Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18
Wandziu 65 hortensji. Mnie wszyscy znajomi trują, że mam za dużo. Zabieram się za sadzenie kolejnych.
Jakie ładne ozdoby z turkusem i czerwienią.
Masz rację, że hosty to świetne zadarniacze i jeszcze piękne. Muszę swoje średnie podzielić i podsadzić nimi krzewy. Dużych już się boję, wykopywanie to mordęga.
Pozdrawiam ciepło.
Jakie ładne ozdoby z turkusem i czerwienią.
Masz rację, że hosty to świetne zadarniacze i jeszcze piękne. Muszę swoje średnie podzielić i podsadzić nimi krzewy. Dużych już się boję, wykopywanie to mordęga.
Pozdrawiam ciepło.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ile. ile ty masz hortensji Wandziu ??
Wszystkie dla mnie są piękne. A zwłaszcza w twoim bogatym, dojrzałym, dobrze zaplanowanym i dopieszczonym ogrodzie.
I dalie piękne.
I pięknie wkomponowane trawki.
Wszystkie dla mnie są piękne. A zwłaszcza w twoim bogatym, dojrzałym, dobrze zaplanowanym i dopieszczonym ogrodzie.
I dalie piękne.
I pięknie wkomponowane trawki.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
ewelkacha, dziękuję za wizytę i słowa wsparcia w kwestii tej niemiłosiernej suszy. Hortensje rzeczywiście wyglądają nieźle, ale tylko dlatego, że je bez przerwy podlewam. Nie wyobrażam sobie, bym mogła gdzieś teraz wyjechać - byłoby już po nich. Miałam nadzieję, że chociaż w sierpniu będzie lepiej, ale niestety nadal u nas nie pada.
Narine, mam sporo hortensji w donicach, ale muszą one (donice znaczy się) być duże. Zimuję na dworzu, niczym nie okrywam. Niektóre odmiany jednak przesadziłam już do gruntu, bo wyjadły wszystko co było w donicy i zaczęły się jakby cofać w rozwoju.
cyma, ja hortensje uwielbiam, dlatego mam ich aż tyle. Ale podlewanie tego wszystkiego to istna mordęga. Jakby jeszcze tego było mało, to wiosną kupiłam różaneczniki i azalie, więc możesz pewnie sobie wyobrazić, że wycieczkom z konewką lub wężem nie ma końca. Podlewanie kropelkowe absolutnie nie wystarcza.
anabuko, hortensje to moja miłość. Ciągle mi ich mało. Z roku na rok są coraz większe i pewnie niedługo z krzaczków zmienią się w drzewka. Może drabinka bedzie potrzebna
Myrtle's Folly
Radiance
Colorado Classic
Nescio
Diamant Rouge
Narine, mam sporo hortensji w donicach, ale muszą one (donice znaczy się) być duże. Zimuję na dworzu, niczym nie okrywam. Niektóre odmiany jednak przesadziłam już do gruntu, bo wyjadły wszystko co było w donicy i zaczęły się jakby cofać w rozwoju.
cyma, ja hortensje uwielbiam, dlatego mam ich aż tyle. Ale podlewanie tego wszystkiego to istna mordęga. Jakby jeszcze tego było mało, to wiosną kupiłam różaneczniki i azalie, więc możesz pewnie sobie wyobrazić, że wycieczkom z konewką lub wężem nie ma końca. Podlewanie kropelkowe absolutnie nie wystarcza.
anabuko, hortensje to moja miłość. Ciągle mi ich mało. Z roku na rok są coraz większe i pewnie niedługo z krzaczków zmienią się w drzewka. Może drabinka bedzie potrzebna
Myrtle's Folly
Radiance
Colorado Classic
Nescio
Diamant Rouge
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrzyłam na Twoje hortensje i przypomniało mi się, że wiosną widziałam gdzieś w okolicy cały szpaler w donicach. Muszę sobie przypomnieć gdzie to było?... Teraz musi być piękny widok.
Sadzisz je w donicach z powodu braku miejsca?
Myrtle's Folly przepiękna odmiana. W tamtym roku na olsztyńskiej wystawie publiczność dała jej drugie miejsce
Na Colorado Classic czekam z niecierpliwością, bo pierwszy sezon u mnie.
Co do deszczu, to ja z kolei zastanawiam się kiedy nie będzie "padać", bo muszę opryskać bukszpany. To "padanie" trwa codziennie kilka minut. Roślin nie nawodni, ale oprysk zmyje.. Tak i tak nie dobrze.
Życzę Tobie prawdziwego deszczu
Sadzisz je w donicach z powodu braku miejsca?
Myrtle's Folly przepiękna odmiana. W tamtym roku na olsztyńskiej wystawie publiczność dała jej drugie miejsce
Na Colorado Classic czekam z niecierpliwością, bo pierwszy sezon u mnie.
