Kawon ( arbuz ) - część 9
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Moje arbuzy rosną jak na drożdżach - nawet te które wcześniej pochorowały z powodu przelania mają ładne soczyste liście. A arbuz którego totalnie przelałem - tak że stracił wszystkie liście - wypuścił z łodyżki nowe listki - także nauka dla mnie i dla forumowiczów -nie przelewajcie arbuzów -- zwłaszcza na dobrych zwięzłych ziemiach ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak się przypadkiem natknąłem buszując po Internecie:
W cieniu liści kiwi rosną ogromne arbuzy, dynie i kiwano. Gdzie? -->>> ARTYKUŁ
W cieniu liści kiwi rosną ogromne arbuzy, dynie i kiwano. Gdzie? -->>> ARTYKUŁ
Pani redaktor by się bardzo zdziwiła gdyby wiedziała ile osób w Polsce uprawia arbuzy "pod chmurką"Zdawałoby się, że afrykańskiego klimatu potrzebują arbuzy. Pani Wanda ma prawdopodobnie jedyne w Polsce pole z arbuzami, które uprawia pod gołym niebem, a nie w szklarniach. Są żółte i granatowo-zielone. Ważą od kilku do kilkunastu kilogramów.
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pani redaktor oszalałaby, jakby zobaczyła ogródek BobejaGS
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Czy mieliście problemy z królikami albo sarknami podjadającymi wam roślinki?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Arbuzy akurat mi się nie udają jak dotychczas. Zobaczymy co w tym roku będzie.
-
Tak z ciekawości jak szybko rosną arbuzy zrobiłem animację z moich dwóch arbuzowisk ze zdjęć cykanych od 28 maja do 5 czerwca. Widać kiedy arbuzy ruszyły
Sadzone 19 maja (szczepione)
Sadzone 22 maja (nieszczepione)
Sadzone 19 maja (szczepione)
Sadzone 22 maja (nieszczepione)
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Wow.. Super!!! Jakie juz duze!
U mnie dzis do gruntu trafila ostatnia roslinka z rozsady siana 17.05, a z pestek arbuza sklepowego sianego wprost do gruntu tydzien temu wychylily sie lebki arbuzow. Zobaczymy czy cos z nich uda sie pojesc. Gdyby zostala taka pogoda jak teraz bylyby piekne arbuzow zbiory..
U mnie dzis do gruntu trafila ostatnia roslinka z rozsady siana 17.05, a z pestek arbuza sklepowego sianego wprost do gruntu tydzien temu wychylily sie lebki arbuzow. Zobaczymy czy cos z nich uda sie pojesc. Gdyby zostala taka pogoda jak teraz bylyby piekne arbuzow zbiory..
Hejka, postanowiłem sprawdzić jakie uda mi się wyhodować arbuzy i tu mam lekki problem, na temat pomidorów jak z nimi postępować jest cały spis a z arbuzami już nie jest tak kolorowo. Mam prośbę czy ktoś mógłby mi streścić jak poprawić byt moim arbuzom, czy i czym pryskać, jak nawozić i czego unikać. Wiem tylko, że potrzebują masę słońca.
Dodatkowo zauważyłem plamę na jednym z liści arbuza oraz starsze liście lekko żółkną i usychają mimo podlewania.
Dodatkowo zauważyłem plamę na jednym z liści arbuza oraz starsze liście lekko żółkną i usychają mimo podlewania.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Strasznie szybko rosną te szczepione, jak tak dalej będzie to dogonią moje tunelowe, Nawozisz je czymś ?wokan pisze:Tak z ciekawości jak szybko rosną arbuzy zrobiłem animację z moich dwóch arbuzowisk ze zdjęć cykanych od 28 maja do 5 czerwca. Widać kiedy arbuzy ruszyły
To i ja pokarze swoje roślinki.
