Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
Re: Nasturcja ( (Tropaeolum ) w uprawie
Nie cytujemy odpowiadając bezpośrednio. Iwona
Dziękuję, chciałbym posadzić od strony wschodniej i chyba nic z tego.
Pozdrawiam
Dziękuję, chciałbym posadzić od strony wschodniej i chyba nic z tego.
Pozdrawiam
Siejecie już nasturcje?
Ja w tym tygodniu namoczyłam i zebrałam własne nasionka, wschodzą pięknie, roślinek będzie aż za dużo
Ja w tym tygodniu namoczyłam i zebrałam własne nasionka, wschodzą pięknie, roślinek będzie aż za dużo
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, już wysiewam. Tzn. właśnie poszły na podkiełkowanie.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja moje raczej prosto do gruntu dam tak w połowie kwietnia , za dużo mam w domu już sadzonek
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Nasturcje najlepiej siać od razu do gruntu ale jeszcze na to za wcześnie. W gruncie bardzo szybko rosną. Nie lubią przesadzania.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
W tym roku planuję posiać nasturcję pnącą Tropaeolum majus blisko drzewka brzoskwiniowego żeby się na niego wspięła.
Co roku na młodych listkach brzoskwini jest pełno mszyc i już nie wiem co robić. A też przy okazji sprawdzę czy rzeczywiście nasturcja je przyciągnie.
aha....jeszcze pytanie: co przyciąga mszyce, kwiaty czy liście. Bo jeżeli kwiaty to musiałabym tą nasturcję wysiać do kubków żeby wcześniej zakwitła.
Co roku na młodych listkach brzoskwini jest pełno mszyc i już nie wiem co robić. A też przy okazji sprawdzę czy rzeczywiście nasturcja je przyciągnie.
aha....jeszcze pytanie: co przyciąga mszyce, kwiaty czy liście. Bo jeżeli kwiaty to musiałabym tą nasturcję wysiać do kubków żeby wcześniej zakwitła.
U mnie w ubiegłym roku obsiadały tylko liście (ale tylko te czarne mszyce, bo te zielone w najlepsze i tak wybrały sobie róże).
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Spróbuję i zobaczymy czy ta nasturcja będzie dobrym wabikiem.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mszyce u nasturcji najczęściej zalegają podstawę liścia. Na kwiatach jedynie na ich łodygach. Cała roślina przyciąga mszyce.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Powiedzcie mi, czy nasturcja urośnie na miejscu, gdzie niedawno spalałam igły i liście (mam na działce sosny i brzozy) - tzn. mam zamiar dosypać jeszcze ziemi z ogrodniczego na to miejsce (tak ok. 10 cm)? - zawsze pozostaje taki nieładny płat spalonej trawy o śr. ok,1 m i pomyślałam, że może zamiast co roku dosiewać trawę mogłabym posiać coś jednorocznego i pomyślałam o nasturcji (ewentualnie może niski groszek pachnący) - jak myślicie: urośnie?
W tym roku wysiałam nasturcje wyłącznie z nasion, które sama zebrałam. Zbierałam głównie z pięknej brzoskwiniowej roślinki:
Jeszcze nie wszystkie tegoroczne siewki mi zakwitły, ale nie zapowiada się, by któraś powtórzyła ten kolor. Co ciekawe, wyrósł mi też taki cudny mieszaniec, którego rok temu nie było:
Jeszcze nie wszystkie tegoroczne siewki mi zakwitły, ale nie zapowiada się, by któraś powtórzyła ten kolor. Co ciekawe, wyrósł mi też taki cudny mieszaniec, którego rok temu nie było:
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Re: Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
Wasze już kwitną , a moja ma dopiero kilka liści bo się zagapiłam z siewem , ciekawe czy zdąży zakwitnąć