SEZON 2007
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po krótkiej przerwie weszłam na Forum ,a tu - niespodzianka ! Zaroiło się od nowych , pięknych rododendronów, zabarwiło masą zdjęć !
Broniuszu - wreszcie doczekaliśmy się Twoich piękności ! Całkiem spora kolekcja . Może znasz nazwy gat. i odmian ? Podaj , proszę .
RoksiSk- Śliczny !!!
artipas - niesamowity ten niebieski/ fioletowy? Czy faktycznie ma taki kolor czy to sprawka zdjęcia ? Podaj ,proszę , jego nazwę .
Mirabilis-11 lat , no ale okazy !Takie wielkie krzewy i widać ,że w b. dobrej kondycji . Podziwiam
U mnie już niestety " po" , więc wklejajcie, chociaż sobie pooglądam...
Broniuszu - wreszcie doczekaliśmy się Twoich piękności ! Całkiem spora kolekcja . Może znasz nazwy gat. i odmian ? Podaj , proszę .
RoksiSk- Śliczny !!!
artipas - niesamowity ten niebieski/ fioletowy? Czy faktycznie ma taki kolor czy to sprawka zdjęcia ? Podaj ,proszę , jego nazwę .
Mirabilis-11 lat , no ale okazy !Takie wielkie krzewy i widać ,że w b. dobrej kondycji . Podziwiam
U mnie już niestety " po" , więc wklejajcie, chociaż sobie pooglądam...
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Broniuszu czy na 7 i 8 zdjęciu to rododendron "Blue Tit"?
Kupiłam taki rododendron, ma bardzo podobne kwiaty jak na Twoim zdjęciu, tylko bardziej niebieskie, ale może to być wina oświetlenia. Ma drobne listki.
Dopytuję się bo u Ciebie to już dorodny krzak, więc wiedziałabym jak w przyszłości powinien wyglądać mój.
Piękne są wszystkie rododendrony pokazane na wszystkich zdjęciach. Może dlatego, że ich uroda jest tak ulotna (dosyć szybko przekwitają), takie robią wrażenie na człowieku.
Kupiłam taki rododendron, ma bardzo podobne kwiaty jak na Twoim zdjęciu, tylko bardziej niebieskie, ale może to być wina oświetlenia. Ma drobne listki.
Dopytuję się bo u Ciebie to już dorodny krzak, więc wiedziałabym jak w przyszłości powinien wyglądać mój.
Piękne są wszystkie rododendrony pokazane na wszystkich zdjęciach. Może dlatego, że ich uroda jest tak ulotna (dosyć szybko przekwitają), takie robią wrażenie na człowieku.
magia i piękno tylko tyle na dzisiaj!Pięknie!
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie
Po sprawdzeniu pH okazało sie że u rododenronów ma tylko 3-3,5.Czy przy tak niskim pH mogą żółknąć liscie ,tzn,nie tyle są zółte co porostu jakby tam gdzie biegną nerwy na blaszkach liści jest część jaśniejsze[na nowych przyrostach tylko]Mam jeszcze 1 pytanie, dlaczego nowe pędy zdrowych RH dosłownie wiszą na jednym rododendronie [Grandiflorum].Miał bardzo dużo przyrostów i prawie każdy nowy przyrost wisi, a wygląda zdrowo i zielono, a łodyżka na której są nowe listki wydaje sie jakby uschnięta choc jest zielona Podlewany jest często i nie widzę żadnych oznak chorobowych ,no może dziwi mnie tylko że łodyżki z nowymi przyrostami są lepkie i kleją sie do rąk
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Grażynko poczytaj sobie tutaj o objawach braku poszczególnych mikroelementów.
http://www.aquatech.aplus.pl/forum/viewtopic.php?p=182
Wydaje mi się, że brak jest Twoim rododendronom żelaza, ale przeczytaj dokładnie, i przeanalizuj objawy. Może jeszcze któryś z podstawowych pierwiastków został wypłukany przez deszcze.
Co do zbyt niskiego pH, nigdy nie miałam takiego problemu. Wydaje mi się, że podwyższenie pH nie jet problemem, trochę wapnia,i z głowy, ale czy trzeba podwyższać niech się wypowiedzą znawcy.
http://www.aquatech.aplus.pl/forum/viewtopic.php?p=182
Wydaje mi się, że brak jest Twoim rododendronom żelaza, ale przeczytaj dokładnie, i przeanalizuj objawy. Może jeszcze któryś z podstawowych pierwiastków został wypłukany przez deszcze.
Co do zbyt niskiego pH, nigdy nie miałam takiego problemu. Wydaje mi się, że podwyższenie pH nie jet problemem, trochę wapnia,i z głowy, ale czy trzeba podwyższać niech się wypowiedzą znawcy.