Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Przemek napisał jak uprawia rzodkiewkę, poparł to zdjęciami, jak ktoś chce wykorzystać patent to też tak zrobi, komu się nie podoba nie musi. Łamanie schematów przez truskawkę jest w porządku a łamiąca schematy rzodkiewka jest be :lol: Te pozbawione kultury oddzywki powinny być podobnie traktowane przez moderację jak brak znaków diakrytycznych, bo bardzo psują atmosferę na forum, bardziej niż błędy w pisowni.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Slawgos pisze:Nie wiem, jak mam napisać, że są pewne rzeczy, których nie należy przeginać...
Przemku - może Ci się nie podobać, co piszę, ale fakty są takie, a nie inne. Kropka.
Możesz innym doradzać bawienie się w sadzenie rzodkiewki z sadzonek, ale ani mnie, ani innych... doświadczonych ogrodników nie przekonasz. Po prostu.
Po pierwsze, o ile na przykład namawiam ludzi do uprawy cebuli z rozsady (zwłaszcza odmian o długim cyklu wegetacyjnym-np. odmiana Exhibition) to nie zachęcałem nikogo ani nie twierdziłem nigdzie na tym forum, że uprawa rzodkiewek z rozsady jest najlepszą metodą uprawy tego warzywa. Po drugie bardzo się dziwię, że wypowiadasz się także w imieniu innych (doświadczonych ogrodników). Uprawa rzodkiewki z rozsady pod osłonami jest znana od dawna choć obecnie jest coraz rzadziej stosowana ze względu na pracochłonność. W uprawach amatorskich gdzie nie liczymy kosztów robocizny można się jednak trochę pobawić. Mój profesor od Warzywnictwa (Tadeusz Pudelski) opisywał uprawę rzodkiewek z rozsady. W innych podręcznikach z Warzywnictwa też można poczytać o takich uprawach. W niskich temperaturach i przy złych warunkach świetlnych kiełkowanie rzodkiewki może się wydłużyć nawet do 20 dni podczas gdy wiosną i jesienią wystarczają 3-4 dni. Ja pokazałem tylko jak uprawiałem na małą skalę rzodkiewkę w swoim tunelu a Ty dorobiłeś do tego ideologię. Zakończę Twoimi słowami
Slawgos pisze:Dbajmy o nasze Forum Ogrodnicze i nie obrażajmy się na siebie
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i jesteśmy wreszcie z czymś zgodni. :)
Gdyby temat tego wątku miał tytuł Rzodkiewka łamiąca schematy, to Ok i nie ma sprawy. Ale jest inaczej. Proszę założyć nowy wątek i tam wpisywać się nt. eksperymentowania z nasionami rzodkiewki.
Na nasze Forum wchodzą czasami zupełne swieżaki działkowe i z szacunku dla nich, zależy nam, żeby informacje o rzodkiewce były przyswajalne dla nich od razu, a każde wydziwiania o łamaniu schematów jakichkolwiek, znajdowały się w oddzielnych wątkach. BTW - dzięki za wspomnienie o truskawkach łamiących schematy.
;:180 Pozdrawiam i wcale swoimi wpisami nie szukam zaczepki, by się kłócić.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Dla mnie uprawa rzodkiewki z rozsady to żadne wydziwianie , gdyby nie sporo pracy siała bym tak co roku na pierwszy zbiór.
Natomiast nigdy nie przerywam rzodkiewki .Sieję punktowo i nie ma takiej potrzeby .Kupuję profesjonalne, jak dla mnie
dość drogie nasiona i nie wyobrażam sobie wyrzucać tego co już wyrosło . ;:185
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Do wszystkich zainteresowanych uprawą rzodkiewki:

Kolejną rośliną uprawianą pod osłonami jest rzodkiewka, która podobnie jak sałata może stanowić przedplon lub śródplon. Okres uprawy rzodkiewki waha się od 4 do 15 tygodni, w zależności od terminu siewu ? pod osłonami najkrótszy jest późną wiosną i wczesną jesienią, najdłuższy ? zimą. W obrocie znajduje się wiele odmian nadających się do uprawy w najbardziej niekorzystnych warunkach świetlnych. Z holenderskich dużą popularnością cieszą się: Corox, Celesta, Fleyer, Helro, Novired, Printo i Rondar. Polecane są one do najwcześ­niejszego siewu, mają krótkie liście i ładne, kształtne zgrubienia, intensywnie czerwone zabarwienie skórki oraz biały, soczysty miąższ o delikatnym smaku. Z krajowych odmian do najwcześniejszych wysiewów polecane są: Saxa, Rowa i Krasa ? o czerwonym zabarwieniu zgrubienia oraz ? biało-czerwona Krakowianka.

Rzodkiewkę najlepiej wysiewać punktowo (ok. 300 szt./m2) na głębokość około 1 cm, w glebę starannie uprawioną i wilgotną (65?75%). Nasiona kiełkują już w temperaturze 2?10°C, ale optymalna do wschodów to 12°C. W okresie przyrostu zgrubień powinna wynosić 8?16°C, a dobowe wahania temperatury nie powinny być większe niż 3?4°C. Przy zbyt wysokiej temperaturze w czasie uprawy zgrubienia wydłużają się w górnej części, zmieniają barwę na ciemniejszą, liście również bardzo się wydłużają, a takie są źle oceniane przez klientów.

