Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
A ja się pochwalę:
... i w zbliżeniu:
Kacper1999
Śliczna, ta na pierwszym zdjęciu. Mam nadzieję, że nie chcesz jej dzielić, tylko całość przełożysz do większej doniczki.
... i w zbliżeniu:
Kacper1999
Śliczna, ta na pierwszym zdjęciu. Mam nadzieję, że nie chcesz jej dzielić, tylko całość przełożysz do większej doniczki.
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ewa321 W sumie to może być prawda, miałem kiedyś doniczkę z 1 sztuką w środku, dość sporą i przez rok nie wypuściła żadnego nowego przyrostu, oraz taką gdzie były 4 sztuki jednak trochę oddalone od siebie i tak samo, a miałem je sporo czasu. Jednak oddałem koleżance i nie mam pojęcia czy u niej już puszczają nowe. Moje ze zdjęć co jakiś czas uraczą mnie nowymi przyrostami, obecnie ta z pierwszego zdjęcia ma już chyba 2 nowe kły wystawione z ziemi . Macie rację, zrobię tak jak mówicie, przesadzę po kwitnieniu do większej doniczki ! Dziękuję za poradę ! Pozdrawiam i życzę sukcesów!
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moontea
Coś pięknego! Gratulacje!
Sansevierie do dobrego wzrostu potrzebuja małych doniczek, wiec Kacper1999 nie dziel. A jeśli już musisz to wsadzaj do małych doniczek. Ja równiez lubię gęsto i rzadko rozdzielam.
Coś pięknego! Gratulacje!
Sansevierie do dobrego wzrostu potrzebuja małych doniczek, wiec Kacper1999 nie dziel. A jeśli już musisz to wsadzaj do małych doniczek. Ja równiez lubię gęsto i rzadko rozdzielam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 mar 2018, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne te kwitnące sansewierie Mam nadzieję, że kiedyś ujrzę taki widok u siebie
Tymczasem dostałam od znajomej nową odmianę i po wyjęciu z doniczki muszę stwierdzić, że system korzeniowy mają imponujący
Tymczasem dostałam od znajomej nową odmianę i po wyjęciu z doniczki muszę stwierdzić, że system korzeniowy mają imponujący
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Tylko podłoże do całkowitej wymiany, jest w ogóle pozbawione rozluźniacza. Zrób mieszankę ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1 - 1:2.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Jeśli dobrze rosną i tworzą dorodne korzenie to po co?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
No i? Przecież widać, że to podłoże zapewne to ziemia uniwersalna, czyli jest za żyzne dla sansewierii, więc tym bardziej tutaj się nie nadaje, o czym przecież wiesz uprawiając sukulenty. Inna sprawa, że jeśli ktoś ma znikome doświadczenie w uprawie sukulentów, to uprawiając w takim podłożu bardzo łatwo przelać. Poza tym chyba chodzi o to, żeby nie wprowadzać zamieszania i skoro zawsze się powtarza, że podłoże do sukulentów powinno być mocno rozluźnione, to tego powinniśmy się trzymać udzielając porad.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Nie. I nie wprowadzam zamieszania, taktuje tę pokazaną roślinę indywidualnie, nie strofuj mnie, wiem co piszę.
Jeśli podłoże sprzyja roślinie, a jest uniwersalne, to nie trzeba wymieniac, zwłaszcza jeśli korzenie są piękne i zdrowe. To zwykła sansewieria, nie jakaś kapryśna i rarytaśna. Może przy następnym przesadzaniu.
Podłoże produkcyjne powinno być zmienione, to pokazane niekoniecznie.
Tak, na temat uprawy sukulentów wiem prawie wszystko i stąd moja uwaga.
Jeśli podłoże sprzyja roślinie, a jest uniwersalne, to nie trzeba wymieniac, zwłaszcza jeśli korzenie są piękne i zdrowe. To zwykła sansewieria, nie jakaś kapryśna i rarytaśna. Może przy następnym przesadzaniu.
Podłoże produkcyjne powinno być zmienione, to pokazane niekoniecznie.
Tak, na temat uprawy sukulentów wiem prawie wszystko i stąd moja uwaga.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
Przykro mi, że moje zdanie nie pokrywa się z Twoim, chociaż nie ukrywam że mnie trochę dziwi, biorąc pod uwagę to, że uprawiasz w dużej ilości sukulenty i masz o nich wiedzę. Niemniej chciałbym Tobie przypomnieć, że już jakiś czas temu w innym miejscu tego forum w wątku o Gruboszu (wiem odbiegam teraz od tematu wątku) w podobnych okolicznościach, gdy jakiś użytkownik pisał że dobrze mu rosną grubosze w samej ziemi uniwersalnej, napisałaś że powinny rosnąć w mieszance ziemi i żwirku. Użyłaś tych samych argumentów co ja powyżej...
Sansewierie są sukulentami i rosną w naturze w mało żyznym podłożu, ponadto w przypadku braku doświadczenia bardzo łatwo w samej ziemi uniwersalnej je przelać. Zauważ, że tą roślinę dostała niedawno w prezencie. Z doświadczenia nie tylko również uprawiając sukulenty, ale i tutaj z forum napotkałem na dużo przelanych sukulentów, właśnie głównie z powodu posadzenia w samej ziemi uniwersalnej. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest trzymać się tego, żeby sukulenty w tym sansewierie uprawiać w mieszance żwirku i ziemi.
