Rosła ona w ziemi z Biedronki podlewałem tylko woda z kranu a potem deszczówką.Aguss85 pisze:Od kwietnia do lipca urosły jej 4 liście w donicy? Matuńciu, moja dynia w miesiąc była już pokaźnym krzaczorem i takie sadziłam w połowie maja, przychodzi mi do głowy tylko, że podłoże Twojej dyni było skrajnie jałowe i niczym jej nie zasiliłeś, ewentualnie że była trzymana przy północnym parapecie? Co się z nią działo, że w ogóle nie rosła? Połowa kwietnia to dobry czas na sadzenie dyń na rozsadę.
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może warto było lekko nawozić. Ja tak zrobiłam dwa lata temu, że chciałam wyhodować roślinki bez nawożenia i teraz już wiem że się nie da. Roślinki też muszą coś jeść.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
Nie rozważałem tej opcji, myślałem że ta ziemia jest dość zyzna.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Posiałam dziś drugi raz selery, bo poprzednie nasionka nie wzeszły. Miałam czas i chęć, to pobawiłam się pęsetą i będą rosły w karnych szeregach w zbiorczej doniczce.
Nasiona selerów najlepiej rozsypać na powierzchnię podlanej ziemi w pojemniczku, okryć folią i ustawić w ciepłym miejscu, wschody pewne po kilku dniach, wtedy lekko posypać ziemią, zdjąć folię i na parapet z nimi.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ja też chyba posieję drugie, bo jak te dotrwają do kwietnia? A może można je trochę porozsadzać, jak seler to znosi i czy przesadzanie go dwa razy (raz w domu, drugi raz na grządkę) nie odbierze mu szansy na dużą ładną bulwę?
A siałam dokładnie tak jak pisze aria, wzeszły bardzo szybko.
A siałam dokładnie tak jak pisze aria, wzeszły bardzo szybko.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- ZielonaZabka
- 500p
Zawsze sieję tak jak aria napisała, po prostu widać nasionka miały focha ;) Posiałam jeszcze sałaty - Lollo Bionda i Lollo Rossa, oraz namaczam bób - trzy odmiany: Bartek, White Windsor i Jankiel Biały. Dwie ostatnie od Legutko, ładne nasiona, a Bartek od "Bliżej Natury" - z 27 nasion cztery wywaliłam od razu, bo miały wielkie dziury po robalach, pozostałe tez nie wyglądają najlepiej, lekko popękane... Ogólny wygląd słaby, ale nic, kupione, zapłacone, zobaczymy.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Aguss85 seler przecudny, ja jeszcze nie wysiałam. Możesz spokojnie go przepikować ale najważniejsza jest głębokość sadzenia. Musi w nowym podłożu rosnąć na tej samej wysokości jak dotychczas - w ogrodzie również. Za głębokie sadzenie to brak bulwy. No i rozsada nie może podmarznąć bo roślina wystrzeli w nasiona ( jaryzacja ). Ja bym rozsadziła do pojedynczych doniczek i do maja skubała listki boczne a po połowie maja wysadziła do ogrodu.
Pozdrawiam Ela
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ela dzięki Ci wielkie za poradę, porozsadzam je tak jak piszesz. Mam nadzieję, że te biedne selery dożyją do połowy maja w doniczkach
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- ZielonaZabka
- 500p
Posiałam bazylie - tajską, fioletową i cynamonową, oraz szpinak Zimowy Olbrzym. Do krążków torfowych wsadziłam pięć nasion karczocha. Wszystko to rozsada, szpinak będę traktować chyba jak rozsadę sałaty, czyli jak pokaże zielone to na dzień wylatuje na dwór. I skończyła mi się ziemia, przyniosę z ogródka nową, ale chwilę potrwa zanim się ogrzeje. W kolejce czeka szalotka, rabarbar, trawa cytrynowa i milion innych ziół do skrzynek...
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po co męczyć te pomidory nie lepiej poczekać jeszcze z 2 dekady
nie wiem czy to do mnie się tyczyło; ale jeśli chodzi o mnie wysiałam pomidorki 18 lutego, będę dosiewać jeszcze w co najmniej dwóch rzutach, wysiew sobie rozłożyłam.kanclerz pisze:Po co męczyć te pomidory nie lepiej poczekać jeszcze z 2 dekady
P.S. pierwszy raz to robiłam, człowiek stale się uczy i nabiera doświadczenia