Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kapusta

Post »

Prawie pozbyłam się mączlika, po dwóch opryskach. A teraz wszystkie kapustne mi więdną. Myślę sobie tyle wody, może podgniło, chociaż wiem, że kapustne lubią wilgoć. Dzisiaj wyrywam przywiędniętą modrą kapustę a tam biała larwa, gdzież jakieś 4-5mm siedzi na korzeniu. Czy ona te korzenie uszkadza? Co to jest. Opierzywszy raz takie coś mam. A mam na ogrodzie przywiędnięte, niewykształcone brokuły, kalafiory, modrą i białą kapustę, modrą brukselkę , kalafiory. Wygląda, że wszystko padnie bo albo zwiędnięte, albo więdnie. Co robić na przyszłość. Jestem zniechęcona. Pocieszcie mnie, i zachęcie na przyszłość bo waham się, czy w ogóle kapustne mam uprawiać. Jeszcze kalarepy na jesienny zbiór nawet nie zasiałam.
Roma
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj byłam u mojej mamy. Ma to samo z kapustą. Większość więdnie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Macie do czynienia ze śmietką kapuścianą.
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p

Post »

Jak ją zwalczyć? Może czymś podlać lub opryskać. Jest jeszcze długi czas do zbioru.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Swoje już poczyniły, ale jeszcze jest dopuszczony do oprysku Karate, zwalcza muchy śmietki, a przypuszczam, że przy mocniejszym oprysku, to powinien zwalczyć śmietkę.
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p

Post »

Dziękuję Ludwiku. Wieczorem prysnęłam i czekam. Zobaczę po kilku dniach jakie będą efekty.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karate działa powierzchniowo i nie wnika do wnętrza rośliny a dodatkowo warto wiedzieć, że środek ten działa w temperaturze do 20*C. Może on zwalczyć tylko szkodniki znajdujące się na powierzchni rośliny a więc i muchówki śmietki kapuścianej ale już nie zwalczy ich larw. W przypadku zwalczania śmietki kapuścianej należy bardzo dokładnie pokryć cieczą roboczą zwłaszcza dolne części rośliny, w tym przyziemne. Warto również opryskać preparatem glebę w pobliżu roślin. W celu skuteczniejszej ochrony kapustnych zaleca się dodanie adiuwantu (środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe). Na larwy mogą podziałać środki fosforoorganiczne stosowane do zwalczania mszyc ale wtedy mamy do czynienia z długim okresem karencji. Na działkach warto pobawić się i po posadzeniu roślin rozłożyć krążki utrudniające muchom złożenie jaj.
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

przemek1136 pisze:Karate działa powierzchniowo i nie wnika do wnętrza rośliny a dodatkowo warto wiedzieć, że środek ten działa w temperaturze do 20*C. Może on zwalczyć tylko szkodniki znajdujące się na powierzchni rośliny a więc i muchówki śmietki kapuścianej ale już nie zwalczy ich larw. W przypadku zwalczania śmietki kapuścianej należy bardzo dokładnie pokryć cieczą roboczą zwłaszcza dolne części rośliny, w tym przyziemne. Warto również opryskać preparatem glebę w pobliżu roślin. W celu skuteczniejszej ochrony kapustnych zaleca się dodanie adiuwantu (środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe). Na larwy mogą podziałać środki fosforoorganiczne stosowane do zwalczania mszyc ale wtedy mamy do czynienia z długim okresem karencji. Na działkach warto pobawić się i po posadzeniu roślin rozłożyć krążki utrudniające muchom złożenie jaj.
O jakie krążki chodzi? Mam do wysadzenia kalarepę i kalafior może w ten sposób uda mi się uniknąć tego problemu.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś takiego:
Obrazek
Może być kwadratowe :)
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

Czy te krążki się kupuje, czy można samemu zrobić. Z czego?
Roma
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku robiłam ze starych dywaników. Widziałam też z tektury, te byłyby chyba lepsze, bo nie trzeba zdejmować po sezonie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie Kamienna Głowa opanowana prze robactwo dała radę aż do dziś. Spryskana, teraz może spokojnie rosnąć ;:224

Obrazek

Pozdrawiam :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Większość roślin przeżyła atak śmietki i zaczyna wiązać główki. Odmiana stożkowa Kalibos.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”