą.
Ja też na jutro nastawiłam się na wytężoną pracę. Zapowiadają słońce. Oby się spełniły te prognozy. ;:138

Julio - w Biedronce mają spory wybór róż. Głównie wielkokwiatowe i rabatowe. Ale są też pnące.
Parapety, owszem, zastawione, jest więc nadzieja, że coś z tego urośnie. ;:215

Dorotko 71 - wykiełkowało wszystko, ale część już padła, a jakaś część jeszcze zginie. To co zostanie, wystarczy na zapełnienie działki.
Dawniej bałam się sadzić róże zbyt wcześnie. Zaryzykowałam, bo skoro tyle osób tak radzi, to znaczy, że wiedzą, co mówią czy piszą.
Za wszystkie porady jestem ogromnie wdzięczna. ;:4

Kasiu [vimen] - u mnie też ;:3
W niedzielę ja nigdy nie pracuję fizycznie. Poza garami, oczywiście. Wszak obiadek niedzielny musi być. ;:306
Nie choruj już, bo mamy mieć kilka słonecznych dni, w czasie których dużo można będzie zrobić w ogrodzie. ;:138

Agatko - muszę dokładnie obejrzeć swoją nowo nabytą różyczkę, bo ona też z marketu.
Miałam zamiar jutro ją wysadzić do gruntu, ale może jest z nią tak, jak z Twoimi. ;:218

Staszko - to myślisz, że ten brak słońca zawdzięczamy lutemu? Że dłuższy? A to łobuz! ;:134
Już się zmienia. Mam słoneczko i niech tak będzie jak najdłużej. ;:138

Na pocieszenie znalazłam rano taki kwiatulek.

Obrazek

Tak wyglądają teraz moje heliotropy.

Obrazek

Obrazek

Obfociłam dwa z dziewięciu.

A tak chryzantemy jadalne tu: jedna z kilkunastu.Obrazek

Słoneczka życzę Wam wszystkim na dzisiejsze popołudnie i na kolejne dni. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko, heliotropy tylko patrzeć jak będą miały pączki kwiatowe, duże już są ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko witam Cię w niedzielne popołudnie! ;:168
Kwiatulek to chyba Wielkanocnik? u mnie jeszcze nie kwitnie, pewnie myśli że Wielkanoc w kwietniu :;230
Heliotropy super z tego co pamiętam będziesz je uszczykiwać? a chryzantemę to zaraz będzie spożywać, bo do 15 maja ...ho ho! Ja siałam na rozsadniku na wolnym powietrzu i szybko rosła i jeszcze szybciej kwitła :D
Dzień ponury i zimny więc grzeję się w domu przy komputerze :;230 Coś sobie chyba wrzucę w doniczki tak dla poprawienia humoru :lol:
Trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Jesusmaria,Lucynko, co to są chryzantemy jadalne??? Pierwsze słyszę o takowych.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Dobrze, że do Ciebie zajrzałam. Od razu humor się poprawił. U nas masakra dzisiaj. Zimno jak diabli, słońca nie ma. Chandra dopada w zastraszającym tempie. ;:222
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Heliotropki jakie dorodne ;:215 Moje w końcu popikowane dzisiaj więc myślę, że troszkę podgonią teraz ze wzrostem ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Rosną Twoje zasiewy jak na drożdżach.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Moje heliotropy dopiero listki właściwe wypuszczają,i jeszcze się pochwalę ,że dziś zostałam babcią :tan ,po najgorszym tygodniu w moim życiu.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko [00..] - heliotropom jeszcze daleko do pąków. Nawet nie dorosły jeszcze do momentu uszczykiwania wierzchołków wzrostu.
Chociaż gdyby zostawić bez ingerencji, to rzeczywiście wkrótce zaczęłyby kwitnąć, ale one mają się najpierw rozrosnąć, by później miały więcej pąków i kwiatów. :tan

Marysiu [Maska] - mój kwitnący doniczkowy to jakiś dziwak: grudniko - wielkanocnik, bo w grudniu miał kilka kwiatków i teraz też będzie miał kilka. :;230 :;230
Heliotropy wkrótce będą uszczykiwane. Jeszcze trochę dam im podrosnąć.
Skoro ta chryzantema tak szybko dojrzewa, to dobrze, że wysiałam tylko kilka nasionek. W sumie to wcześniej sobie o niej poczytałam. Będę wysiewać sukcesywnie, by jej jak najwięcej wykorzystać. :tan
No popatrz: u mnie cudne słońce, u Ciebie ... lepiej nie mówić. ;:222
Jutro będzie lepiej, czego Ci z ;:167 życzę.

Izuniu [IzabelaS] - Ta jadalna to chryzantema, której ja też nie znałam, dopóki nie dostałam nasionek od Marysi Maski. ;:224
A skoro jiż dostałam te nasionka, to poczytałam sobie o tej roślinie i z chęcią będę ją uprawiała. ;:333
Poniżej podaję Ci link do strony dokładnie opisującej wszystkie walory i sposoby wykorzystania tej chryzantemy w kuchni.
http://ziolazodleglychkrain.blogspot.co ... -suey.html

Dorotko 71 - na jutro postaram się dmuchnąć w słoneczko, by popłynęło również w Twoje strony. ;:79

Aniu - najpierw popikowanym, roślinkom korzonki się rozrosną, a za chwilę ruszy część nadziemna. Żeby tylko słoneczka im nie zabrakło, bo one to najbardziej lubią. ;:108

Kasiu [klarag] - gdyby było więcej słoneczka, rosłyby lepiej, zwłaszcza heliotropy, choć nie tylko one.

Tereniu [tencia] - moje najserdeczniejsze gratulacje szczęśliwa Babuniu! ;:138 ;:138 ;:138
Nieważny miniony tydzień, najważniejsze są narodziny nowego członka rodziny. Wyczekiwanego przecież. ;:86
A heliotropy też urosną. Spokojnie oddaj się cała radości związanej z powiększeniem rodziny. ;:33

Cudne słonko towarzyszyło mi przez całą niedzielę, a potem ślicznie sobie odchodziło do swojego łóżeczka.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Dmuchaj, dmuchaj kochana. Bez słońca ciężko żyć.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”