Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.

Zablokowany
elifit
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ratowanie storczyków

Post »

Reanimuj go w keramzycie. Jest tu na forum cały wątek o reanimacji.
Pęd bym obcięła.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja bym pędu nie obcinała. Roslina sama to uczyni jeśli wykorzysta substancje w nim zgromadzone. Przy reanimacji trzeba pamiętać by wokół rośliny bylo duża wilgotność powietrza. Osobiście wolę jako podłoże grubą korę z OG ale każdy zachęca do tego sposobu, który u niego sie sprawdza.
tiffie
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 paź 2015, o 11:40

Post »

Dzięki za podpowiedzi.
Wątek znalazłam, ale później niż napisałam pytanie.
Spróbuję w keramzycie bo mi zostało trochę, mam nadzieję że mu wystarczy światła.

Mój zdechlak już w keramzycie, w doniczce która jest w osłonce w której chcę utrzymywać stały poziom wody, na podstawce w której jest keramzyt zalany wodą. Mam nadzieję że mu posłuży.

Obrazek

Czytałam gdzieś coś o jakiś preparatach wzmagających rośnięcie korzeni, ale nie potrafię tego teraz zlokalizować - warto go tym uraczyć?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osłonka będzie tylko utrudniała reanimację i powodowała zagniwanie korzeni. Ja wszelkie osłonki porzuciłam. Może ładnie to wygląda na parapecie ale roślinom to niezbyt służy.
Poza tym nie wiem czy na tym etapie dobrze jest utrzymywać poziom wody w keramzycie (nie wiem jak wysoki bo na zdjęciu widać) czy nie lepiej od czasu do czasu przelewać keramzyt wodą albo postawić w naczyniu z wodą do wysokości 1/3 by keramzyt nasiąkł a potem odsączyć wodę. Sama zobaczysz co będzie mu służyć.
aleksandra86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2015, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ratunku, mój storczyk "padł" z dnia na dzień.. 3 dni temu pięknie wypuścił nowe pędy, nie miał żadnych oznak że coś niedobrego się dzieje. Z miesiąc temu miał trochę za dużo skoczogonków, przepłukaliśmy go, podsuszyliśmy.. i było idealnie. Wczoraj wieczorem patrzymy młodziutki listek poczerniał. Po dotknięciu okazało się, że pod nim wszystko jest zgnite:( (co pewnie cieszy skoczogonki) Od razu jeden duży liść praktycznie sam odpadł :( Czy jest dla niego jakaś szansa? Co robić?

Nie mam dostępu do fachowych środków, blisko jedynie castorama a w niej niewiele...

Zdjecia mam na onedrive:
http://1drv.ms/1jWnzby
http://1drv.ms/1jWnAw5
http://1drv.ms/1jWnDrV

:cry:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie pozostała woda pomiędzy liśćmi i poszedł stożek wzrostu. Być może to efekt niezauważenia jej przy podlewaniu/namaczaniu lub spryskiwaniu. Ja nie spryskuję roślin tylko raz na czas robię prysznic a potem uważnie sprawdzam czy nie pozostałą woda pomiędzy liśćmi. Jest szansa, że wypuści basal keiki. Dalsza opieka taka jak przy zdrowej roślinie i spora doza cierpliwości. Trzeba tylko lekko podczyścić środek i zasypać delikatnie albo węglem drzewnym albo cynamonem.
tiffie
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 paź 2015, o 11:40

Post »

Szukałam, ale nie trafiłam (pewnie źle szukałam) na informację żeby ktoś miał czerwone plamki na korzeniach.
Przesadziłam storczyka, ale później przeczytałam, że podłoże prawdopodobnie jest kiepskie, bo mało przewiewne (dostałam z Compo).
Oglądając jak co dzień mojego pierwszego zauważyłam pleśń na korzeniach o0 Od razu wyjęłam z doniczki, wycięłam te korzonki które nie wyglądały już na żywe, i od razu zauważyłam na nich czerwone kropki. Przebrałam podłoże żeby było lżejsze, ale sprzątając wyrzuciłam te korzonki z plamami :/
Poza tym wypuścił pączka ale usechł :< zrzuciłam to na brak światła, ale może zły stan korzeni miał wpływ?
Obrazek
baskag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lis 2015, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam potrzebuje pomocy moj storczyk od jakiegos czasu jest chory najpierw mial chore suche liscie przesadzilam go teraz wypuszca lisc nawet mial zakwitnac wypuscil kwiaty nic i nie zakwitl obumarly mu peki zrobil sie martwy nie wiem dlaczego jak go uratowac? ;:124 prosze opomoc

Witaj, prosimy stosować się do zasad poprawnej polskiej pisowni. Więcej szacunku dla czytających. Z chęcią podzielimy się z Tobą wiedzą na temat storczyków i ich pielęgnacji, ale kolejne niechlujne posty będą niestety usuwane. wanda/mod
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Barbaro, liście wyglądają na pomarszczone i oklapłe. Czy storczyk ma korzenie i w jakim stanie? Jak często go podlewasz i w jaki sposób? I czy ta przezroczysta osłonka z kamyczkami w środku pełni tylko funkcję ozdobną, na podlewanie wyjmujesz go stamtąd? Obumarcie pąków świadczy o tym, że storczyk jest osłabiony i ewidentnie coś mu nie pasuje. W tej chwil stawiam bardziej złe warunki fizyczne, niż chorobę. To, że wypuszcza nowy liść, jest pocieszające. Opinie na temat łodyg są podzielone - jedni odcinają, inni czekają aż zaschną i wtedy odcinają. Najważniejsze, żeby miał korzenie i odzyskał liście. Proponuję też przejrzeć ten wątek od początku, może ktoś już miał podobny problem.
Rzeczywiście, używanie przynajmniej przecinków w twoich postach znacznie poprawiłoby komfort czytania.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Jeżeli storczyk nie był całkowicie odkorzeniony, nie podlewałabym go częściej. Jeżeli nie stoi nad działającym kaloryferem, podlewałabym go nawet trochę rzadziej :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Alicja 26
100p
100p
Od: 1 wrz 2015, o 14:22

Post »

Szukam pomocy dla mojego biedaka w tym wątku. Reanimuje go już ponad 2 miesiące i nic. Nie wypuszcza nowych korzonków ani listek nie rośnie. Siedzi w keramzycie blisko wschodniego okna. Liście straciły jędrność.. już zaczynam tracić nadzieje że coś z tego jeszcze będzie. Poradźcie co mam zrobić. Może zmienić sposób reanimacji albo przestawić w inne miejsce. :cry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że potrzebuje Twojej cierpliwości. Najlepiej zapewnić mu odpowiednie warunki i zostawić. Nie grzebać w korzeniach nie sprawdzać co chwilę tyko sprawić by miał dużo wilgoci wokół siebie, w podłoży nie musi. Czy próbowałaś zrobić taki tunelik foliowy z jednej strony otwarty. Zawsze to podnosi wilgotność powietrza. Poza tym dwa miesiące to krótki okres na jakiś ruch tym bardziej, że teraz jest okres jesienny i wegetacja jest lekko zwolniona.
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58

Post »

Dobrym, wypróbowanym sposobem zamiast tunelu, są okłady z wacików - nasączone wodą np. gotowaną. Nakłada się je raz dziennie na zwiodczałe liście, na ok. godzinę. :wink:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”