Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Wineer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2012, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Mam pytanie może mi ktoś powiedzieć dlaczego takie warzywa jak pora/seler i majeranek kładą mi się ? przechylają w jedną strone? Czego to może być przyczyna?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2013

Post »

Może słoneczka szukają? :wit
Pozdrawiam, Jacek
Wineer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2012, o 18:11

Post »

bioy pisze:Może słoneczka szukają? :wit
Miejsce jest nasłonecznione..
Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może są wybiegnięte i po prostu "się kładą"? Pokaż zdjęcie najlepiej :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Moja bazylia tak się zachowała, jak ją ugotowałam - za dużo wody i bardzo gorący grzejnik.
Pozdrawiam. Magda
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Moja rozsada brokuła zrobiła się taka długa ,czy coś da się z nią zrobić ,czy wyrzucić?
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34

Post »

Kornel pisze:Tak jak pisałem wcześniej -dzisiaj posiałem paprykę do testu.Nazywać będę ją "lutowa".Są to odmiany ;Roberta,Oleńka,Caryca,czerwona pomidorowa NN, żółta NN,chili żółta krótka i chili czerwona długa.Drugi raz posieję te same odmiany +jak dotrą z akcji wymiany nasion dwie inne papryki za 3-4 tygodnie.Przekonam się czy wysiew lutowy ,jaki stosowałem do tej pory ma wpływ na owocowanie i termin dojrzewania owoców.
Teraz sam widzę ,że papryka siana w marcu dogoniła już tą sianą w lutym.Gdy będę wysadzał do ziemi ,zrobię zdjęcia korzeni do porównania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Czy nie za wczas wsiałeś tą paprykę ?. Wszak do wysadzenia jeszcze miesiąc. Przetrzymana rozsada źle owocuje a może nawet paść
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Czy mogę wysadzajac pomidory pod folię zakopać je głębiej niż teraz rosną? Chyba jak były małe to niechcący po liściach dostawały wodą i teraz pierwsze liście albo uschły albo są bardzo marne. Mogalbym wsadzić pod 1 liście albo jeszcze głębiej? Skoro przepikować tak można to do ziemi chyba też?
Zastanawiam się też czy mogę do dołka pod pomodora nasypać kompostu i nawozu końskiego granulowanego?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

edysqa
Ja w ubiegłych latach sadziłam pomidory zakopując część łodygi (dość dużą) i to jest dobry sposób.
Nie sadziłam jednak pionowo w dół tylko ukośnie aby korzenie nie znalazły się zbyt głęboko.

Znalazłam wypowiedź Tadeusza:
Tadeusz48 pisze:Prawdą jest że można i powinno się mocno wyciągnięte sadzonki sadzić w ziemi pod kątem(30-45 stopni), ale można je również sadzić prosto, w wykonane zagłębienie, które z upływem czasu zasypujemy. Sposób sadzenia nie ma najmniejszego wpływy na chorobę sadzonek. Zagłębienie sadzonek w ziemi , nie powinno być większe niż 5 cm od dotychczasowego poziomu , jeżeli chcemy posadzić sadzonkę głębiej , to albo robimy dołek w miejscu sadzenia , albo sadzimy ukośnie. Wykonanie dołka w miejscu sadzenia jest wskazane ,gdyż podlewając roślinę na początku ,podlewamy tylko wokół rośliny . Później , w czasie wierzchniego zruszania gleby, dołki te zasypujemy.

Warstwa uprawna ziemi wynosi 25-30 cm, i powinna ona być cały czas w stanie spulchnienia wokół rośliny, deptanie wokół krzaczków jak stwierdziła ARISZA , powoduje ograniczenie korzeniom dostępu do powietrza . Natomiast nie wiem skąd ARISZO wzięłaś ciężką ziemię gliniastą, może jest ona u Ciebie, ale niekoniecznie u innych, u mnie na głębokości do 30 cm w głąb ziemi jest jednakowa struktura ziemi , corocznie wymieniana podczas kopania, czy orki.

ADAMIE, jeżeli na głębokości 20-30 cm jest duża wilgotność gleby, która może spowodować gnicie łodygi, to znaczy że w takiej ziemi nie powinno się sadzić pomidorów , które preferują bogatą w składniki pokarmowe glebę ale suchą i lekką .
Co do dostarczania składników pokarmowych, to te składniki , w amatorskiej uprawie pomidorów na własne potrzeby , winny być dostarczone do gleby jesienią poprzedniego roku w postaci obornika lub kompostu. Ja nigdy nie dostarczam żadnych składników pokarmowych w czasie uprawy pomidorów, gdyż zawsze te składniki w postaci obornika lub kompostu są w ziemi do której sadzę pomidory.

Pomidory wytwarzają płytki system korzeniowy tuż pod ziemią i każde zagłębienie sadzonki powoduję że zaraz z łodygi wyrastają nowe korzonki.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Ci bardzo Szanso :) Rozjasniło mi się w kwestii sadzenia, ale co do użycia nawozu, kompostu to ziemia w którą będę sadziła nie byla nigdy uprawiana ani nawożona, teraz jest to trawnik :-) A ponieważ chcę zgodnie z permakulturą uprawiać więc nie będę jej przekopywała tylko mam zamiar wykopać dołki pod pomidory. Teraz całość pod folią wyłożona jest kartonem i słomą.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

A mozna jeszcze wysiac do paletek fasole? Kupilam dzisiaj w promocji palety i aż chce sie siać :-)
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Tak, spokojnie wysiej sobie fasolę, będzie i tak wcześniej od tej sianej w gruncie. Do gruntu fasola ma jeszcze czas , przymrozki na pewno jeszcze nas odwiedzą !!!!!
Bożena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”