Identyfikacja kaktusów i sukulentów cz. 7
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 7
O podłożu wiem, dziś będę przesadzać, ale dziwi mnie dlaczego, jeśli to eszeweria, dostałam ją już od razu wysoką?
U mnie w pracy rozdawali sukulenty na biurka i połowa ludzi dostała takie normalne niskie, a część prawie drzewka. To znaczy, że już wcześniej moja miała za mało światła?
U mnie w pracy rozdawali sukulenty na biurka i połowa ludzi dostała takie normalne niskie, a część prawie drzewka. To znaczy, że już wcześniej moja miała za mało światła?
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To raczej ferocactus, chyba Ferocactus emoryi.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iyou pisze:O podłożu wiem, dziś będę przesadzać, ale dziwi mnie dlaczego, jeśli to eszeweria, dostałam ją już od razu wysoką?
Tak jak pisałem, wpływ na wygląd w przypadku sukulentów, a tym samym na ich prawidłową identyfikację, ma niedobory światła oraz zbyt żyzne podłoże.
Oprócz tego eszewerie mają różny pokrój, w zasadzie wszystkie rosną wzwyż, tylko jedne tworzą niższy lub wyższy pieniek.
W google albo linku, który podałem znajdziesz również portrety różnych eszewerii.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Numer 3 to Opuntia microdasys. Kaktus numer 1 miał być kulisty, ale jest wyciągnięty z powodu niedoboru światła. Dwójka to raczej też opuntia i też jest wyciągnięta, jej człony powinny mieć kształt zbliżony do kaktusa 5.
Wielkie dzięki za odp. Ten fotel teściowej owszem był kulisty jak był młody. Dziwne z tym brakiem światła, bo stoi w dość słonecznym miejscu. Ale może spróbuję znaleźć mu jeszcze więcej światłą, o ile to coś da. A nr 2 chyba nie jest wyciągnięty. Tak mi się w każdym razie wydaje, bo został zerwany z dużej dorosłej rośliny, która też miała taki podłużny kształt
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
6. to najprawdopodobniej Pilosocereus azureus.
Dziękuję bardzo
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Poczytaj wątek o podłożu, bo te w czym obecnie rosną jest całkowicie nieprawidłowe - jest zbyt żyzne co wpływa obok niedoborów światła na pokrój i w konsekwencji na identyfikację roślin.
viewtopic.php?f=30&t=29595
Polecam też wątki o zimowaniu (obecny ich stan wynika z dłuższego czasu nieprawidłowej pielęgnacji) i prawidłowym podlewaniu.
viewtopic.php?f=30&t=8864
viewtopic.php?f=30&t=29595
Polecam też wątki o zimowaniu (obecny ich stan wynika z dłuższego czasu nieprawidłowej pielęgnacji) i prawidłowym podlewaniu.
viewtopic.php?f=30&t=8864
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak, przyznaję się, że jestem zielona w temacie kaktusów. W zasadzie wiem, że nie należy ich podlewać zbyt często. To trochę mało by ładnie rosły. Ale jeśli chodzi o ziemię, w której są..... To ziemia do kaktusów. Wydawało mi się, że jest odpowiednia
-- 1 wrz 2019, o 22:50 --
I dzięki za linki. Zabieram się za lekturę
-- 1 wrz 2019, o 22:50 --
I dzięki za linki. Zabieram się za lekturę
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Poproszę o pomoc z kilkoma osobnikami.
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
Nr 5 - na pewno gasteria, odmiana carinata(?).