Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
belfegor1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2014, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Opisałaś to super, jeszcze jedno pytanie
Muszę kupić folię ze sznurkami, czy samemu jakoś to zrobić
belfegor1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok to już wiem prawie wszystko, jeszcze tylko mi powiedzcie najpierw naciągnąć folię na tunel czy przednią i tylną ścianę
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fronty najpierw, później góra. Sam byś do tego doszedł podczas zakładania :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

sloneczny25 pisze:fronty najpierw, później góra. Sam byś do tego doszedł podczas zakładania :)
Potwierdzam.
Słuszna uwaga.

Folię sama zgrzewałam żelazkiem na desce do prasowania, podkładając gazety pod i na folię.
Dość upierdliwe, ale możliwe jeśli ma się dość miejsca, bo ta folia strasznie dużo miejsca zajmuje podczas "prasowania".
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19

Post »

A ja dalej czekam Obrazek na folię na mój tunel, i nie mogę się doczekać. Folię i parę innych rzeczy zamówiłem 12.03. Na za dwa dni dzwoniła do mnie pani z zapytaniem. Udzieliłem odpowiedzi, i otrzymałem odpowiedź, że najpóźniej zostanie ona wysłana we wtorek. Wczoraj napisałem maila z zapytaniem czy wysłano moje zamówienie - nie otrzymałem żadnej odpowiedzi Obrazek . Dzwoniłem kilkanaście razy w ciągu dnia, albo nie odbierali telefonów(dwa numery), albo były wyłączone, albo zajęte. Dzisiaj, przeszukałem internet i znalazłem trzeci numer do owej firmy. Dodzwoniłem się! Obrazek Pani stwierdziła że kończą pakować i ma nadzieję że dziś wyślą. Po godzinie 15 dzwonię aby się upewnić że przesyłka pójdzie. I co słyszę? Obrazek Że towar został spakowany i kierowca z magazynu już ją wiezie na siedziby firmy skąd zostanie nadana, ale jak nigdy kurierzy już(powinni być po 16.00) są i pakują przesyłki, a żaden nie będzie czekał na kierowcę z towarem. Myślałem, że mnie trafi Obrazek. Ja sądzę że po prostu nie mieli przesyłki gotowej. Trochę za późno, ale dziś czytałem komentarze otrzymane przez tą firmę od kupujących, i pewna ilość dotyczy nie odbierania telefonów, braku odpowiedzi na maile oraz wysyłki dużo po terminie.

Więc jeżeli ktoś chce zakupić sobie coś na allegro do ogródka, to żeby mieć już na dany dzień to niech zamawia z dużym wyprzedzeniem.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

pluszak73,
a jaka cena za jaki metraż? Jeśli oczywiście to nie tajemnica.

Znalazłam jeszcze taki tunel, cena bardzo atrakcyjna, bo 1000zł za 24m2, co myślicie?
Obrazek
Opis:
Wymiary: 300 x 800 x wys. 200 cm.
Wejście szer. 74 cm.
Waga: 45 kg.
Wytrzymała konstrukcja z rurek stalowych poddanych procesowi cynkowania.
Pokrycie wykonane z wytrzymałej wielowarstwowej folii PE UV-4 wzmacnianej siatką o oczkach 10 x 10 mm.
Wszystkie szwy pokrycia zgrzewane w celu nadania idealnego wymiaru.
Wejścia wyposażone w dwa zamki błyskawiczne ułatwiające wejście.
Łatwość w przenoszeniu tunelu.
Czas montażu tylko 1 godzina
Wszystkie elementy zostały ponumerowane dla ułatwienia montażu
Folia dostępna z siatką polipropylenową w kolorze białym
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Belfegor1 - nie pamiętam jaką temperaturę ustawiałam, na pewno nie było nastawione na full. Można popróbować na początku a dalej już leci.
Folia się trochę marszczy na zgrzewie ale i tak ściągasz ją sznurkiem, więc to nie przeszkadza.
belfegor1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Comcia pisze:Belfegor1 - nie pamiętam jaką temperaturę ustawiałam, na pewno nie było nastawione na full. Można popróbować na początku a dalej już leci.
Folia się trochę marszczy na zgrzewie ale i tak ściągasz ją sznurkiem, więc to nie przeszkadza.
A ile dajesz tej foli na zakładkę 20cm starczy będę miał tunel 6x3
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Larrysa, Pluszak czeka na folię a nie na tunel.

Dobra folia kosztuje 10-14zł za mb o szerokości 8m

Pisałem już Ci że wszystkie te tunele z cienkich rurek będę miał ciężko oprzeć się wichurze.

Dobry tunel kosztuje ok 50-60zł za m2
pluszak73
50p
50p

Post »

Tak. Czekam na folię. 1m2=1,95zł ze zgrzanym sznurkiem. Napisałem to już raz, ale mój post został usunięty, ponieważ podałem na forum link na allegro do firmy u której to kupiłem. Złamałem regulamin? Ostrzegam wszystkich forumowiczów przed takimi sprzedawcami. I dziś dzwoniłem do tej firmy i odebrała inna pani która powiedziała, że folia dziś została zgrzana i paczka zostanie wysłana w poniedziałek. Czyli ok25.03 paczka będzie u mnie. Czekam 12 dni. Na innych forach takie rzeczy się publicznie pisze, żeby kupujący wiedział w co się pcha i żeby takich krętaczy jak ta firma w której ja zrobiłem zakup omijać z daleka.
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

Hej :wit

Tak czytam sobie, co piszecie o zgrzewaniu folii i myślę sobie, że chyba znam lepsze rozwiązanie? :tan Gazeta też może i spoko, ale jak z mistrzem świata próbowaliśmy zgrzewać to czasami się przyklejała do folii. Pożyczyliśmy więc taśmę teflonową od zaprzyjaźnionego działkowca-pasjonata i okazało się, że zgrzewanie za pomocą żelazka jest banalnie proste; bierzesz jakąś ładną deseczkę, układasz odpowiednio folię do zgrzania, na to taśma teflonowa, żelazko na full i jedzesz z tym koksem ;:oj Cały zgrzew miał u nas ponad 10 cm szerokości (tyle co stopa) a zakładka chyba 30 cm (coś koło tego). Do tej pory trzyma jak zespawane, a to już leci 4 rok używania tej folii. :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
pluszak73
50p
50p

Post »

A ta taśma teflonowa to jakiej szerokości była? Bo w sprzedaży są takie teflonowe - hydrauliczne.
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

:? ale hydrauliczna taśma teflonowa to coś zupełnie innego ;:202 nie z tym to się je ;:173 Wpisz w goooooglu "taśma teflonowa do zgrzewarek" i wyskoczy ci to co trzeba. Nam wystarczył kawałek długości troche ponad 0,5 m. szerokość to było chyba 15 cm, ale na necie teraz widziałam całe takie "ceratki" o wymiarach 1 m x 40 cm i takie coś 20 zł kosztowało. Ale są też inne wymiary, są taśmy na rolkach, ceraty... Czego dusza zapragnie, tylko trzeba patrzeć czy to do zgrzewarek! Taśmy teflonowe są różne i do różnych rzeczy się je stosuje. Na necie tego jest na prawdę dużo, ale jak się trochę rozejrzeć to można okazyjnie coś kupić :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”