Budleja Dawida - omżyn (Buddleja davidii)
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Budleja
Mario Tereso - a kopczykowałaś ją?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Tym razem nie, akurat wszyscy mocno chorowaliśmy
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jaka odmiana? Jedne rosną do góry, inne na boki. W pierwszym roku pewnie niewiele ponad metr. Od drugiego sezonu spokojnie nawet ponad 2 m wzwyż, 1,5m szeroko. Ale wszystko zależy od odmiany. Istnieją też miniaturki ;)Adrilla pisze: 1. Jaką wielkość (wysokość oraz rozłożystość) mają szansę osiągnąć w tym roku budleje, które zostały posadzone w połowie kwietnia jako około 20-30 cm sadzonki?
Agata
Wczoraj zobaczyłam że moja budlejka odbija, co prawda nie z korzenia ale ma maciupkie pączunie. Puszczją z jednej rachitycznej gałązki tuż przy ziemi. Obok straszy duży wycięty pieniek. W takim razie jest jeszcze szansa na wypuszczenie pędów z korzenia, wtedy b będzie jej więcej.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2010, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@aniawoj - bardzo dziękuję, nie będę w takim razie póki co wykopywać tej pomrożonej bidulki, oby odbiła
@riane - i tu jest mały klops ;) bo nazwy odmian dwóch egzemplarzy znam, a dwóch nie. Te znane to White Profusion i Empire Blue. Natomiast pozostałe dwie mają być w odcieniach różu - jedna jest opisana jako "jasno-różowa" (i to jest właśnie ta pomrożona), a druga jako "bordowa" (przypuszczam, że to raczej niemożliwe i obstawiam w związku z tym ciemny róż). Może kojarzysz, jakie to mogą być odmiany?
@riane - i tu jest mały klops ;) bo nazwy odmian dwóch egzemplarzy znam, a dwóch nie. Te znane to White Profusion i Empire Blue. Natomiast pozostałe dwie mają być w odcieniach różu - jedna jest opisana jako "jasno-różowa" (i to jest właśnie ta pomrożona), a druga jako "bordowa" (przypuszczam, że to raczej niemożliwe i obstawiam w związku z tym ciemny róż). Może kojarzysz, jakie to mogą być odmiany?
Moja jedna budleja zmarzła ,a druga odbija Całe szczęście ,ze wsadziłam wie do jednego dołka.Przynajmniej mam teraz jedną.Moje kopczykowanie i okrycie kora i obornikiem na jesień nic nie dało.Ja myśle ,ze spustoszenie zrobił wiosenny mróz.Obok stała glicynia w donicy i róża pnąca na poręczach.Róża odbiła,ale glicynia i budleja zmarzły.Żal mi glicynii,formowałam je na drzewko
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Moje glicynie formowane na drzewko będą formowane od początku. Puszczają od korzeni...
@Adrilla - White Profusion rośnie pionowo do góry. Będzie wysoka. Empire Blue rośnie poziomo. U mnie tak do 60-80cm wys i nieco więcej szerokości. Pozostałe mogą być siewkami albo szczepkami po siewkach. Jak urosną to będzie wiadomo. Jasny róż to dość częsty kolor u siewek. Bordo brzmi bardziej "odmianowo". Może Summer Beauty (ciemnoróżowa) Albo Black Knight (ciemnofioletowa) . Zobacz tualbo tu.
@Adrilla - White Profusion rośnie pionowo do góry. Będzie wysoka. Empire Blue rośnie poziomo. U mnie tak do 60-80cm wys i nieco więcej szerokości. Pozostałe mogą być siewkami albo szczepkami po siewkach. Jak urosną to będzie wiadomo. Jasny róż to dość częsty kolor u siewek. Bordo brzmi bardziej "odmianowo". Może Summer Beauty (ciemnoróżowa) Albo Black Knight (ciemnofioletowa) . Zobacz tualbo tu.
Agata
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2010, o 16:33
@riane - dziękuję za cenną pomoc Faktycznie White Profusion wypuszcza młode pędy niemal pionowo, natomiast Empire Blue rośnie bardziej na boki i już widać, że jest jakieś 10 cm niższa, mimo że sadzonki były takiej samej wielkości. Jeśli chodzi o "bordową" to bardzo możliwe, że to któraś z tych, które zalinkowałaś...ale będę musiała poczekać, aż zakwitnie, żeby się upewnić, bo kupiłam ją (razem z "różową") na targu i miała tylko zawieszkę z napisem "bordowa", żadnego zdjęcia, ani nic. Cóż, będę miała niespodziankę i napiszę co z niej w końcu wyrosło
Zaś co do umrożonej "różowej" to zauważyłam dziś na "suchym badylku", że w miejscach, z których odpadły pomrożone pędy, pojawiły się małe zielone pączki...a więc chyba żyje Dobrze, że Wasze rady odwiodły mnie od chwycenia za szpadel. Dziękuję!
Zaś co do umrożonej "różowej" to zauważyłam dziś na "suchym badylku", że w miejscach, z których odpadły pomrożone pędy, pojawiły się małe zielone pączki...a więc chyba żyje Dobrze, że Wasze rady odwiodły mnie od chwycenia za szpadel. Dziękuję!
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
A ja już Budleję wykopałam i faktycznie z korzenia się sypało ,była okryta dosyc sporym kopczykiem i nic nie pomogło mróz był cwańszy ode mnie
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
no to ja nie wiem jak wy to wszystko hodujecie u mnie wszystkie budleje odbiły 10 cm nad gruntem- zlikwidowałem jeden szpaler coś ze 20 szt za pomocą siekiery Judaszowce odbijają 1,5 nad ziemią{1,6-1,8m były wysokości} ogólnie gatunki ciepłolubne przetrwały mi bardzo dobrze
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pielęgnacja ,pielęgnacją ,ale wiele zależy od lokalnych warunków, a także sposobu przemieszczania się fali niskich temperatur. Na ten przykład w Łodzi dużo roślin podmarzło, co rzadko się zdarza. KaRo może potwierdzić. Ma wieloletni ogród, wie jak pielęgnować rośliny, a strat w tym roku też nie uniknęła.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Witam! Trzymanie roślin w donicach w zimie na podwórku to porażka. Trzeba było tą donicę schować do piwnicy. Ja testowałem tej zimy bambusa u mnie zakopany w gruncie i przykryty gałęziami tuji, drugi u brata w donicy w zadaszonym miejscy przy samej ścianie domu która niby powinna podwyższać temperaturę. Oczywiście u mnie bambus ładnie przeżył a u brata wymarzł. Korzenie przemarzły i finito.
PESTKA@ pisze:Moja jedna budleja zmarzła ,a druga odbija Całe szczęście ,ze wsadziłam wie do jednego dołka.Przynajmniej mam teraz jedną.Moje kopczykowanie i okrycie kora i obornikiem na jesień nic nie dało.Ja myśle ,ze spustoszenie zrobił wiosenny mróz.Obok stała glicynia w donicy i róża pnąca na poręczach.Róża odbiła,ale glicynia i budleja zmarzły.Żal mi glicynii,formowałam je na drzewko