Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Passiflora
została przesadzona wczoraj i dałem nawóz długo działający w granulkach a we wtorek przytnę
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
mam nadzieje że nie dałeś go za dużo bo świeża ziemia ma sporo substancji odżywczych i wystarcza na początek a jak dodałeś jeszcze nawóz to mam nadzieje, że nie spowoduje to spalenia korzeni i spowolnienia wzrostu - już samo przesadzanie jest szokiem dla rośliny choć w gruncie rzeczy passi są wytrzymałe
pozdrawiam, Gosiek
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawodu nie dałem dózo tak ok 2 łyżeczki
Spis tematów
A na majówkę moja alata otworzyła pączki mniejsze bo mało słońca (dalej jeszcze stoi na parapecie) ale za to pachnie w całym pokoju
pozdrawiam, Gosiek
Widać kwitnienie passi już się zaczęło. U mnie zimą padła ligularis i incarnata Ciekawe czy z pozostałych coś mi zakwitnie, bo pogoda tego roku jakoś nie sprzyja...
Pozdrawiam, Kasia.
Hej
cieplej się zrobiło nocami, zapowiedziano że zimnych ogrodników w tym roku nie będzie dlatego część z moich passi wylądowała na tarasie Sprawdzam tylko czy temperatura nocą nie spada poniżej 5 stopni , dwie Caerulee mają już pąki przynajmniej nie muszę ich podlewać deszcz robi to stale za mnie
Chętnie pozbyłabym się jeszcze z pokoju alaty, quadranqularis, trifasciaty i ligularis ale jeszcze za zimno
cieplej się zrobiło nocami, zapowiedziano że zimnych ogrodników w tym roku nie będzie dlatego część z moich passi wylądowała na tarasie Sprawdzam tylko czy temperatura nocą nie spada poniżej 5 stopni , dwie Caerulee mają już pąki przynajmniej nie muszę ich podlewać deszcz robi to stale za mnie
Chętnie pozbyłabym się jeszcze z pokoju alaty, quadranqularis, trifasciaty i ligularis ale jeszcze za zimno
pozdrawiam, Gosiek
Ja zobaczyłam dziś pierwszy malutki pączek na belotii, caerulea i pozostałe jakoś się nie kwapią.
Pozdrawiam, Kasia.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Posiałam passi caeruela, wzeszła - ma kilka listków . Kiedy zacznie wypuszczać palczaste listki? Na razie są okrągławe.
kontra niestety nie da się określić dokładnego terminu kiedy Twoja passi zacznie wypuszczać palczaste listki bo to zależy od wielu czynników - m.in. słońca, temperatury, podlewania. Ja osobiście nigdy nie liczyłam po którym podłużnym listku wypuszcza palczastego, jak się zdecyduje to na pewno wypuści tylko daj jej czas i odpowiednią opiekę
pozdrawiam, Gosiek
- iscar
- 100p
- Od: 18 lis 2008, o 01:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałem Passiflorę podobno lubi nawóz od gołębi rozcieńczony wodą czy to dobre rozwiązanie ? Jeżeli tak to jak często należy go stosować
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Witajcie
KasiaS - na tym etapie raczej nikt nie odpowie Ci na to pytanie, ja się nie odważę - one są za małe jedynie co mogę zgadywać iż caerulea to ta druga.
Iscar - co do nawozu gołębiego to słyszałam, że jest dobry ale ja jakoś nigdy nie stosowałam - za dużo z nim zachodu, najlepszy dla passi jest taki zestaw: Azot (N) 10-12%, Fosfor (P) 8-12%, Potas (K) 10-15%.
a mój Narzeczony zrobił mi na urodziny taki oto prezent - ja jestem zachwycona!!! tylko czeka mnie teraz tłumaczenie hehe
KasiaS - na tym etapie raczej nikt nie odpowie Ci na to pytanie, ja się nie odważę - one są za małe jedynie co mogę zgadywać iż caerulea to ta druga.
Iscar - co do nawozu gołębiego to słyszałam, że jest dobry ale ja jakoś nigdy nie stosowałam - za dużo z nim zachodu, najlepszy dla passi jest taki zestaw: Azot (N) 10-12%, Fosfor (P) 8-12%, Potas (K) 10-15%.
a mój Narzeczony zrobił mi na urodziny taki oto prezent - ja jestem zachwycona!!! tylko czeka mnie teraz tłumaczenie hehe
pozdrawiam, Gosiek