Co do deszczu, to ja z kolei zastanawiam się kiedy nie będzie "padać", bo muszę opryskać bukszpany. To "padanie" trwa codziennie kilka minut. Roślin nie nawodni, ale oprysk zmyje.. Tak i tak nie dobrze.
Życzę Tobie prawdziwego deszczu
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Wandziu, bardzo przyjemne wrażenie sprawia zestawienie bieli i zieleni, wrażenie takiego spokoju, równowagi.
Hortensje podziwiam. Piękne! A podziwiam tym bardziej, że ja mam zbyt mało miejsca i nie zaproszę ich do siebie. Nic to jednak, skoro mogę nacieszyć oczy ich widokiem w Twoim ślicznym, zadbanym ogrodzie.
Dalie też masz ładniutkie. U mnie tylko niskie z siewu, jako że nie mam warunków do przechowywania karp, ale one też ładne. Cóż, jak się nie ma, co się chce.....itd.
Pozdrawiam cieplutko i dobrego tygodnia życzę.
Hortensje podziwiam. Piękne! A podziwiam tym bardziej, że ja mam zbyt mało miejsca i nie zaproszę ich do siebie. Nic to jednak, skoro mogę nacieszyć oczy ich widokiem w Twoim ślicznym, zadbanym ogrodzie.
Dalie też masz ładniutkie. U mnie tylko niskie z siewu, jako że nie mam warunków do przechowywania karp, ale one też ładne. Cóż, jak się nie ma, co się chce.....itd.
Pozdrawiam cieplutko i dobrego tygodnia życzę.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Każdy wychwala Hortensje, a dokładnie ich białe kwiaty...tylko na początku kwitnienia są białe O tej porze tracą biały kolor, zaczynają się wybarwiać.
Wandziu koniecznie pokaż na jakie kolorki wybarwiają się różne odmiany? Mam zaledwie kilka sztuk, z przyjemnością obejrzę inne odmiany Dalej zachodzę w głowę, gdzie Ty to wszystko mieścisz
Wandziu koniecznie pokaż na jakie kolorki wybarwiają się różne odmiany? Mam zaledwie kilka sztuk, z przyjemnością obejrzę inne odmiany Dalej zachodzę w głowę, gdzie Ty to wszystko mieścisz
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Narine, Jak się ma mały ogródek, to trzeba kombinować i uprawiać piętrowo. Dlatego są te wszystkie donice u mnie. Część roślin donicowych z czasem wędruje w końcu do gruntu, bo zimą zdarza się, że to czy owo wypadnie i nagle się zrobi miejsce na rabacie. Tak czy owak to z donicami zawsze istnieje pewne ryzyko. Kto wie, jaka będzie następna zima? Kiedyś wymarzły mi zimą wszystkie hosty w donicach, ale to już było kilka lat temu.
plocczanka, ale Lucynko, mój ogródek też jest mały! I jakoś mi się na szczeście udało umieścić te wszystkie hortensje. No ale ja nie mam trawnika, może to dlatego. Mam tylko małą namiastkę trawniczka, taką że zmieści się kocyk i leżak.
Anna11, hortensje są rzeczywiście najładniejsze do momentu, kiedy są białe. A potem to już różnie wyglądają, w zależności od odmiany. Niektóre ładnie różowieją, a inne sprawiają wrażenie brudnych. U mnie w tej chwili zupełnie biale są Polar Bear i Silver Dollar oraz Limelight. Inne już dostają kolorków.
Pinky Winky
Silver Dollar
Limelight
plocczanka, ale Lucynko, mój ogródek też jest mały! I jakoś mi się na szczeście udało umieścić te wszystkie hortensje. No ale ja nie mam trawnika, może to dlatego. Mam tylko małą namiastkę trawniczka, taką że zmieści się kocyk i leżak.
Anna11, hortensje są rzeczywiście najładniejsze do momentu, kiedy są białe. A potem to już różnie wyglądają, w zależności od odmiany. Niektóre ładnie różowieją, a inne sprawiają wrażenie brudnych. U mnie w tej chwili zupełnie biale są Polar Bear i Silver Dollar oraz Limelight. Inne już dostają kolorków.
Pinky Winky
Silver Dollar
Limelight
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
To niesamowite mieć o tej porze jeszcze białe hortensje A te pozostałe ci się pięknie przebarwiają Robisz sobie z nich suche bukiety?
Jakie pachnące hosty byś poleciła, pytam bo właśnie szukam takich.
