Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Przerobiłam chyba trzy rodzaje ziemi z Pasłęka i z żadnym nie było problemów, rozsada rosła jak ta lala
(Tzw. hobbystyczne, ale niestety małe worki i drogo wychodzi, Aura (kwiatowe) i trzecie tzw. uniwersalne).
(Tzw. hobbystyczne, ale niestety małe worki i drogo wychodzi, Aura (kwiatowe) i trzecie tzw. uniwersalne).
U mnie (Słupsk) też wyboru szalonego nie ma. Z opisywanych na tym forum podłoży to w centrali nasiennej mogę kupić aurę - podłoże do siewu i pikowania lub w casto podłoże do wysiewu sterlux. Producent ten sam, tylko jedna seria to dla profesjonalistów (aura) a druga to dla hobbystów. Pierwsza większa i nieco tańsza od drugiej (co akurat ma mniejsze dla mnie znaczenie).
Niestety co do szczegółowego składu to będę musiała dokładnie poczytać na opakowaniach, lub do nich napisać, bo opisy na stronie bardzo enigmatyczne.
Niestety co do szczegółowego składu to będę musiała dokładnie poczytać na opakowaniach, lub do nich napisać, bo opisy na stronie bardzo enigmatyczne.
Pozdrawiam Asia
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja zakupiłam Kronena do siewu i pikowania, worki 20l. Dwa lata go używałam i jestem zadowolona . Ponieważ jest drogi, to myślałam, żeby do pikowania wypróbować inne. W sklepie mieli Krajewskich - worki 10l. ale okazało się, że te dwa worki to wychodzi drożej niż jeden Kronena , więc zostałam przy sprawdzonym .
Ja mam problem w tym roku z wyborem podłoża, zastanawiam się miedzy Kronen, Hollas do wysiewu i czystym torfem odkwaszonym, co polecacie? Natomiast ja stanowczo odradzam krajewskich, miałem 2 lata temu, ziemia strasznie przenawożona, paliła wszystkie sadzonki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 cze 2012, o 16:05
O torfie odkwaszonym się nie wypowiem, co do pozostałych to w ubiegłym roku robiłam próbę wysiewu pora do podłoża Kronen i Hollas, ten z Kronena pokazał się 6 dni wcześniej.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Torf odkwaszony najlepszy bo pozbawiony przetrwalników chorobotwórczych i szkodników,zaraz potem jest aura z pasłęka
W Tesco jest ziemia do wysiewów Hollasu.10l opakowanie kosztuje 3,99.
To jest relatywnie drogo. Bardzo drogo. Ja płacę za Sterlux'a 16 zł za 80 litrów.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja za Kronen 20l płaciłam wczoraj 10zł - cena po byku!! Niestety tylko taką sprowadzają tu do siewu i pikowania. W tamtym roku była po 8zł, widocznie dobrze im się sprzedała, że windują ceny.
Pisałeś forumowicz, że Biedronkowa tamtegooczna była za bogata do pikowania, czy można ją mieszać z czystym piachem?
Tak na marginesie wspomnę, że posadziłam w niej jesienią szczepki fiołków, od razu ruszyły z kopyta i po miesiącu zakwitły burzą kwiatów.
Pisałeś forumowicz, że Biedronkowa tamtegooczna była za bogata do pikowania, czy można ją mieszać z czystym piachem?
Tak na marginesie wspomnę, że posadziłam w niej jesienią szczepki fiołków, od razu ruszyły z kopyta i po miesiącu zakwitły burzą kwiatów.
O ile dobrze pamiętam piasek to ona w składzie już miała. Jeśli już, to domieszaj czystego odkwaszonego torfu i perlitu.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
W tym sęk, że nie widziałam u nas czystego odkwaszonego torfu. Może dowiozą później. Do pikowania to czasu mam hoho.... jeszcze nic nie posiałam
Zobaczymy co w tym roku Biedra nam zaserwuje, może będzie mniej nawożona ziemia. Skupiam się tak na tej B. bo to jedyny większy sklep w naszej "wsi" i zawsze dostępny. Po wszystko inne trzeba jechać "do miasta".
Zobaczymy co w tym roku Biedra nam zaserwuje, może będzie mniej nawożona ziemia. Skupiam się tak na tej B. bo to jedyny większy sklep w naszej "wsi" i zawsze dostępny. Po wszystko inne trzeba jechać "do miasta".
A czy jest u Ciebie " na wsi" kwiaciarnia ?. Dlaczego pytam ?. Kwiaciarze jeżdżą na giełdę a tam można zakupić również i torf. Pogadać z kwiaciarką to zakupi i przywiezie. Ja tak załatwiałem kilkakrotnie na swojej "wsi".
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
ja ziemię do wysiewów mieszam z perlitem i kokosem. Jest puszysta, nie robi się bryła i wszystko jest oki
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga