Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta
Mam nadal okryta paulownie i zastanawiam się co zrobić, bo w czasie dnia temperatury są wysokie - ponad 10 stopni, natomiast w nocy zdarzają się przymrozki. Boje się ze jak zdejmę okrycie to wypuści paki, które później zetnie mróz. co robić ? Może coś poradzicie.
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Gdy większość roślin jest już zielona to paulownia dopiero budzi się do życia, więc nie przejmuj się przymrozkami musi zrobić się o wiele cieplej, aby się obudziła:)
- anet7a
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2015, o 15:53
Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic
Witam, odkryłam u siebie 2-3 letnie nasiona tego drzewka, czy jest sens wysiewać? Czy po takim czasie to raczej nic się nie urodzi
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Wysiej do gruntu - niczym nie ryzykujesz
- anet7a
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2015, o 15:53
Mam ich sporo więc może podzielę i połowę dam do doniczki... Co będzie to będzie dzięki
No właśnie się obudziła, pączki zaczęły rosnąć i nagle jednego dnia był nad ranem przymrozek (nie zapowiadali tego w prognozie pogody) i teraz widzę ,że pączki marnieją....co to oznacza ? Że za jakiś czas znów pojawią się nowe pączki ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2014, o 14:32
Mam pytanie - moje paulownie rok temu wysiane urosły niewiele (ok 10cm od ziemi), starałem się je też przez zimę na balkonie trzymać (są w doniczkach), więc trochę przemarzły i w tym roku wystartowały z dwóch stron od pnia przy samej ziemi.
Chcę je prowadzić na drzewa i może już tej jesieni wysiać. Jak powinienem je więc prowadzić? Zostawić tylko jeden z tych bocznych odrostów jako przewodnik, a drugi wyciąć, czy zostawić oba i przyciąć dopiero jesienią/wiosną?
Chcę je prowadzić na drzewa i może już tej jesieni wysiać. Jak powinienem je więc prowadzić? Zostawić tylko jeden z tych bocznych odrostów jako przewodnik, a drugi wyciąć, czy zostawić oba i przyciąć dopiero jesienią/wiosną?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Darek jak duża jest Twoja paulownia?
Pierwszą zimę spędziła w gruncie?
Pewnie odbije bo przecież nie przemarzła jej bryła korzeniowa przy tegorocznych przymrozkach...no chyba,ż e jest to kilkunastucentymetrowe maleństwo ale tego nie wiem...
Nie rozumiem tylko tego co wyżej zacytowałam
Wysiać je ? Co wysiać?
Moja ma ok 50 cm...
Pierwszą zimę spędziła w gruncie?
Pewnie odbije bo przecież nie przemarzła jej bryła korzeniowa przy tegorocznych przymrozkach...no chyba,ż e jest to kilkunastucentymetrowe maleństwo ale tego nie wiem...
Jeśli ma być drzewo z pniem i koroną to już od małego trzeba by formować czyli pozostawić jeden pęd a usunąć wszystkie pozostałe odrosty . Oczywiście tniemy wiosną.dexter2 pisze: w tym roku wystartowały z dwóch stron od pnia przy samej ziemi.
Chcę je prowadzić na drzewa i może już tej jesieni wysiać.
Nie rozumiem tylko tego co wyżej zacytowałam
Wysiać je ? Co wysiać?
Moja ma ok 50 cm...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2014, o 14:32
Haha, miało być oczywiście 'wysadzić'.
Moje Paulownie mają już te odrosty rozwinięte (mniejsze z odrostów mają ok 2cm i 4 listki), bo podczas silnych mrozów trzymałem je w mieszkaniu, więc szybko wystartowały. Mogę je uciąć, czy teraz to już za późno?
Moje Paulownie mają już te odrosty rozwinięte (mniejsze z odrostów mają ok 2cm i 4 listki), bo podczas silnych mrozów trzymałem je w mieszkaniu, więc szybko wystartowały. Mogę je uciąć, czy teraz to już za późno?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie za późno, tnij ... są malutkie nic złego się nie stanie
Moja paulownia ma około 2 metrów. Miała pączki ale obecnie one zmarniały. Jak długo trzeba czekać na nowe pączki ?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
JEST!!!!!!!!!!!!!!
To jej pierwsze kwitnienie.
To jej pierwsze kwitnienie.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.