Astry- uprawa
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Astry- uprawa
Nie sądzę Nina żeby by Cię nie lubiły.Po drodze coś im nie pasuje żeby dobrze wzeszły i podejrzewam że jest to temperatura,ale nie otoczenia w jakim stoją bo to mniej ważne a podłoża.Jako że astry od wysiania do wschodów to tylko kilka dni warto im na ten czas zapewnić to czego chcą i będziesz Pani zadowolona. Więc nie poddawaj się tak szybko.
Kasiu Aż tak długo nie Szybko wschodzą i nadrobią stracony czas,bez obaw.
Kasiu Aż tak długo nie Szybko wschodzą i nadrobią stracony czas,bez obaw.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
A jaką temp. powinny mieć po wysiewie?, bo ja próbowałam w temp.20-25 stopni - stawiałam na letnim grzejniku, więc podłoże i temp. otoczenia raczej takie samo było - nocą czasami spadała temp. do 18-19 stopni (i naprawdę tylko z astrami mam tak pod górkę, z innymi roślinami nie miałam problemu).
- Faworyt
To wszystko zależy jaki pojemnik z ziemią.Gdy mały i mniej podłoża tym szybciej się nagrzeje.Ja sieję do głębokich skrzynek balkonowych gdzie ziemi dużo wchodzi.Piec CO mam ustawiony na 50 stopni a palę między 15 a 22.Ziemia jest po prostu lekko ciepła.Do tego utrzymanie wiadomo stałej wilgotności bo szybciej przesycha i przy sianiu nasiona przykrywam ok. 3-5 mm. warstwą podłoża i nie mają prawa nie wzejść.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Poproszę o poradę, czy astry mogę wysiać teraz do gruntu pod agrowłókninę??
A to temp mamy taką samą i palimy w CO w tym samym czasie. Ja sieję do małych pojemników - po margarynie 450g. Może za małą warstwą ziemi je przykrywam, bo tak ok 1-2 mm, wilgotność w pojemniku powinna być odpowiednia, bo nakrywam folią z dziurkami i wietrzę (tak samo postępuję z innymi nasionami). Spróbuję posiać jeszcze raz i przysypię nasiona trochę więcej (używam ziemi do siewu i mieszam z włóknem kokosowym).
- Faworyt
Oczywiście że nie Madziu!
Chyba że mieszkasz w ciepłych krajach.Sama widzisz że już od dawna wiele nocy jest ledwo powyżej zera,albo są przymrozki i ziemia jest lodowata.W takich warunkach nawet pod agro nasiona prędzej zgniją niż wzejdą.Chyba dałem się w końcu dziś nabrać - to taki prima prilisowy żart.
Ninia
To w zasadzie nie ma się do czego doczepić nawet z tą warstwą ziemi do przykrycia.U mnie nawet jak przy podlaniu jakieś nasionka się wypłuczą i są na wierzchu to i tak wschodzą. Nie jest jeszcze wcale późno - dosiej i zobaczymy.
Chyba że mieszkasz w ciepłych krajach.Sama widzisz że już od dawna wiele nocy jest ledwo powyżej zera,albo są przymrozki i ziemia jest lodowata.W takich warunkach nawet pod agro nasiona prędzej zgniją niż wzejdą.Chyba dałem się w końcu dziś nabrać - to taki prima prilisowy żart.
Ninia
To w zasadzie nie ma się do czego doczepić nawet z tą warstwą ziemi do przykrycia.U mnie nawet jak przy podlaniu jakieś nasionka się wypłuczą i są na wierzchu to i tak wschodzą. Nie jest jeszcze wcale późno - dosiej i zobaczymy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Tak zrobię, dzięki.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy wysiewać astry do gruntu? Jaka temperatura w nocy powinna być minimalna żeby nasiona wykiełkowały?
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałam kilka dni temu do skrzynki w domu i już się pokazują nad ziemią
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
+12Arash37 pisze: Jaka temperatura w nocy powinna być minimalna żeby nasiona wykiełkowały?
- Faworyt
Robi się coraz ciaśniej,oby tylko końcem kwietnia warunki były na tyle stabilne żeby astry można było bez obaw wysadzić do gruntu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt
W tym tygodniu pasowałoby astry wysadzić do gruntu.Może czas pozwoli bo pracy na najbliższe dni o wiele za dużo.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Piękne asterki Moje wyglądają podobnie i ciasno im w pojemnikach. Mam je w domu na parapecie. Czy mogę je jutro dać do gruntu? Nie za wcześnie? Nie zmarzną? Niby przymrozków w lubuskiem nie zapowiadają ale boję się. Dadzą radę?