Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jagusia111

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Jeśli kupujesz zraz który ma 10 oczek to podziel go na 3 i zaszczep 3 podkładki, a w przyszłym roku będziesz miał kolejne już swoje zrazy. Podkładki jeśli Ci zostaną posadź gdzieś w ogrodzie i niech rosną. Możesz je spokojnie zaszczepić w następnym roku. Weź pod uwagę, że przy oczkowaniu żeby mieć pewność powodzenia też zakłada się nie jedno, a przynajmniej dwa, a nawet trzy oczka na jednej podkładce.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może macie racje - chciałem być zbyt pazerny :oops: i od razu dużo, dużo zrobić.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Za kilka dni otrzymam zrazy , jak najbezpieczniej je przetrzymać do wiosny
Czy dolna szuflada w lodówce czy może zakopać na głębokość przemarzania ?
Chciałbym nabyć drogą kupna nóż do okulizacji - jaki kupić? Najlepiej do 100 zł .
Pochwalcie się czym okulizujecie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

jagusia111 pisze:Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
Jak ma wyglądać to dołowanie ?. W pojemniku , owijać folią zrazy ? Nie zjedzą tego myszy ? Jak zamarznie w lutym i nie da się wykuć z ziemi ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://poradnikogrodniczy.pl/zrazy-do-s ... cowych.php
Aż tak trudno wpisać w szukajkę "jak zadołować zrazy" ?
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hafciarz pisze:
jagusia111 pisze:Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
Jak ma wyglądać to dołowanie ?. W pojemniku , owijać folią zrazy ? Nie zjedzą tego myszy ? Jak zamarznie w lutym i nie da się wykuć z ziemi ?
W dziale
Drzewa i krzewy OWOCOWE
wpisz w wyszukiwarce
zraz
Znalezione wyniki: 232
Jest w czym szukać. Ale z tych wypowiedzi można wywnioskować jak forumowicze przechowują zrazy.
Cierpliwości.
Powodzenia! :)
jagusia111

Post »

A ja napiszę jeszcze raz :wink: . Zrazy najlepiej przechować w chłodnej piwnicy takiej na ziemniaki w pojemniku z wilgotnym piaskiem. Zasypujemy oczywiście tylko dolną część zraza, tak około 1/3. Wiem, że niektórzy przechowują też w lodówce, ale nie praktykowałam.
Tutaj jest też o dołowaniu na zewnątrz i przechowywaniu w lodówce. http://poradnikogrodniczy.pl/zrazy-do-s ... cowych.php
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zakopuję na działce na głębokości 30-40 cm.Tu nie chodzi o przemarzanie pąków, bo te na drzewach mają jeszcze trudniej, tylko o wysychanie.W ziemi mają wilgoć i tlen, z czym mogą być trudności w worku foliowym w lodówce.
jagusia111

Post »

Przy przechowywaniu w lodówce największy problem stanowią prawdopodobnie zmiany temperatury przy otwieraniu lodówki. To powoduje przedwczesne puszczanie zrazów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..kondensację wody na folii i możliwość występowania chorób grzybowych.
jagusia111

Post »

To już niestety trzeba wietrzyć i liczyć na łut szczęścia :D . Ja bym w lodowce nie trzymała. W piwnicy też zdarza się, że przypleśnieją. Na zewnątrz natomiast w przypadku naprawdę dużych mrozów dobrze jest czymś okryć np. nawet starą kurtką itp. bo przemarznięcia mogą się zdarzyć
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przechowywałem zrazy w lodówce , max 3-4 tygodnie wytrzymają bez dużego uszczerbku później zaczynają wzrost . Gdybym miał to robić jeszcze raz to raczej w ziemi . Z tego co zaobserwowałem najdłużej wytrzymywały jabłonie i grusze najkrócej czereśnie, wiśnie brzoskwinie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”