Jakie pachnące hosty byś poleciła, pytam bo właśnie szukam takich.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu bardzo dziękuję za obrazkowe przedstawienie Host, właśnie zawitały do mojego ogrodu jakieś dwa tygodnie temu niektóre te piękne odmiany, których jesteś posiadaczką, zobaczę jak będą u mnie się sprawowały, najbardziej się cieszę z Color Festival. Piękne kwitnienie Hortensji, ale podlewania nie zazdroszczę, jest to męczące. Pozdrawiam.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Igala, czy ty na pewno pytasz o pachnące hosty? Bo prawdę mówiąc, nawet nie wąchałam tych swoich, czy pachną, ale wiem, że niektóre podobno mają jakiś zapach. Nic tu Ci niestety nie poradzę. Ale może to o hortensje ci chodziło? Bo one rzeczywiście niektóre pachną i przyciągają owady.
Krychna, cieszę się bardzo, że moje sugestie co do host jakoś Ci się przydały. Bardzo lubię te byliny. I ta ich długowieczność jest wręcz fantastyczna! Krysiu, czy wsadzisz te nowe hosty od razu do gruntu?Ja to bym chyba nakjpierw podhodowała w donicach i te donice na zimę zadołowała. Myślę, że tak byłoby bezpieczniej. Podzielasz moje zdanie?
Dalie u mnie w tym roku mają dużo pąków, ale kwiaty rozwijają się jakoś powoli i niemrawo. Chyba ta wysoka temperatura tak je hamuje, sama nie wiem. No i susza oczywiście, bo choć słyszę, że tu i ówdzie pada, to u mnie jak zwykle - trochę pogrzmi, pobłyska, lecz prawdziwego deszczu mieliśmy nocą raptem 5 minut. Ale są wyjątki, kilka dalii kwitnie nawet ładnie, a ponieważ nie padają deszcze, to i pędy się nie łamią. No cóż, zawsze trzeba szukać dobrcy stron każdej sytuacji.
Carribean Fantasy
Orange Fubuki
Explosion
Hapet Isabelle
Wyn's Neon Dream
Show n'Tell
Krychna, cieszę się bardzo, że moje sugestie co do host jakoś Ci się przydały. Bardzo lubię te byliny. I ta ich długowieczność jest wręcz fantastyczna! Krysiu, czy wsadzisz te nowe hosty od razu do gruntu?Ja to bym chyba nakjpierw podhodowała w donicach i te donice na zimę zadołowała. Myślę, że tak byłoby bezpieczniej. Podzielasz moje zdanie?
Dalie u mnie w tym roku mają dużo pąków, ale kwiaty rozwijają się jakoś powoli i niemrawo. Chyba ta wysoka temperatura tak je hamuje, sama nie wiem. No i susza oczywiście, bo choć słyszę, że tu i ówdzie pada, to u mnie jak zwykle - trochę pogrzmi, pobłyska, lecz prawdziwego deszczu mieliśmy nocą raptem 5 minut. Ale są wyjątki, kilka dalii kwitnie nawet ładnie, a ponieważ nie padają deszcze, to i pędy się nie łamią. No cóż, zawsze trzeba szukać dobrcy stron każdej sytuacji.
Carribean Fantasy
Orange Fubuki
Explosion
Hapet Isabelle
Wyn's Neon Dream
Show n'Tell
Wandziu, bardzo podobają mi się kulki z trawami . Tak pięknie je falują między nimi. Ja też lubię hortensje, najbardziej te białe lub lekko różowe. Hosty u mnie póki co nie maja dobrych warunków, jest zbyt otwarta przestrzeń i za dużo jest słońca.
Wandziu, lubię Twój ogród, emanuje spokojem i dystynkcją.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj Wandziu
Piękne widoczki nam serwujesz
Hortensje sprawiły ,że ogród tchnie świeżością i nie znać po nim suszy oraz schyłku lata.
Dalie cudne.
Piękna nawierzchnia z drewna i kamienia przy domu.
A sam budynek mieszkalny trochę kojarzy mi się z Toskanią
Piękne widoczki nam serwujesz
Hortensje sprawiły ,że ogród tchnie świeżością i nie znać po nim suszy oraz schyłku lata.
Dalie cudne.
Piękna nawierzchnia z drewna i kamienia przy domu.
A sam budynek mieszkalny trochę kojarzy mi się z Toskanią
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandeczko zgadzam się z Tobą, Hostusie siedzą w donicach, a na zimę zadołuję tak jak radzisz
Daliowy pokaz cudny, co jedna to piękniejsza nie mogę się napatrzeć, Exsplsion prawdziwie eksploduje tym swoim fantastycznym kolorem.
Pozdrawiam niedzielnie
Daliowy pokaz cudny, co jedna to piękniejsza nie mogę się napatrzeć, Exsplsion prawdziwie eksploduje tym swoim fantastycznym kolorem.
Pozdrawiam niedzielnie