Jabłoń: choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jabłoń - choroby i szkodniki

Post »

Maryann, , nie wiem, pojawiły się (mszyce również) nagle po dwudniowych opadach i gwałtownym spadku temperatury. I nie tylko u mnie, byłabym nie sprawdzała gdyby nie zadzwoniła synowa, że coś im na jabłonki siadło- jakieś plamki i robaczki. Mają dokładnie to samo tylko że na Mc Intosh-u a Honeycrisp akurat u nich jest czysty. Drzewka młodziutkie, tej wiosny posadzone. Na mszyce mam mospilan ale z 2011 roku, qrczę- nie działa, mszyce nadal są, a że drzewka mam osłonięte siatką przed sarnami to nawet palcami nie mogę ich porozgniatać bo nie mam jak i drepczę bezsilnie wkoło. Widziałam jedną biedronkę !!! Hurra! :D
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na większej jabłonce po deszczach(tak myślałem) siadł parch- z dołu od spodu liści prześwitywały plamy typowo parchowe. Zastanowił mnie jednak brak zmian przez dwa tygodnie. Sięgnąłem , urwałem jeden listek- a tam od góry zrosty i zgrubienia, podobne jak przy podskórniku gruszowym. Szukam czytam- i u mnie pasuje do podskórnika jabłoniowego. Kolejne stadia zmian mają wyglądać jak u Ciebie(do zbrązowienia w końcu)...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki maryann za odzew, wolałabym by to była rdza niż podskórnik :roll: , syn przeszukał tutejsze strony z opisami chorób jabłoni i wyszło mu , że to rdza. Widocznie tutaj to często występująca choroba na jabłonkach. Przyznam, że w Polsce z rdzą na jabłonkach się nie spotkałam. Będę obserwować, a dziś znowu leje jak z cebra i zimno brrr.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ja też- ani z rdzą, ani z podskórnikiem...

W ogóle- jest coś takiego jak rdza jabłoni?? Wujek google nie pokazuje ani jednego zdjęcia.
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://www.google.com/search?q=orange+ ... d=0CB0QsAQ

To zdjęcia, ale są też artykuły.http://www.greenlivingonline.com/articl ... apple-tree . Niestety z angielskim jestem na bakier i niewiele z tego rozumiem, muszę prosić o pomoc syna lub synową.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Czym pryskać teraz na parcha ?
Czytałam o moczniku ale to chyba dopiero jesienią ?
A podlać czymś antygrzybiczym ?
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz? A parch już wystąpił(bo u mnie nie), czy myślimy o zapobieganiu?
co ze słuchania mądrego.
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji i uratowania moich jabłoni

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

maryann pisze:Teraz? A parch już wystąpił(bo u mnie nie), czy myślimy o zapobieganiu?
Niestety jest :(
I to od kilku lat nie umiem sobie dać z nim rady na jabłonce ozdobnej z jabłuszkami wielkości jarzębiny
Pozdrawiam Beata :)
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

suszi1
Wieczorem (gdy się ochłodzi) zrób oprysk np mospilanem (albo innym środkiem przeciwko owadom ssącym).
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

suszi1 pisze:Proszę o pomoc w identyfikacji i uratowania moich jabłoni
Ło! suszi1 - masz wszystko!
2,3,5, 6, 7, 8 i ostatnie- mszyce(Mospilan, Calypso itp.),
A nie, nie wszystko- mączniaka i przędziorków nie widzę.
Na pozostałych 2,3,4, 9-13 parch. Teraz Score, Zato, Topsin(na przemian). Prawdziwa walka zaczyna się jesienią... wtedy się przypomnimy.
co ze słuchania mądrego.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryannku, może Ty mi coś podpowiesz? Jak już pisałam gdzieś wcześniej, znalazłam w szpalerze iglastych wokół posesji jabłoń. Gdy wczoraj się jej dokładnie przyglądnęłam, z myślą jakby się za nią zabrać by tę gęstwinę przerzedzić zobaczyłam, że połowa korony to jabłoń ozdobna a druga część to zwykła (jaka odmiana???- nie wiadomo), z jabłuszkami wielkości orzecha włoskiego. Od ziemi wyrastały 3 pnie, jeden zupełnie w bok i to była zwykła jabłon i z tego samego miejsca wyrastały 2 pnie, dziwnie ze sobą zrośnięte do wysokości około 1 metra, no może 120 cm. Jeden z tych zrośniętych to jabłoń ozdobna a drugi pień to jabłoń zwykła. Wycięliśmy oczywiście tą ozdobną część. Nie znam się zupełnie na ozdobnych, jak to się mogło stać? Czy te ozdobne szczepione są na siewkach zwykłych jabłoni? No bo skąd się wzięła normalna jabłoń, skoro rosną tu tylko ozdobne drzewa (grusze też)?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A z ozdobnymi to różnie- sam mam rajskie dwie i jedna za 2,-zł - na pewno z siewki, i kwitnie przepięknie!. Druga taka lichocinka- labieda, ale szczepiona i jakiś okaz ma być(akurat mojej mamy). Więc dziczek może wybić. Ale żeby ktoś rajską z jadalną zaszczepił... niezły hardcore!
Poczekaj jak dojrzeje- zobaczymy co to.
co ze słuchania mądrego.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”