W tunelu
Niestety wyrwałem 3 krzaki jubilee, coś im dolegało a nie chciałem marnować czasu, zwłaszcza, że miałem jeszcze szczepione sadzonki, które powędrowały dziś do gruntu.
Znawców proszę o ocenę korzeni wyrwanych krzaków , moim zdaniem wyglądały dobrze.
Dziś również poszła druga dawka polyversum, następna za 10 dni.
Piotr
-
Tak, rosną szybciej od nieszczepionych, co by potwierdzało, że szczepienie poprawia przyrost masy zielonej jak i obniża wymagania termiczne.rolnik90 pisze: Strasznie szybko rosną te szczepione, jak tak dalej będzie to dogonią moje tunelowe, Nawozisz je czymś ?
Na początku dwa razy fertygowałem miksturą z żółtego Kristalonu i raz Previcuru, a teraz przeszedłem na zielony.
I na moje oko wyglądają na zdrowiutkie.rolnik90 pisze: Znawców proszę o ocenę korzeni wyrwanych krzaków , moim zdaniem wyglądały dobrze.
Te w tunelu to masz już wyrośnięte jak by był koniec czerwca, a nie początek
Kiedy sadziłeś swoje w tunelu i w gruncie?
dajnas - i pięknie! Teraz chuchać, dmuchać i polerować
Merkor Arbuz lubi dużo wody (ale na początku przelanie może doprowadzić do zniszczenia sadzonki). Lubi dużo obornika i próchnicy pod sobą. Uwielbia słońce i ciepło (przede wszystkim ciepłą glebę). Nawozić można jak ogórki, a pryskać jak pomidory (na mączniaka rzekomego)
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Hej
Moje arbuzy wyglądają mniej więcej tak:
Widok na poletko (niecałe, bo na włókninie ma się docelowo znaleźć 18 krzaczków arbuzów)
Niektóre sadzonki już kwitną Niestety nie posadziłem jeszcze 4 sadzonek, z powodu ich małych rozmiarów, które zostały spowodowane tym, że nasiona wysiałem do doniczek papierowo-torfowych, których nie polecam dla kawonów Przesadziłem te marne sadzonki do doniczek plastikowych i poczekam jeszcze klika dni, by troszkę podrosły i się wzmocniły
Muszę jeszcze podlać je Polyversum, ale to w piątek
Pozdrawiam
Moje arbuzy wyglądają mniej więcej tak:
Widok na poletko (niecałe, bo na włókninie ma się docelowo znaleźć 18 krzaczków arbuzów)
Niektóre sadzonki już kwitną Niestety nie posadziłem jeszcze 4 sadzonek, z powodu ich małych rozmiarów, które zostały spowodowane tym, że nasiona wysiałem do doniczek papierowo-torfowych, których nie polecam dla kawonów Przesadziłem te marne sadzonki do doniczek plastikowych i poczekam jeszcze klika dni, by troszkę podrosły i się wzmocniły
Muszę jeszcze podlać je Polyversum, ale to w piątek
Pozdrawiam
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
To nie wiem czemu mdlały . Do gruntu poszly 22 maja.wokan pisze:
I na moje oko wyglądają na zdrowiutkie.
Te w tunelu to masz już wyrośnięte jak by był koniec czerwca, a nie początek
Kiedy sadziłeś swoje w tunelu i w gruncie?
Piotr
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Witam ponownie,
to teraz ha prezentuję moje 3 arbuzy bo tylko na tyle mam miejsce
wcześniej pisałem że słabo rosną, proszę o waszą opinię na ich temat ponieważ nie mam kompletnie doświadczenia w ich uprawie
to teraz ha prezentuję moje 3 arbuzy bo tylko na tyle mam miejsce
wcześniej pisałem że słabo rosną, proszę o waszą opinię na ich temat ponieważ nie mam kompletnie doświadczenia w ich uprawie
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Moje też rosną ładnie, wiążą pierwsze owoce. Niedługo prześwietlę trochę liście pomidorów, dostaną więcej miejsca i słoneczka.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka