Szczepienie drzew owocowych cz.2
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Jeśli kupujesz zraz który ma 10 oczek to podziel go na 3 i zaszczep 3 podkładki, a w przyszłym roku będziesz miał kolejne już swoje zrazy. Podkładki jeśli Ci zostaną posadź gdzieś w ogrodzie i niech rosną. Możesz je spokojnie zaszczepić w następnym roku. Weź pod uwagę, że przy oczkowaniu żeby mieć pewność powodzenia też zakłada się nie jedno, a przynajmniej dwa, a nawet trzy oczka na jednej podkładce.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może macie racje - chciałem być zbyt pazerny i od razu dużo, dużo zrobić.
- hafciarz
- 200p
Za kilka dni otrzymam zrazy , jak najbezpieczniej je przetrzymać do wiosny
Czy dolna szuflada w lodówce czy może zakopać na głębokość przemarzania ?
Chciałbym nabyć drogą kupna nóż do okulizacji - jaki kupić? Najlepiej do 100 zł .
Pochwalcie się czym okulizujecie.
Czy dolna szuflada w lodówce czy może zakopać na głębokość przemarzania ?
Chciałbym nabyć drogą kupna nóż do okulizacji - jaki kupić? Najlepiej do 100 zł .
Pochwalcie się czym okulizujecie.
- hafciarz
- 200p
Jak ma wyglądać to dołowanie ?. W pojemniku , owijać folią zrazy ? Nie zjedzą tego myszy ? Jak zamarznie w lutym i nie da się wykuć z ziemi ?jagusia111 pisze:Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
http://poradnikogrodniczy.pl/zrazy-do-s ... cowych.php
Aż tak trudno wpisać w szukajkę "jak zadołować zrazy" ?
Aż tak trudno wpisać w szukajkę "jak zadołować zrazy" ?
W dzialehafciarz pisze:Jak ma wyglądać to dołowanie ?. W pojemniku , owijać folią zrazy ? Nie zjedzą tego myszy ? Jak zamarznie w lutym i nie da się wykuć z ziemi ?jagusia111 pisze:Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
Drzewa i krzewy OWOCOWE
wpisz w wyszukiwarce
zraz
Znalezione wyniki: 232
Jest w czym szukać. Ale z tych wypowiedzi można wywnioskować jak forumowicze przechowują zrazy.
Cierpliwości.
Powodzenia!
A ja napiszę jeszcze raz . Zrazy najlepiej przechować w chłodnej piwnicy takiej na ziemniaki w pojemniku z wilgotnym piaskiem. Zasypujemy oczywiście tylko dolną część zraza, tak około 1/3. Wiem, że niektórzy przechowują też w lodówce, ale nie praktykowałam.
Tutaj jest też o dołowaniu na zewnątrz i przechowywaniu w lodówce. http://poradnikogrodniczy.pl/zrazy-do-s ... cowych.php
Tutaj jest też o dołowaniu na zewnątrz i przechowywaniu w lodówce. http://poradnikogrodniczy.pl/zrazy-do-s ... cowych.php
-
Ja zakopuję na działce na głębokości 30-40 cm.Tu nie chodzi o przemarzanie pąków, bo te na drzewach mają jeszcze trudniej, tylko o wysychanie.W ziemi mają wilgoć i tlen, z czym mogą być trudności w worku foliowym w lodówce.
Przy przechowywaniu w lodówce największy problem stanowią prawdopodobnie zmiany temperatury przy otwieraniu lodówki. To powoduje przedwczesne puszczanie zrazów.
-
..kondensację wody na folii i możliwość występowania chorób grzybowych.
To już niestety trzeba wietrzyć i liczyć na łut szczęścia . Ja bym w lodowce nie trzymała. W piwnicy też zdarza się, że przypleśnieją. Na zewnątrz natomiast w przypadku naprawdę dużych mrozów dobrze jest czymś okryć np. nawet starą kurtką itp. bo przemarznięcia mogą się zdarzyć
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przechowywałem zrazy w lodówce , max 3-4 tygodnie wytrzymają bez dużego uszczerbku później zaczynają wzrost . Gdybym miał to robić jeszcze raz to raczej w ziemi . Z tego co zaobserwowałem najdłużej wytrzymywały jabłonie i grusze najkrócej czereśnie, wiśnie brzoskwinie .