Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta
Prawie pozbyłam się mączlika, po dwóch opryskach. A teraz wszystkie kapustne mi więdną. Myślę sobie tyle wody, może podgniło, chociaż wiem, że kapustne lubią wilgoć. Dzisiaj wyrywam przywiędniętą modrą kapustę a tam biała larwa, gdzież jakieś 4-5mm siedzi na korzeniu. Czy ona te korzenie uszkadza? Co to jest. Opierzywszy raz takie coś mam. A mam na ogrodzie przywiędnięte, niewykształcone brokuły, kalafiory, modrą i białą kapustę, modrą brukselkę , kalafiory. Wygląda, że wszystko padnie bo albo zwiędnięte, albo więdnie. Co robić na przyszłość. Jestem zniechęcona. Pocieszcie mnie, i zachęcie na przyszłość bo waham się, czy w ogóle kapustne mam uprawiać. Jeszcze kalarepy na jesienny zbiór nawet nie zasiałam.
Roma
Roma
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj byłam u mojej mamy. Ma to samo z kapustą. Większość więdnie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Macie do czynienia ze śmietką kapuścianą.
- BozenaX
- 200p
Jak ją zwalczyć? Może czymś podlać lub opryskać. Jest jeszcze długi czas do zbioru.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Swoje już poczyniły, ale jeszcze jest dopuszczony do oprysku Karate, zwalcza muchy śmietki, a przypuszczam, że przy mocniejszym oprysku, to powinien zwalczyć śmietkę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BozenaX
- 200p
Dziękuję Ludwiku. Wieczorem prysnęłam i czekam. Zobaczę po kilku dniach jakie będą efekty.
-
Karate działa powierzchniowo i nie wnika do wnętrza rośliny a dodatkowo warto wiedzieć, że środek ten działa w temperaturze do 20*C. Może on zwalczyć tylko szkodniki znajdujące się na powierzchni rośliny a więc i muchówki śmietki kapuścianej ale już nie zwalczy ich larw. W przypadku zwalczania śmietki kapuścianej należy bardzo dokładnie pokryć cieczą roboczą zwłaszcza dolne części rośliny, w tym przyziemne. Warto również opryskać preparatem glebę w pobliżu roślin. W celu skuteczniejszej ochrony kapustnych zaleca się dodanie adiuwantu (środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe). Na larwy mogą podziałać środki fosforoorganiczne stosowane do zwalczania mszyc ale wtedy mamy do czynienia z długim okresem karencji. Na działkach warto pobawić się i po posadzeniu roślin rozłożyć krążki utrudniające muchom złożenie jaj.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
O jakie krążki chodzi? Mam do wysadzenia kalarepę i kalafior może w ten sposób uda mi się uniknąć tego problemu.przemek1136 pisze:Karate działa powierzchniowo i nie wnika do wnętrza rośliny a dodatkowo warto wiedzieć, że środek ten działa w temperaturze do 20*C. Może on zwalczyć tylko szkodniki znajdujące się na powierzchni rośliny a więc i muchówki śmietki kapuścianej ale już nie zwalczy ich larw. W przypadku zwalczania śmietki kapuścianej należy bardzo dokładnie pokryć cieczą roboczą zwłaszcza dolne części rośliny, w tym przyziemne. Warto również opryskać preparatem glebę w pobliżu roślin. W celu skuteczniejszej ochrony kapustnych zaleca się dodanie adiuwantu (środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe). Na larwy mogą podziałać środki fosforoorganiczne stosowane do zwalczania mszyc ale wtedy mamy do czynienia z długim okresem karencji. Na działkach warto pobawić się i po posadzeniu roślin rozłożyć krążki utrudniające muchom złożenie jaj.
pozdrawiam
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś takiego:
Może być kwadratowe
Może być kwadratowe
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Czy te krążki się kupuje, czy można samemu zrobić. Z czego?
Roma
Roma
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku robiłam ze starych dywaników. Widziałam też z tektury, te byłyby chyba lepsze, bo nie trzeba zdejmować po sezonie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
-