Sansewierie są sukulentami i rosną w naturze w mało żyznym podłożu, ponadto w przypadku braku doświadczenia bardzo łatwo w samej ziemi uniwersalnej je przelać. Zauważ, że tą roślinę dostała niedawno w prezencie. Z doświadczenia nie tylko również uprawiając sukulenty, ale i tutaj z forum napotkałem na dużo przelanych sukulentów, właśnie głównie z powodu posadzenia w samej ziemi uniwersalnej. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest trzymać się tego, żeby sukulenty w tym sansewierie uprawiać w mieszance żwirku i ziemi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Może i wtedy tak napisałam, ale teraz odnośnie tej sansewierii twierdzę inaczej. Korzenie są ładne i zdrowe, przesadzanie z całkowitą wymianą podłoża zniszczy je teraz i trochę czasu zejdzie aż się zregenerują. Po co to robić? Niech roślina sobie spokojnie rośnie.
Grubosze mają zupełnie inne korzenie niż te zwykłe sansewierie. Są cienkie i delikatne, lepiej im będzie w podłożu sukulentowym. I faktycznie nie rozumiem uwagi, ze teraz twierdzę tak, a kiedyś mówiłam coś innego i jakich użyłam argumentów.
Mam natomiast nieodparte wrażenie, ze ktokolwiek i kiedykolwiek ma inne zdanie niż Ty jest to niemile widziane.
Podtrzymuję swoje stwierdzenie, ze tej pokazanej sansewierii nie trzeba zmieniać podłoża, jeśli nie jest podłożem produkcyjnym.
Pozwól, że autorka wpisu wybierze sobie opcję działania.
Grubosze mają zupełnie inne korzenie niż te zwykłe sansewierie. Są cienkie i delikatne, lepiej im będzie w podłożu sukulentowym. I faktycznie nie rozumiem uwagi, ze teraz twierdzę tak, a kiedyś mówiłam coś innego i jakich użyłam argumentów.
Mam natomiast nieodparte wrażenie, ze ktokolwiek i kiedykolwiek ma inne zdanie niż Ty jest to niemile widziane.
Podtrzymuję swoje stwierdzenie, ze tej pokazanej sansewierii nie trzeba zmieniać podłoża, jeśli nie jest podłożem produkcyjnym.
Pozwól, że autorka wpisu wybierze sobie opcję działania.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
Oczywiście, że to autorka podejmie decyzję, niemniej w takich sytuacjach trzeba uwzględnić wiele aspektów, przede wszystkim poziom doświadczenia czy perspektywę długofalową uprawy danej rośliny. Sansewierie czy grubosze są sukulentami, więc są bardzo wrażliwe na przelanie, więc bezpieczniejszą opcją jest posadzenie w mocno rozluźnionej mieszance. Dzięki temu nawet początkujący amator nie powinien roślinie wyrządzić krzywdy, gdyż ryzyko przelania bardzo maleje. Natomiast to, że dzisiaj roślina dobrze wygląda, nie oznacza że tak będzie np. za pół roku. Nowo kupione rośliny posadzone w podłożu produkcyjnym też z początku super wyglądają, a po dłuższej w nim uprawie najczęściej już nie.
Reszty tego co napisałaś, czyli nie związanej z tematem tego wątku nie zamierzam komentować. Tyle w tej sprawie z mojej strony.
Reszty tego co napisałaś, czyli nie związanej z tematem tego wątku nie zamierzam komentować. Tyle w tej sprawie z mojej strony.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Moje nowości
Sansevieria t. Hahnii 'Solid Gold'
Sansevieria trifasciata Futura 'Gilt Edge'
Sansevieria guineensis 'Beauty Queen' i Sansevieria aubrytiana variegata
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Kacper - najzwyklejsza i jednocześnie przepiękna
Dbaj o nią
Iwona - no wiosna u Ciebie w pełni
Piękne są !!
Najbardziej zachwyciła mnie S. t. 'Hahnii Solid Gold'
I to w takiej ilości
Zostawisz je w osobnych doniczkach, czy wsadzisz do jednej ?
Też mam 3 egzemplarze i widzę, że żaden nie ma ochoty się rozmnażać.
Dlatego u mnie siedzą w jednej.
Tak jak kiedyś pisałaś - te jasne, żółte sansewierie rosną naprawdę bardzo słabo.
Dbaj o nią
Iwona - no wiosna u Ciebie w pełni
Piękne są !!
Najbardziej zachwyciła mnie S. t. 'Hahnii Solid Gold'
I to w takiej ilości
Zostawisz je w osobnych doniczkach, czy wsadzisz do jednej ?
Też mam 3 egzemplarze i widzę, że żaden nie ma ochoty się rozmnażać.
Dlatego u mnie siedzą w jednej.
Tak jak kiedyś pisałaś - te jasne, żółte sansewierie rosną naprawdę bardzo słabo.
Pozdrawiam i zapraszam