Rzodkiewka rośnie dobrze na większości typów gleb, ale
nie toleruje dużych wahań wilgotności (wydłuża się wówczas dolna część zgrubień, mogą one także pękać);
przy zbyt niskiej wilgotności zgrubienia szybko parcieją, skórka robi się chropowata, a miąższ jest ostry w smaku;
zbyt wysoka wilgotność z kolei sprzyja szklistości miąższu, żółknięciu dolnych liści, a na powierzchni zgrubień pojawiają się dodatkowo korzenie boczne, przy jednocześnie niskiej temperaturze zgrubienia mają sinoczerwony kolor.

Rzodkiewka nie ma zbyt dużych wymagań nawozowych, jednakże nie należy zapominać, że:

przy zbyt niskim pH gleby i niedoborze wapnia następuje czernienie naczyń na przekroju zgrubienia, więdnięcie liści i śluzowacenie korzeni;
niedobór potasu sprzyja słabemu wykształcaniu zgrubień o ordzawionej skórce, pozbawionej połysku;
niedobór azotu powoduje słaby rozwój roślin, żółknięcie liści i niewytwarzanie się zgrubień;
nadmiar azotu wpływa na wytwarzanie przez roślinę dużych, ciemnozielonych liś­ci, natomiast nie tworzy się wówczas zgrubienie.

W przypadku niedoborów składników powinno się prowadzić stosowne nawożenie dolistne.

Jest to tekst zacytowany z Hasła Ogrodniczego.

Slawgos i poprostumateo
- Wasze uwagi, to jedna wielka impertynencja.
Slawgos nie będziesz Przemka pouczać, gdzie może zamieszczać swoje posty.
Bo on nigdzie nie naruszył Regulaminu, nie naruszył żadnych zasad forumowych w przeciwieństwie do Ciebie.
I jak sam też odpowiedział nigdzie nie napisał: Ludzie uprawiajcie rzodkiewkę z rozsady.
To był jego eksperyment i wolno mu o tym pisać, zważywszy, że nie jest to w ogóle wymysł z kosmosu,
tylko wręcz przeciwnie.

Poprostumateo
- piszesz, że już dawno miałbyś rzodkiewki na pęczki.
Otóż śmiem wątpić, bo pogoda jaka jest każdy widzi, a w świetle informacji zawartych
w przytoczonym przeze mnie artykule, między bajki chyba można włożyć Twoje przechwałki.

Tą uwagą kończę dyskusję na temat rozsady rzodkiewki.

Każdy nowy post podnoszący w sposób krytyczny ten problem wyleci w kosmos :wink:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Anulab, poletko rzodkiewkowe podlane do wiwatu, niech się smak poprawia.
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panie jokaer. Nigdzie nie napisałem, że zbiory zacząłbym dawno temu, napisałem jedynie, że zacząłbym je teraz. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. W przytoczonym przez Ciebie tekście również nie widzę ani słowa o rozsadzie rzodkiewki...
W zasadzie jeżeli komuś się nudzi i ma nadmiar czasu to może robić rozsadę każdego warzywa, nawet rzodkiewki :)
Nie musisz mi wierzyć jak moja rzodkiewka wygląda. Chciałbym jedynie zaznaczyć, że sieje jej nie co więcej niż przeciętny użytkownik tego forum. W 2015 roku zbiory rzodkiewki zacząłem po 40 dniach od wysiania, w tym roku mimo chłodniejszej wiosny zbiory będą nie co szybciej ze względu na to, że zmieniłem odmiany.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

jokaer to kobieta - Jola, jakbyś nie zauważył. :wink:

A żeby było w temacie: dziś schrupałam 4 pierwsze własne rzodkiewki, co prawda jeszcze maleńkie
ale nie mogłam się oprzeć.
W gruncie bardzo nierówno wzeszła ale ostatnio jest bardzo mokro, pada od kilku dni może nasiona zgniły...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Nie rozumiem problemu, pisałam już ze zasadniczo rzodkiewkę uprawia się z siewu bezpośrednio na pole, ale tu na Forum uprawiamy warzywa hobbystycznie, czasami robimy eksperymenty aby udoskonalić uprawy, maksymalnie przyspieszyć zbiór, w uprawie amatorskiej, podkreślam amatorskiej dozwolona i możliwa jest uprawa warzyw takich jak rzodkiewka z rozsady, i każdy niech uprawia jak chce jeśli ma takie rezultaty jak Przemek warto podziwiać tylko a nie krytykować :!:

poprostumateo- pytanie do Ciebie jakie odmiany siejesz, i jakie metody uprawy stosujesz oraz terminy?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przemku, w jakiej fazie liści należy pikować rzodkiewkę? W na starcie następnego sezonu wyhoduję sobie tym sposobem ze 20 rzodkiewek. Póżniejsza partia będzie z gruntu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Badzia niech rośnie zdrowo .Ja swoje rzodkiewki podlewam dużo , może nawet za dużo .Dzięki temu są łagodne w smaku i
soczyste .Rzodkiewki w domu trzymałam do momentu wykiełkowania (tak faktycznie to trochę dłużej i trochę mi się wyciągnęły ,
dlatego piszę jak być powinno ). Rzodkiewki w domu mają za ciepło i za mało światła i szybko idą w górę. Pikowałam do
gruntu jak miały parę liści właściwych ,głęboko .
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Do zapamiętania: para liści właściwych, pikować od razu do gruntu, głęboko. Dzięki :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Obrazek

W moim przypadku pikówki nie miały jeszcze dobrze wykształconych liści właściwych. Korzonek był bardzo długi, często zawinięty ale starałem się by podczas sadzenia nie uszkodzić go i by był wyprostowany (robiłem głębokie otwory w podłożu na sadzonkę).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”